Megjelent: 7 éve

Anyák a munkahelyen: ezért éri meg a munkáltatónak

A foglalkoztatási és adózási előnyökkel illetve a fiatal anyukák alkalmazására épülő CSR kampánnyal megédesíthetők mindazok a keserű pirulák, amelyek hátrányok és korlátozások képében rónak nagyobb terhet a munkáltató számára.

A gyermekvállalás örömteli esemény a munkavállalónak, ugyanakkor a munkáltatók többsége számára ez több kellemetlenséggel jár.
Egyrészt ez egy természetes, fontos és szükséges esemény, azonban komoly társadalmi terheket ró a munkaadóra. Nem csoda hát, ha a munkaadók "nem preferálják" a szülő korban levő, vagy kisgyermekes munkavállalókat, sokan pedig minden törvényes és törvénytelen eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megszabaduljanak a gyermekáldás elé néző munkavállalóktól, költségeiket és terheiket, ezáltal is csökkentve.


Ismét megvéd a terhesség ténye a felmondástólAz új munka törvénykönyve 2012. augusztusi bevezetésekor a szabályozás a korábbiakhoz képest a munkavállaló számára kedvezőtlen irányba változott. Akkor objektív felmondási védelem illette meg munkavállalót, amennyiben áldott állapotba került, függetlenül attól, hogy ő maga esetleg e tényről még nem is tudott: a munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató egyoldalú rendes felmondással akkor sem szüntethette meg, ha a munkavállaló nem értesítette terhességéről. Amennyiben a munkáltató a munkaviszonyt egyoldalúan mégis megszüntette, ezt jogellenesen tette, és a munkavállaló követelhette elmaradt bérét.

Az új törvény a munkavállaló objektív védelmét megváltoztatta, és a védelem csak azt a munkavállalót illette meg, aki terhességét a munkáltatójával előtte közölte. Azonban az Alkotmánybíróság idén ezt a szabályt az alaptörvénybe ütközőnek minősítette, így a terhes munkavállalót a felmondási védelem ismét objektívan védi akkor is, ha sem ő maga, sem pedig a munkáltatója erről nem tud, pusztán a terhesség ténye védetté teszi a munkavállalót. Fontos hangsúlyozni, hogy a próbaidő alatti, valamint a munkavállalónak felróható okból való azonnali hatályú felmondás illetve a határozott idő letelte miatt a munkaviszony ebben az esetben is megszűnik illetve megszüntethető.


Egészségkárosító munkakör kizárvaA várandós munkavállalót gyermeke 1 éves koráig bizonyos egészségkárosító munkakörökben nem szabad alkalmazni, gyermeke 3 éves koráig pedig éjszakai vagy rendkívüli munkára, más telephelyen való munkavégzésre csak korlátozottan lehet igénybe venni. Amennyiben a munkáltató az egészségkárosító munkakör helyett nem tud más munkakört felajánlani a munkavállaló számára, úgy erre az időre az állásidőre járó bért kell a munkavállaló számára kifizetnie.


Megéri az anya alkalmazásaAzonban az itt felsorolt terhek és szigorítások mellett a felelősen működő munkáltatók előnyöket is kovácsolhatnak a munkavállaló megváltozott helyzetéből.

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munkáltatók két évig mentesülnek a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, ha a munkavállaló GYED-ben, GYES-ben vagy GYET-ben részesül vagy részesült, az első két évben, illetve 14,5 százalék kedvezményben részesül a munkáltató a 3. évben, bizonyos esetekben pedig még tovább is, a kedvezmény azonban csak a bruttó munkabér első 100 ezer forintjáig vehető igénybe.

A munkáltatók a fentiek szerint elérhető adókedvezményt a munka törvénykönyve egyik különös, a munkakör megosztására irányuló módszerének alkalmazásával tovább is növelhetik: ennek lényege, hogy egyszerre több munkavállalóval kötnek szerződést egy adott munkakörre.

Az ilyen munkaszerződésben egy munkáltató és több munkavállaló szerepel, és a munkavállalók egymás között döntik el, hogy mikor melyikük lesz jelen a munkahelyen, egymás közt a munkát családi elfoglaltságaiknak megfelelően osztják be és szervezik meg: egy adott munkahelyet több munkavállaló tölt be. Így például adminisztratív vagy egyéb munkakörökben megfelelően alkalmazhatók pl. fiatal anyukák, akik után a fenti adókedvezményt igénybe lehet venni.

A foglalkoztatási és adózási előnyökkel illetve a fiatal anyukák alkalmazására épülő CSR kampánnyal megédesíthetők mindazok a keserű pirulák, amelyek hátrányok és korlátozások képében rónak nagyobb terhet a munkáltató számára.

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó
euJobS
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felelős lehet-e a munkáltató az oltás mellékhatásaiért?

Sok kérdés merül fel a munkáltató által kötelezővé tehető oltás kapcsán. Ezek közül is kiemelkedik, hogy felelőssé tehető-e a munkáltató... Teljes cikk

Óvatosan a hibrid munkavégzéssel! Szükség lehet a munkaszerződés megváltoztatására

Ismét egyre több foglalkoztató és munkavállaló tér vissza a távoli munkavégzéshez. Távmunka esetén jelenleg is a veszélyhelyzetben bevezetett... Teljes cikk

Mire figyeljünk munkáltatóként az oltás előírásakor?

Az új jogszabály egy "puha" lehetőség, mégis nagyobb felelősséget hárít a vállalatokra. A sok félreértés elkerülése és a jogszabály helyes... Teljes cikk