kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Atipikus helyzetben az atipikus az ideális foglalkoztatási forma

A 2021.év elején a munkaerő-kölcsönzésről megjelent felmérésből kiderült - melyet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) készített -, hogy a munkaerő-kölcsönzés a rugalmasságának köszönhetően a munkaerőpiac optimális létszámgazdálkodásának az igényeit maximálisan ki tudja szolgálni.

A felmérésben a Pannon-Work Zrt. is részt vett, és aktuális tapasztalatait megosztva most konkrét megoldási helyzetekre világít rá az alábbiakban.



A feloldásokról szóló hírek napról-napra változnak, az azonban érződik, rengetegen várják, hogy lehetőség legyen a szálláshelyeket, éttermeket turistaként is látogatni. Azonban a HORECA területén dolgozó munkaerő egy része kényszerből, a bezárások miatt más területeken dolgozik már. Sok kérdés felmerül: Ők vajon visszatérnek-e korábbi munkaterületükre? Meddig lehet tervezni? Ezekkel együtt hogyan lehet mégis a szolgáltatás humánerő oldalát megoldani?

A nyári időszak előnyös abból a szempontból, hogy a diákok, akik rugalmasak, több nyelvet beszélnek, gyorsan tanulnak, szívesen vállalnak munkát a turizmus, vendéglátás terén. Ez az őt foglalkoztató cég számára is előnyös hiszen gyors megoldás lehet az ingadozó igényekre. Továbbá közkedvelt atipikus foglalkoztatási forma a munkaerő-kölcsönzés mellett a kedvező költségei miatt az egyszerűsített foglalkoztatás vagy a nyugdíjas foglalkoztatás is. Ajánlatainkat, konstrukciónkat, valamint a kiválasztott foglalkoztatási formát mindig a partnercég elvárásaihoz igazítjuk, hogy a legoptimálisabb megoldást biztosítsuk.

Mikor választják partnereink a munkaerő-kölcsönzést?

- Szabadságolások problémájának megoldására (pl. gyártósori szerelők, betanított dolgozók, irodai adminisztratív dolgozók).
- Sürgős vagy nagyobb megrendelések teljesítésére szakképzett vagy szakképzettséget nem igénylő munkakörökben.
- Ha új vagy több dolgozóra van szükség.
- Hirtelen kieső munkatárs gyors és szakszerű pótlása esetén (pl. nyelveket beszélő titkárnő).
- Amikor állományba vétel előtt ki szeretné próbálni a munkaerőt („try & hire”, pl. 6 hónap kölcsönzés után átveszi saját állományba a három legjobb munkatársat).
- Ha gazdasági megfontolásból költségek optimalizálására van szükség (a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás díját költségként elszámolhatja, nem bérköltségként jelentkezik).

A munkaerő-kölcsönzés folyamatában három szereplő vesz részt: a kölcsönbeadó, a kölcsönvevő és a munkavállaló. A munkaerő-kölcsönzésben a munkáltatói jogkört a kölcsönvevő és a kölcsönbeadó közösen gyakorolják, melynek szabályait a Munka Törvénykönyve XVI. fejezete tartalmazza.

Mit nyerhet az, aki a kölcsönzés mellett dönt?

- Rugalmasságával a kiszámíthatatlan gazdaságban egy tervezhető költségkeretet biztosít.
- Biztosítékot nyújt arra, hogy a kieső munkaerőt gyorsan pótolni lehessen.
- Leveszi a toborzás terhét a cég válláról, így stratégiai kérdésekre koncentrálhat.
- HR adminisztrációs feladatok, bérszámfejtés súlya alól felszabadítja a vállalatot, így nem szükséges emiatt bővíteni az adminisztratív állományt.
- A kölcsönzött munkavállalóval kapcsolatos munkajogi kérdések nagy részét a kölcsönző cég átvállalja, így a tehermentesítés mellett a jogbiztonság is garantált.

A komplex HR szolgáltatás szerves része a szellemi kölcsönzés, melynek szerepe az utóbbi időben megerősödött.

Kiemeljük pár gondolatban, hogy milyen esetekben miért érdemes a szellemi kölcsönzést választani. A jelenlegi helyzetben nagyon nehéz megjósolni, hogy mi lesz pár hónap múlva, milyen rendelési állománnyal találja magát szembe a cég, milyen szabályzások lépnek érvénybe. Tipikus eset, amikor a saját állományát nem meri bővíteni a Partnerünk, mégis a fejlődéshez megfelelő szaktudású, tapasztalatú szakemberekre van szükség. Ekkor igazán nagy segítség lehet, ha egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget von be a folyamatokba. A kölcsönző cégek folyamatosan frissítik adatbázisukat, bevált toborzási csatornáik, tesztrendszereink vannak, melynek segítségével gyors megoldást találnak a szellemi munkaerő kölcsönzésére. Ennek előnye az eddig leírtakon kívül a Try & Hire együttműködési forma. Ez arra nyújt megoldást, ha a cég helyzete úgy engedi, akkor van mód átvenni saját állományba a munkavállalót. Így biztos lehet abban, hogy a betöltött pozícióban jól teljesítő, sőt a vállalati kultúrát is megismerő és elfogadó, kipróbált szakemberrel bővül az állománya. Ezzel rengeteg időt és költséget takarít meg, hiszen a rendkívül magas toborzási költségen kívül, az új munkavállaló oktatása, betanítása nem kis költséget ró a vállalatokra.

Hogy Önnek mi lehet a leghatékonyabb megoldás?

Szakértő kollégáink
1. az itt található rövid ADATLAP kitöltését követően egy megoldási lehetőség megjelölésével,
2. további igény esetén egy személyes vagy online konzultációt követően, díjmentes ajánlattal, tudják az Ön cégét ebben a helyzetben támogatni.
Ha HR kérdésben megoldást keres, küldje be a max. 2 perces adatlapot.

ADATLAP KITÖLTÉSE

Keressen bennünket bizalommal, elköteleztük magunkat a megoldás mellett.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek