Megjelent: 1 éve

Az emberek kétharmada az államra számít nyugdíjügyben

Még mindig az államtól várja a nyugdíjhelyzet megoldását az emberek 77 százaléka. Ez derül ki az OTP Öngondoskodási Indexe szerint.

A felmérésből az is kiolvasható, hogy az emberek ötöde szerint a majdani állami nyugdíj elég lesz az időskori megélhetés biztosítására. Sokan ennek tudatában sem tesznek félre erre a célra.

Aki mégis gondolkodik és lehetősége van valamilyen öngondoskodási formát választani, szerencsés, ha még az év vége előtt megteszi a szükséges lépéseket, ugyanis így a megfelelő megtakarítás kiválasztásával maximálisan kihasználhassák a hosszú távú takarékoskodással járó adókedvezményeket.

A 12. alkalommal elkészített OTP Öngondoskodási Index felmérésében mindössze 20 százalék gondolja azt, hogy a kényelmes és biztonságos nyugdíjas évek megalapozása saját felelősségük lenne. Ez már csak azért is ellentmondásos, mert az állami nyugdíj összegét a megkérdezettek háromnegyede nem tartja elegendőnek a megélhetéshez.

A megtakarítási formákat illetően 10-ből négyen inkább párnacihában szeretik tudni a pénzüket, annak ellenére hogy most már vannak olyan megtakarítási formák, amik könnyen hozzáférhetőek és mégis, a hosszú távú nyugdíj célú takarékoskodást százezres nagyságrendű kedvezményekkel támogatja az állam is.

„Érdemes szem előtt tartani, hogy az 5 év elteltével a számlatulajdonosoknak az év utolsó munkanapjáig - idén december 28-ig - nyilatkozniuk kell arról, ha továbbra is Tartós Befektetési Számlán szeretnék tartania pénzüket. Különösen fontos ez a határidő tehát azoknak, akik 2013-ban kötöttek ilyen befektetést, nekik ugyanis az 5 éves ciklus végeztével nyilatkozat hiányában automatikusan megszűnik TBSZ számlájuk, és a megtakarításuk normál számlára kerül át” - hívja fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Akik még ennél is hosszabb távban gondolkoznak, érdemes megfontolniuk a nyugdíj elő-takarékossági számlát, azaz a NYESZ-t. Ezzel a megtakarítási formával ugyanis hosszú távon kamat-, árfolyam- és nyereségadó mentesen gyarapíthatóak a befektetések, sőt még elő-takarékossági támogatás is igénybe vehető.

A NYESZ-re kapható elő-takarékossági támogatás összege az éves befizetés 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint (a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára maximum 130 ezer forint). Az adójóváírás teljes összege pedig úgy kapható meg, ha minden évben 500 ezer (a 130 ezer forintos elő-takarékossági támogatás kihasználásához 650 ezer) forintot helyez el a tulajdonos a számlánkon.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter