NAT 
Megjelent: 2 hónapja

Az Eötvös József Gimnázium pedagógusai is tiltakoznak a NAT ellen

Az Eötvös József Gimnázium tanárai sem értenek egyet az új alaptantervvel, mely a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

Nyílt levelet írtak az Eötvös József Gimnázium tanárai, melyben az új Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetése ellen tiltakoznak. Több intézményhez hasonlóan sérelmezik, hogy a készítők nem vették figyelembe sem a pedagógiai szakemberek, sem a tanárok, sem a szakmai szervezetek véleményét. A gimnázium tanárai szerit az új NAT nem szolgálja önálló, kritikai gondolkodás elsajátítását.


„A budapesti Eötvös József Gimnázium tanárainak nyilatkozata a 2020. január 31-én közzétett NAT-módosítással kapcsolatban Alulírottak tiltakozásunkat fejezzük ki a Magyar Közlönyben 2020. január 31-én megjelent Nemzeti Alaptanterv-módosítással kapcsolatban. Indokaink:
1. A megjelent szöveg nem széleskörű szakmai egyeztetéssel készült. Készítői nem vették figyelembe sem a pedagógiai szakemberek, sem a tanárok, sem a szakmai szervezetek, sem a tudományos kutatók, sem a művészetekkel alkotó módon foglalkozók véleményét. Az erőltetett tempójú bevezetés megfosztja az iskolákat a tananyagtartalmak és módszerek tényleges átgondolásától, az alkotó pedagógiai munkától.
2. A tanterv a tanulók és a tanárok terhelésének csökkentését ígéri, ezzel szemben mindkét oldal terheinek növekedésével jár.
3. A tanterv nem a modern egyéniség- és képességfejlesztő pedagógiát támogatja, hanem az általa preferált kánonok minél teljesebb elsajátítását.
4. A tanterv a tanulás legfőbb célját, az önálló, kritikai gondolkodás elsajátítását, a művelődés segítségével elérhető örömszerzést, a személyiség kiteljesítését, a felnövekvő nemzedék harmonikus, szabad életet élő polgárokká válását nem szolgálja.
5. A megtanítandó anyag részletezésében és konkretizálásában túlmegy az alaptanterv műfajára jellemző szinten, és keret- vagy helyi tantervbe illő megkötéseket fogalmaz meg; így a kívánatosnál lényegesen kevesebb teret enged a tanár választásainak, döntéseinek, ez pedig súlyosan csorbítja a tanárok önállóságát, szakmai meggyőződésük érvényesítésének lehetőségét.
Csatlakozunk a magyartanárok képzésében felelős intézmények nyilatkozatához, és egyetértünk az eddig NAT-kritikát megfogalmazó kollégáinkkal” – áll a nyílt levélben.

Ahogy arról beszámoltunk, Arató László, a Magyartanárok Egyesületének (ME) elnöke egy interjúban azt mondta, a a kormány szeptemberig nem változtat az álláspontján, akkor szabotázzsal vagy polgári engedetlenség alkalmazásával kell elérni, hogy a Nat ne tegye tönkre a magyartanítást.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Pásztói Múzeum segédanyagokkal támogatja a digitális oktatást

A Pásztói Múzeum is csatlakozik azokhoz az intézményekhez, akik támogatják a digitális oktatást. Teljes cikk

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

A HiperSuli programjában résztvevő iskolák tanárai akkreditált tanártovábbképzésben részesülhetnek. Teljes cikk

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek