Megjelent: 14 éve

Az év legnagyobb munkaügyi bírságai

Számos cég veszi semmibe a munkaügyi és munkavédelmi előírásokat - erről tanúskodik a feketelista.hu összeállítása.

A folyamatosan szigorodó ellenőrzések dacára növekszik a munkaügyi és munkavédelmi vétségek száma - olvasható a feketelista.hu közleményében.

Egyes vállalkozók a hatósági előírások kijátszásával próbálnak előnyhöz jutni, azáltal, hogy megkerülik a munkavédelmi eszközök beszerzését, alkalmazását, illetve feketén foglalkoztatják alkalmazottjaikat, nem fizetik be utánuk a törvényben meghatározott járandóságokat.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főigazgatóság (OMMF) ellenőrzéseit követő gyakori elmarasztalások, tetemes bírságok sem képesek meggyőzni őket arról, hogy a csalásra, a félrevezetésre alaposan ráfizethetnek. Sajnos, erről tanúskodik a feketelista.hu portál által a munkavédelmi és munkaügyi jogsértések miatt megbírságolt cégekről készült összeállítás.

Negyvennyolcezer rajtakapott feketén dolgozó

Az OMMF kimutatása szerint az idén mintegy 43 ezer munkáltatónál végeztek munkaügyi ellenőrzést, és 31 ezernél találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságot. Kiderült, hogy körülbelül 48 ezer dolgozót feketén foglalkoztattak. A munkáltatók sok esetben a gazdasági válság miatt nehezebbé vált anyagi helyzetükkel próbáltak takarózni. A munkavédelem területén sem javult a helyzet, a célellenőrzés adatai szerint a szabálytalanságokban érintett dolgozók aránya a tavalyihoz képest 7,7 százalékkal növekedett.

Több mint 17 ezer munkahelyre, és 671 ezer dolgozóra terjedt ki az ellenőrzés. Míg a múlt évben az összes munkavédelmi szabálytalanság 46,4 százaléka az építőiparban történt, addig az idén a kereskedelem és a vendéglátás került az első helyre 49,4 százalékkal. Összességében: munkavédelemben és munkaügyben kiszabott bírságok összege megközelíti az 5,155 milliárd forintot. Ebből a munkaügyi bírságok csaknem 4 milliárd forintot tesznek ki.

A leginkább elmarasztalt cégekről az OMMF december 1-jei nyilvántartása alapján készített összesítést a feketelista.hu. Az adatokat böngészve kiderül: az első 50 cég mindegyikét már legalább ötmillió forintra megbüntette a hatóság. Az első tíz „helyezett” pedig minimum tízmillió forintnál tart. Az megbírságolt cégek döntő többsége a mezőgazdaság, a vendéglátás, a munkaerő-kölcsönzés és a vagyonvédelem területén működik.

Kilencszer bírságolták

Külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt szabtak ki többször is a felügyelők összesen 70,6 millió forint bírságot a budapesti Power+B 2007 Munkaerő-közvetítő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re, és nem véletlen, hogy az APEH novemberben felfüggesztette adószámát és adóvégrehajtást rendelt el ellene.

A képzeletbeli szégyendobogó második helyén az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő áll; külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért kiszabott munkaügyi bírságainak összege megközelíti a 60 millió forintot. Az eljárások, bírságolások számát tekintve minden bizonnyal a viszneki TO-RO Vendéglátó Kereskedelmi Kft. vezet; külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért, munkaügyi, illetve munkavédelmi mulasztásaiért nem egészen két év alatt kilencszer bírságolták meg, és az elmarasztalások összege meghaladja a 46 millió forintot. A Heves Megyei Bíróság felszámolási határozatot hozott ellene.

A listában a következő jogsértők 10 és 20 millió forint közötti bírsággal (és jogkövetkezményeivel) szerepelnek a feketelistán. A SURDÓ Mezőgazdasági Kereskedelmi és Szolgáltató Surd községben van bejegyezve; munkavédelmi mulasztás és külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt mintegy 20 millió forint befizetésére kötelezte a munkaügyi hatóság határozata. Nyilván nem véletlen, hogy novemberben adóvégrehajtás indult ellene.

Adóvégrehajtás, felszámolás szinte mindenhol

A feketelista.hu alapján a tíz leginkább vétkes cég közzé tartozik a székesfehérvári MAN-HUMÁN Szolgáltató Kft., háromszor szabtak ki rá munkaügyi bírságot, összesen 18 millió forintot. Az APEH az elmúlt másfél év alatt ugyancsak háromszor rendelt el ellene adóvégrehajtást, legutóbb novemberben. Három munkaügyi vétség szerepel a budapesti LONDALE-TEAM neve mellett, 15 millió forint bírsággal. Novemberben ellene is adó végrehajtási határozatot hozott az APEH. A CLAVELL Vendéglátóipari Kft.-t is munkaügyi jogsértések miatt büntették meg, összesen 12,5 millió forintra.

További sorsát vetíti előre a Fővárosi Bíróság felszámolási határozata. Kiskunfélegyházi címbejegyzéssel szerepel a KEVI-ALU Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., 12 millió forint munkaügyi bírsággal sújtották. Az első tíz „helyezett” közzé került még az AH-NK Védelem 2008 Vagyonvédelmi Kft. 10 millió forint bírsággal, és az Illésőr Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. hasonló összegű elmarasztalással. Utóbbi hatszor részesült munkaügyi bírságban és a múlt hónap végén adóvégrehajtás alá vonták, adószámát felfüggesztették.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk

A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről... Teljes cikk