Szilágyi Katalin
Megjelent: 14 éve

Be kell jelenteni, ki az üzemorvos

Február 15-ig foglalkozás-egészségügyi bejelentést kell tenniük a legalább egy főt foglalkoztató cégeknek. Erről a bejelentési kötelezettségről kevés cég tud, pedig adott esetben akár ennek a dokumentumnak a hiánya is szemet szúrhat a hatóságnak, ami okot szolgáltathat egy munkavédelmi ellenőrzésre.

1995-ben egy kormányrendelet megszüntette az állam kötelezettségét a munkavállalók üzemi orvosi ellátásával kapcsolatban, ugyanakkor kötelezte a munkáltatókat, hogy dolgozóik részére munka-egészségügyi, úgynevezett foglalkozás egészségügyi ellátást biztosítsanak. Míg korábban a munkaadóknak és az egészségügyi szolgáltatóknak a területileg illetékes Állami Népegészségügyi Tiszti Szolgálatnak (ÁNTSZ) tartoztak bejelentési kötelezettséggel, 2007-ben a regisztrálás és az ellenőrzés is az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hatáskörébe került.

A cégvezetők feladata a bevallást elkészíteni

A foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos bevallást nem a könyvelőnek kell elkészítenie, hiszen nem állnak rendelkezésére az ehhez szükséges adatok. Ez a kötelezettség a cégvezetőket terheli, akik kötelesek ezt elkészíteni és eljuttatni minden év február 15-ig a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségnek.

A munkáltató - a magánszemély munkáltató kivételével - a működése megkezdését követő két hónapon belül köteles az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségének bejelenteni
  • székhelyének és telephelyeinek címét,
  • tevékenységeit,
  • a számára foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató nevét és címét,
  • a foglalkoztatott, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásban részesülő munkavállalók számát és foglalkozás-egészségügyi osztályba sorolását.

    Abban az esetben, ha a szolgáltatási szerződés megszűnik vagy a szolgálatot ellátó orvos személyében változás következik be, ezt a változás bekövetkezésétől számított három napon belül jelenteni kell.

    A Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Törvény elrendeli, hogy minden munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást köteles biztosítani valamennyi munkavállalója számára - egy fő esetén is. Ezt két módon lehet megtenni: vagy a munkáltató maga tart fenn ilyen szolgálatot, vagy szerződést köt egy szolgáltatóval.


    A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóknak ugyancsak a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségnek kell megtenniük a bejelentést. Változás esetén a korábbi szolgáltató köteles a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás ellátásához szükséges valamennyi dokumentumot átadni utódának.

    Miért fontos a bejelentés?

    A beérkező adatok alapján az OMMF azonosítani tudja a munkáltatókat és a szolgáltatókat, valamint követni tudja a változásokat. Emellett a munkavédelmi felügyelőségek ellenőrizhetik, hogy a munkáltatók biztosítják-e valamilyen formában a kötelező foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást, a szolgáltatók részéről pedig az ellátással, a működéssel kapcsolatban standard, összehasonlítható adatokat tudnak nyerni. A bejelentések alapján a munkavédelmi felügyelőségek a munkáltatói és szolgáltatói adatok egybevetésével intézkedhetnek az ellátás biztosítása és annak minősége érdekében - mondta a HR Portálnak Gedeon András, az OMMF szóvivője. Hozzátette: a hatóság egy munkavédelmi ellenőrzés során azt is vizsgálja, hogy az új dolgozók részt vettek-e munkaköri alkalmassági vizsgálaton, illetve, hogy a munkavállalók valóban részt vettek-e az időszaki orvosi vizsgálaton.

    A munkáltatók egyébként aszerint, hogy a tevékenységüknek mekkora az egészségkárosító kockázata, osztályokba sorolhatók. Ennek alapján lehet megtudni, hogy kell-e a munkaadónak a főműszak idejére üzemorvost biztosítania, vagy sem. A besorolást a munkáltatónak kell elkészítenie, de figyelembe kell vennie a foglalkozás-egészségügyi szolgálat vagy az ÁNTSZ véleményét is.

    Kockázatos a bejelentés elmulasztása

    Önmagában az, hogy a munkáltató elmulasztja megtenni a bejelentést, szabálysértésnek minősül ugyan, de nem feltétlenül jár anyagi szankciókkal. Azonban a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos hiányosságok egy munkavédelmi cél- vagy eseti ellenőrzés alkalmával magalapozhatnak hatósági intézkedést vagy bírságot -hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: a bejelentés elmulasztása ugyanis olyan szabálytalanságokat is maga után vonhat, mint például a munkaköri alkalmassági vizsgálat elmulasztása, foglalkoztatásra vonatkozó tiltások megszegése, a munkavállaló határérték feletti, munkavégzés közbeni expozíciója.

    A foglalkozás egészségügyi szolgáltatók bejelentési kötelezettségéről szóló rendelet módosítása egyébként folyamatban van. A változás várhatóan a munkáltatói és a szolgáltatói bejelentések egyszerűsítését és a munkáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének csökkentését eredményezi majd - tájékoztatott Gedeon András.

    A bejelentési kötelezettségnek nincs kötelező formanyomtatványa, annak adattartalma a fő szempont. ( A kitöltésével kapcsolatban információ az OMMF honlapján található: www.ommf.gov.hu)

    Mi tartozik a foglalkozás-egészségügyi szolgálat feladatai közé?

    Elsősorban megelőző szerepe van a foglalkozás-egészségügyi szolgálatnak. Közreműködik az egészséges munkakörnyezet kialakításában és az egészségkárosodások megelőzésében. Feladata egyrészt, hogy a munkahelyi megterhelés (fizikai, szellemi, lelki) és a munkakörnyezeti káros tényezőket (fizikai, kémiai, biológiai, pszichoszociális, ergonómiai) felkutassa, ellenőrizze, másrészt hogy javaslatot tegyen arra, milyen módszerekkel lehet ezeket olyan szinten tartani, ami nem károsítja az egészséget. Emellett ellenőrzik a munkavállalók egészségét is, munkahigiéniai tanácsadással segítik a munkáltatókat és a veszélyhelyzetek megelőzésében is közreműködnek.

    Munkahigiénés vizsgálat az egészségkárosító kockázat meghatározásához és nyomon követéséhez szükséges. E vizsgálat keretében a foglalkozás-egészségügyi szolgálat feltárja a munkakörnyezetben lévő kóroki (fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai, pszichoszociális) tényezőket és olyan vizsgálatokat végez, amelyek eredményeként javaslatot tudnak tenni az egészségkárosító kockázatok csökkentésére.
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

    Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

    Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

    Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk

    A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

    Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről... Teljes cikk