Megjelent: 1 hete

Befektetés az egészségbe - Avagy hogyan tartsam meg kollégáimat?

"Hogyan tudom hosszú távon megőrizni a kollégáimat?" - hangzik az egyik örökérvényű, cégvezetőket foglalkoztató kérdés. A hosszútávú munkavállalói elkötelezettség a cégek produktivitásának egyik záloga – fontos tehát, hogy megfelelő válasszal rendelkezzünk a feltett kérdésre és legyenek gyakorlati megoldásaink a munkavállalói motiváció fokozására.

vitamin egészségmegőrzés

A cél: a hosszútávú munkaerő

Harvey Mackey, New York Times bestseller-szerző és üzletember a következőket mondta: „A munkavállalók elkötelezettsége a munkaadó elkötelezettségével kezdődik”. Mackey rámutatott arra a kétirányú, adok-kapok összefüggésre, mely lételeme az egészséges munkaadó-munkavállaló relációnak és a nagyobb képet nézve a cég hosszútávú, sikeres működésének.

Megbecsült munkavállalók = Sikeres cég

A for-profit szektorban lévő vállalatok vezetői egyre inkább felismerik, hogy a munkavállaló és a munkaadó érdekei nem két egymással szemben álló, egymásnak feszülő irány, hanem két abszolút összehangolható, azonos irányba mutató motiváció. Sőt, tovább menve kijelenthető: egy cégvezető legfontosabb befektetése a munkaerő megbecsültségének biztosítása. 

Számos olyan, a munkahelyi élet pszichológiájával foglalkozó cikk, könyv, előadás látott már napvilágot, ami rámutat a munkavállaló megbecsültsége és a munkavállaló teljesítménye között megfigyelhető egyenes arányosságról. Az a munkavállaló, aki úgy érzi, munkáját értékelik és elismerik, jobban teljesít, növekszik a cég iránti elkötelezettsége – a hosszútávon elkötelezett munkavállalók jelenlétével pedig csökken a munkahelyi fluktuáció, az ilyen cégek pedig egyértelműen nagyobb eséllyel indulnak a piacon.

A munkavállalói elkötelezettség motiválásának érdekében a cégek különböző plusz juttatások, szolgáltatások biztosításával igyekeznek kedvezni a munkavállalóknak. A munkahelyi étkeztetés, a helyi utazási bérlet juttatása, az iskolakezdési támogatás és a fizetési bónuszok mellett egyes cégek olyan extra béren kívüli juttatásokkal honorálják az alkalmazottak munkáját, mint például az önkéntes egészségpénztárakba való hozzájárulás, az ingyenes sportbérlet vagy az térítésmentes üdülés. 

Az egészség profitot termel?

A motiváció tárgyköre mellett - illetve azon belül - van még egy fontos tényező, amellyel számolnunk kell a hosszútávú munkaviszony témájában, ez pedig a munkavállaló egészsége. A nem megfelelő egészségi állapot még a kiváló belső motiváltság mellett is megnehezíti a munkavállaló életét, s munkavégzését. 

Egy világjárvány közepén az egészségfejlesztés témája az élet minden területén, így a munkahelyeken is jobban előtérbe került, mint bármikor az elmúlt évek során, hiszen munkahelyi közegészség megőrzése számos cég, vállalat és intézmény fennmaradásának legégetőbb kérdése lett. Ezen filozófia/elv mentén haladva a következő formulát írhatjuk fel:

Megbecsültség Egészség = Hatékony munkaerő

vitamin egészségmegőrzés

Felkészülten lépni a gázra

A „karantén-időszak” után egy újabb, kihívásokkal teli periódus vár a cégekre, vezetőkre és alkalmazottakra egyaránt - a normál működésre való visszaállás, a hirtelen beinduló, korábban kiesett profitot részben kitermelni kívánó stratégia olyan extra mentális és fizikai terhelést jelenthet a munkavégzés során, amely mellett különösen fontos odafigyelni az egészségmegőrzésre és az immunrendszer megerősítésére.

Az immunerősítésben nagy segítséget jelenthetnek a különböző gyógynövény-alapú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend-kiegészítők, melyek alkalmazásával biztosíthatjuk szervezetünk napi vitaminbeviteli szükségletének elérését. A megfelelő vitaminbevitellel növekszik a munkavégzés hatékonysága és nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza – s ezzel a betegszabadság szükségessége is. Az egészségmegőrzésbe befektetett idő, pénz és energia tehát minden szempontból kifizetődő egy cég számára.

A megfelelő étrend-kiegészítők megválasztásában segítséget nyújt a Multi-vitamin.hu – a webshop termékkínálatában egyaránt megtalálhatók a mentális és fizikai munkát végzők számára hasznos vitaminkészítmények. 

Vitamin-felmentősereg

Az alábbi vitaminok megfelelő napi bevételére érdemes fokozottan odafigyelni: 

B-vitamin: A különböző B-vitaminok fontos szerepet játszanak a mentális egészség megőrzésében – hozzájárulnak a szellemi állóképesség fenntartásához, a fáradtság csökkentéséhez és az immunrendszer egészségének támogatásához.   

D-vitamin: Az idegrendszer és az agy megfelelő működését támogatja továbbá a D-vitamin, mely a B-vitaminokhoz hasonlóan immunerősítő hatással is bír. 

Ginkgo biloba (Magnézium, cink): Az antioxidánsokban, magnéziumban és cinkben gazdag, ginkgo biloba néven ismert gyógynövény jótékony hatása az jó memória megőrzésében és szellemi produktivitás fokozásában rejlik. 

Omega-3: A halolaj kapszulák ismert összetevői, az omega-3 zsírsavak erősítik az idegrendszer stressztűrő képességét, támogatják a kognitív funkciók működését és fokozzák az agy szerotonintermelését.  

  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Befektetés az egészségbe – Avagy hogyan tartsam meg kollégáimat?

"Hogyan tudom hosszú távon megőrizni a kollégáimat?" - hangzik az egyik örökérvényű, cégvezetőket foglalkoztató kérdés. A hosszútávú... Teljes cikk

Egy éve még New Yorkban játszott, a járványhelyzet alatt biciklis futárként dolgozott a magyar zenész

A Bohemian Betyars frontembere a járványhelyzet alatt kényszerült rá, hogy ideiglenesen új szakmát válasszon. Teljes cikk

Több mint 3 milliárd forint adót és járulékot csalt el egy vagyonvédelmi cégláncolat

A gyanú szerint több mint hárommilliárd forint adót és járulékot nem fizettek be egy bűnszervezet irányítói, akik vagyonvédelmi cégek... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek