Megjelent: 8 éve

Bérbefagyasztás, kevesebb cafeteria - tovább csökkennek a fizetések 2013-ban

A vállalatok egyötöde befagyasztja béreit 2013-ban - derült ki a Hay Group legutóbbi, közel 500 magyarországi vállalat között végzett kutatásából. Tavaly 2,4 százalékkal csökkentek a bruttó reálbérek.

images

Az infláció és a bérek aránya

A vállalati előrejelzések szerint idén is az inflációnál kisebb lesz a béremelés Magyarországon a gazdálkodó szférában. Az idén várható 3,5 százalékos inflációhoz képest csak 3,2 százalékos átlagos béremeléssel számolnak a vállalatok - állapítja meg a kutatás. Tavaly az 5,7 százalékos infláció mellett átlag 3,3 százalékkal nőttek a bérek. Két éve tehát az inflációhoz képest folyamatosan csökkennek a bérek.

Új trend

Idén új trend, hogy minden munkavállalói csoport ugyanannyi béremelésben részesül majd. Korábban a béremelések során még voltak nyertesek és vesztesek. 2011-ben a csökkenő adók miatt a vezető beosztásúak jártak jól, 2012-ben a minimálbér és a kötelező béremelés javított az alacsony bérrel rendelkezők helyzetén.

Tavalyhoz képest jelentősen nőtt azon cégek aránya, amelyek idén nem terveznek béremelést. 2013-ban a vállalatok egyötöde nem számol a bérek emelkedésével. 2012-ben az év elején még csak a vállalatok 14 százaléka gondolkodott így.

Béremelések szektoronként

A felmérés szerint a legnagyobb emelésre idén elsősorban az autó- és gyógyszeriparban dolgozók számíthatnak, valamint a közüzemi szolgáltatók. A legrosszabbul a pénzügyi ágazatban dolgozók járhatnak, ahol a béremelés másfél százalékkal marad majd el az országos átlagtól.

Lesz-e kompenzáció a szuperbruttó kivezetése után?

Az idei év egyik fontos változása a szuperbruttó kivezetése lesz a bérrendszerből. A Hay Group felmérésében arra is rákérdezett, hogy a vállalatok vajon kompenzálják-e azokat, akiknek ennek köszönhetően kisebb lesz a nettó bérük. A felmérésben résztvevő vállalatok szinte 90 százaléka azt válaszolta, hogy nem terveznek ilyen kompenzációt.

Juttatások

A korábban rendkívül népszerű rugalmas juttatási rendszer kisebb figyelmet és súlyt kap az utóbbi években az egyre szigorúbb törvényi szabályozás miatt. A Hay Group prognózisa szerint az éves keretösszeg idén alig fog emelkedni, a növekedés még az egy százalékot sem éri majd el. Ennek több oka lehet a Hay Group elemzői szerint. Egyrészt a juttatásokat érintő egyre nagyobb adó- és járulékteher miatt egyre kevésbé éri meg bér helyett juttatást adni, másrészt a juttatások új formái (pl. SZÉP-kártya) a vállalatok visszajelzései szerint sok helyen, főleg vidéken, nem használhatók fel rugalmasan.

Munkaerőpiaci trendek

A magyar munkaerőpiac, néhány hiányszakma kivételével, nincs keresleti nyomásnak kitéve, így a vállalatoknak nem kell attól félniük, hogy a béremelkedés elmaradása vagy annak alacsony jellege miatt elveszítik munkavállalóikat - magyarázza az adatok mögött meghúzódó folyamatokat Raffay Klára, a HayGroup szakértője. Ezt erősíti meg az is, hogy bár már két év óta hasonló béremelési adatokat figyelhetünk meg, az önkéntes fluktuáció aránya 2012-ben csak 6 százalék körül volt. Ezen a trenden a munkanélküliség csökkenése és a gazdaság élénkülése változtathatna.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Havi 110 ezer forintnak megfelelő összeggel csábítják vissza dolgozni a kisgyermekes szülőket

A kisgyereket nevelő szülők munkába való mielőbbi visszatérését ösztönzi a román kormány, amely erről sürgősségi kormányrendeletet fogadott... Teljes cikk

Szja kisvállalkozói kedvezmény

Azok az egyéni vállalkozók érvényesíthetik a kisvállalkozói kedvezményt, akik az Szja törvény alapján - vállalkozói személyi jövedelemadó... Teljes cikk

Építőipari vállalkozók, figyelem! 4530 forintra emelkedhet idén a rezsióradíj

A minimális építőipari rezsióradíj 8,8 százalékkal, 4530 forintra emelkedhet idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ)... Teljes cikk