Szilágyi Katalin
Megjelent: 14 éve

Béren kívüli juttatás lehet a focibérlet

A sporteseményekre szóló belépők, bérletek adómentes természetbeni juttatások lehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja a Fidesz és a KDNP által benyújtott sporttámogatásról szóló törvénytervezetet. A cafeteria szakértő szerint az ötlet jó, mivel a dolgozók körében felértékelődött az egészségmegőrzés, ezen belül a sportolás szerepe, de a sportrendezvények támogatása nem teljesen új keletű dolog.

images

Egyelőre nem bocsátkoznak találgatásokba a cafeteria szolgáltatók a kormány sporttámogatási terveivel kapcsolatban, mert jelenleg az sem világos a piaci szereplőknek, mi lesz pontosan a béren kívüli juttatások sorsa. Mostanában még kevesebb konkrétumot hallani erről, mint bő egy hónapja, amikor még Varga Mihály, a kormány miniszterelnökséget vezető államtitkára azt ígérte, mindenképpen felülvizsgálják a cafeteria rendszerét.
A sporttámogatási törvénytervezettel alapvetően az adótörvényeket módosítanák, amellyel kedveznének a magánszemélyeknek és a társaságoknak is. A javaslat szerint adómentesek lennének például a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érmék, trófeák. Pontosítják továbbá a személyi jövedelemadóról szóló törvényt arra vonatkozóan, hogy mely sportolóknak, vagy volt sportolóknak nyújtott személyi juttatás adómentes. Emellett a sporttelepek létesítését és sportvállalkozásokat is támogatnák. A tervezet szerint az edzők, más sportszakemberek, hivatásos sportolók is választhatnák az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást.


A Fidesz és a KDNP sporttámogatásokkal kapcsolatos törvénytervezete mindenesetre egy új béren kívüli juttatási elemmel is számol: a sporteseményekre - így például foci meccsekre - szóló belépőket, bérleteket akár a cafeteria rendszer keretén belül adómentesen adhatnák a munkáltatók a dolgozóknak - amennyiben a Parlament elfogadja a javaslatot.

Fata László cafeteria szakértő szerint az ötlet jó, amennyiben a dolgozók sportolási lehetőségeit is erőteljesebben támogatná a kormány, mivel az utóbbi időszakban az étkezési utalványok és az üdülési csekkek után a nyugdíj célú támogatások mellett a sportolás, egészségmegőrzés értékelődött fel a béren kívüli juttatási elemek közül. A Cafeteria net legutóbbi felmérése is azt mutatta, hogy a dolgozók hajlandóak lennének többet költeni sportolási lehetőségekre, ha az egészségük a tét. Így ha ezen a területen erősödne a támogatás, a sportolási lehetőségek bővülését a munkáltatók és a munkavállalók minden bizonnyal kedvezőbben fogadnák, mint a sportrendezvények támogatását - véli a szakértő.

Ez utóbbi egyébként nem teljesen újdonság. Az üdülési csekket például sportlétesítmények is elfogadhatják attól függetlenül, hogy sportolni vagy éppen meccset nézni tér be a csekk felhasználója. A munkavállalói sporttevékenységhez, sportolási belépők vásárlásához közvetlenül használható még a munkáltatói egészségpénztári hozzájárulás is. Emellett az utalványpiacon eddig is létező úgynevezett sport utalvány alkalmas sporttevékenység, egészségmegőrzés során felmerült kiadásokra, sporteszköz, vagy sportruházati cikkek vásárlására. Azonban ez a juttatásfajta 2010-ben nem élvez semmiféle adózási kedvezményt, így közel 100 százalékos adóteherrel oszthatja a vállalat a dolgozóinak - mondta Fata László.

A Hay Group 2009-ben végzett jövedelemszint felmérése szerint egyébként a hazai vállalatok fele biztosít valamilyen formában sportolási lehetőséget, és átlagosan 10 ezer forintot költenek erre a célra munkavállalónként. A 2008-as adatokhoz képest enyhe visszaesést mutattak az adatok tavaly mind a sportolási lehetőséget biztosító vállalatok arányában (akkor 57 százalék volt), mind az erre a célra fordított összegben (egy évvel korábban 12 ezer forint volt az átlag).
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek