Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Bölcsészből, fizikusból, érettségivel is lehet valakiből programozó

Ágnesből és Tamásból nagyjából 14 hónap múlva programozó lesz. Egyikük gazdasági informatikai területről indult el a gyakorlatiasabb megközelítésű programozás felé, a másik hallgató a közszférából érkezett. Mindkettejük esetében fontos szerepet játszanak az anyagi megfontolások és a hosszú távú tervek a munkavállalás területén. Ezért tanulnak most újra, teljes „munkaidőben”, a Codecool tizennyolc hónapos programozó képzésén.

Hogy újra diákok lehessenek mindketten visszaköltöztek szüleikhez, ami nem könnyű döntés felnőtt, önálló embereknek, de perspektívát látnak az informatikában. Ahonnan Magyarországon 22 ezer képzett munkavállaló hiányzik, de az Európai Unió számításai szerint 2020-ra 2 millió üres pozíció lesz a területen. Ezért jelenleg úgy néz ki, ha megfelelő tudást sajátítanak el, amit jól tudnak majd alkalmazni is, aligha lesz gondjuk az elhelyezkedéssel. Különösen, mivel a digitalizációval minden más iparágban is, nem csak a technológiai szektorban, megjelent az igény az informatikusokra. (A kutatásról további részleteket korábbi híranyagunkban találnak.)

hiányszakmaEzek a hiányszakmák jelenleg

Az oktatási központ ráadásul állásgaranciát vállal, vagyis a tanfolyam végeztével munkahelyük is lesz a junior programozóknak. A teljes képzés ugyan másfél millió forintba kerül, de az egész utófinanszírozásban történik, vagyis a diáknak csak akkor kell majd törlesztenie, amikor már állásba került.

Márpedig a Codecool HR vezetők között végzett felmérése szerint a pályakezdő informatikusokat szívesen látják a vállalatok, különösen szoftverfejlesztőként, szoftvertesztelőként vagy IT support alkalmazottakként. A lista nyilván nem véletlen, hiszem az első két szakterületen komoly hiány mutatkozik jelenleg és jelezhető előre 2017-re is. Így nem csoda, hogy ezekre a pozíciókra junior munkavállalóknak is örülne a cégek 92 illetve 65 százaléka. Így míg más szakterületeken a legtöbb esetben szerepel az álláshirdetésekben, hogy 2-3 éves gyakorlat szükséges az adott feladat ellátásához, az informatikában az intenzív kereslet miatt sokkal ritkábban kap helyet ez a kitétel. A kezdő fizetések tekintetében, a HR vezetők szerint kissé túlzóak a fiatalok elvárásai, de nem nagy mértékben.

programozásTanterem a Codecool-nál

A logikai képességek, az analitikus gondolkodás és az angol nyelvtudás az, ami a programozóvá válni vágyó fiatalokkal szemben elvárás. Valamint a jó együttműködési képességek és a motiváció, hiszen az informatikai cégek esetében a szellemi tőke adja a cég értékének 100%-át. Vagyis, ha a dolgozók hazamennek, és becsukják maguk után az ajtót, akkor a cég nem ér „semmit”, mondták a Codecool alapítói. Az itt tanulni vágyók közül sokan vagy kiestek menet közben az informatikai felsőoktatásból, vagy már van nem műszaki diplomájuk vagy kalandorok. Az oktatási központban 40% a lányok aránya.

Bosskay Ágnes kiskora óta érdeklődik az informatika iránt, a főiskolán is gazdasági informatikát tanult, azonban gyakorlatiasabb tudás megszerzése volt a célja. A képzés során sokféle technológiát kipróbálhat ez is vonzotta. Még csak néhány hónapja jár iskolába, így még nem kristályosodott ki a terület, amerre menni szeretne majd. De a képzés egyik előnyeként emelte ki, hogy nem kínos kérdezni, a mentorok türelmesek, rendszeresen visszajelzést kapnak a tudásukról.

Korábban médiaügynökségnél dolgozott, mert bár próbált informatikai területen elhelyezkedni, akkor az állásinterjúkon azt a választ kapta, hogy szakmailag még kevés a tudása, tanuljon még valamit. Mint mondta a junior programozó pozíciókra hirdetett állások esetében azért nem fél hasonlótól, mert számos példát fel fog tudni sorakoztatni, hogy milyen projekten dolgozott, hiszen itt kéthetente kapnak új és új feladatot. Csapatmunkában is megtanulnak dolgozni, az esetleg felmerülő konfliktusokat is kezelni a mentorok, pszichológusok segítségével. Korábban érezte hátrányát, hogy nőként nem vették egészen komolyan, de úgy érzi a hozzáállás változik, az iskolában is a hallgatók 40%-a nő, így reméli, hogy egyre inkább az fog számítani, hogy ki mennyire jártas egy adott területen.

bérAránytalanul magas bérre számítanak a juniorok?

Varga Tamás a közszférából érkezett, a környezetvédelem irányából. Nyolc évig dolgozott egy igen speciális munkaterületen, ahol dozimetriai méréseket végeztek olyan munkahelyeken, ahol a dolgozók sugárzásnak voltak kitéve. Innen viszont nem igazán könnyű továbblépni, hiszen nem jellemző, hogy sok egyéb pozíció lenne a piacon. Még méréstechnikusként sem egyszerű más területen elhelyezkedni a speciális tudás miatt, így a megszerzett tapasztalat nem jelent előnyt. A programozás érdekelte, ezen kívül pedig jó lehetőséget látott abban, hogy két hónapja van rá, hogy anyagi elkötelezettség nélkül eldönthesse valóban akarja-e csinálni, mert addig még ki lehet szállni. Immár négy hónap tanulás után úgy érzi, van hozzá érzéke, tetszik neki a terület, és úgy látja, anyagilag is jól fog járni a váltással.

A mentoroknak nem okoz gondot, hogy ennyire különböző háttérrel érkező embereket kell támogatniuk, mondta Fórián Szabó Mátyás, aki több mint egy évtizedes programozói, ebből négy éves londoni tapasztalattal érkezett a Codecoolhoz. Van aki érettségivel érkezik, van aki a bölcsészkarról vagy éppen fizikusként, korban is nagy a szórás, jelezte. Ennél sokkal fontosabbak a személyiségjegyek, mennyire tud valaki odafigyelni a többiekre, mennyire tud koncentrálni, belemélyedni a feladatba, találni benne valami igazán motiválót.

pozícióPályakezdők számára nyitott pozíciók

Molnár Attila szerint az, hogy közös a cél nagyon sok különbözőséget elsimít, ha megvan a belső motiváció, akkor a mentoroknak már nincs nehéz dolga. Sőt a sokszínű társaság lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók, akik nagyon különböző belső szemléletet hoznak magukkal, a problémák megoldásának is különbözőképpen fognak neki, ami igen hatékony lehet.

Fórián Szabó Mátyás motivációja, hogy mentor legyen az volt, hogy karriere során eléggé bejárta a programozók számára lehetséges „palettát”, technikailag már nem látott kifejezetten új kihívásokat, dolgozott multiknál, startupoknál, külföldön, ahonnan még mindig napi szinten kap megkereséseket (napi 600 fontos díjazás lehetőségével!), de számára már az volt igazán fontos, hogy etikus cégnél dolgozhasson, valami jót is szeretett volna tenni, ami egyúttal valamilyen új kihívást is jelent. Itt elsősorban pedagógiával foglalkozik, ami számára teljesen új terület, amiben megtalálta a kihívást és élvezettel is csinálja. Egyfolytában új dolgok jönnek, így dolgoztatni kell az agyat, nem csak a diákoknak, hanem a mentoroknak is, hangsúlyozta.

Fejlesztőként és vöröskeresztes önkéntesként is dolgozott korábban Molnár Attila, utóbbi során foglalkozott fiatalokkal, csoportot vezetett. A szoftverfejlesztést is nagyon élvezi, így a mentorálási lehetőségben azt látta, hogy ezt a két tevékenységet nagyjából ötvözni tudja az új feladatban. A társadalmi értékteremtés számára is fontos szempont volt, ahogy az is, hogy visszaadjon abból, amit ő kapott szakmai élete során.

A piac a mentorok szerint éhes a szakképzett munkaerőre, hiszen a LinkedInen őket is folyamatosan érik a megkeresések. Nem tartanak attól, hogy a képzést elvégző programozóknak gondja lehet az elhelyezkedéssel a későbbiekben. A programozók iránt az igény minden szegmensben nő, persze egyes programnyelvek és technológiák az idők során kimennek a divatból, Fórián Szabó Mátyás is említette, hogy tíz éve egy olyan programnyelven kezdett el dolgozni, amiben ma már nem lehet munkát találni, egy másik tapasztalata viszont, ami az életrajzának nagyjából 5%-át teszi ki, egy olyan technológiai tudás, ami három évvel ezelőtt még nem létezett, megkereséseinek 70%-a mégis ennek köszönhető. A piac tehát folyamatosan változik.

A világ errefelé halad, minden szoftverekkel fog működni: okoseszközök, okosotthon, mindent át fog járni az informatika, így a kezdők sem félnek, hogy fejlesztőként ne tudnának elhelyezkedni majd.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar-izraeli kutatói mobilitási program indulhat hamarosan

Már 2021 második felében a kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael - közölte az Innovációs és... Teljes cikk

Magolás helyett készségfejlesztést és játékosítást! - így látja a LEGO menedzsere

Mi kell ahhoz, hogy versenyképes pályakezdők kerüljenek ki az iskolapadból? Ács János, a Lego magyarországi menedzsere erre is választ ad, amikor egy... Teljes cikk

Felsőoktatási jelentkezés: a visszaszámlálás elkezdődött

Még öt napig, azaz február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Teljes cikk