kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Cafeteria: mit érdemes még idén kihasználni?

Jövőre csak azokat a béren kívüli juttatásokat adhatják a munkáltatók kedvezményes adózás mellett a dolgozóknak, amelyeket a törvény nevesít. Szigorodnak az üzleti ajándékozás, a reprezentálás és a hivatali út szabályai, az internet adómentessége megszűnik, viszont ezentúl közeli hozzátartozónak is nyújtható. Összefoglaló a cafeteria- változásokról.

images

Az egykulcsos adózás bevezetése jelentősen átírja a cafeteria eddigi gyakorlatát, a természetbeni juttatás, mint olyan, megszűnik, 2011-től csak azt a juttatást adhatják majd a munkáltatók a dolgozóknak kedvezményes adózás mellett, amelyet a törvény nevesít - hívta fel a figyelmet a Cafeteria Panoráma elnevezésű konferencián Dr. Andrási Jánosné, az APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának vezetője. Mint mondta, a munkáltatókat ezentúl nem terheli járulékkötelezettség, csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük a cafeteria elemek után, viszont az értékhatárt meghaladó részt már 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli. - A jövő évtől valamennyi olyan juttatás, amely sem az adózásról szóló törvény 70-71. paragrafusaiban, sem pedig az adómentes juttatások között nem szerepel, a magánszemély jogviszony szerinti összevonás alá eső jövedelmének minősül - nyomatékosította a szakember.


Az aranyóra már nem üzleti ajándék



A törvény szigorítja az olyan adóköteles juttatások szabályait, mint például a hivatali, üzleti úthoz kapcsolódóan az étkezés vagy más szolgáltatás, a magáncélú telefon használat, a reprezentáció, az üzleti ajándék vagy a csekély értékű ajándék. A módosítás szerint nem számít hivatali, üzleti útnak az olyan utazás, amely valós tartalma alapján csak látszólagosan hivatali, vagyis az utazásra vonatkozó dokumentumok - útvonal, tartózkodási idő, szakmai és szabadidő programok aránya - azt támasztják alá, hogy valójában nem hivatali útról van szó.
Béren kívüli juttatásnak minősül:
- az üdülési csekk a minimálbér összegét meg nem haladó részéig
- a saját üdülőben történő üdültetés a minimálbért meg nem haladó összegben
- a meleg étkeztetés vagy a fogyasztásra kész étel formájában juttatott jövedelem, utalvány havi 18 ezer forint értékben
- Széchenyi Pihenő Kártya formájában juttatott jövedelem évi 300 ezer forintig
- Legfeljebb havi 5000 forintig internet szolgáltatás kedvezményes biztosítása
- Iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékáig
- Helyi bérlet
- Iskolarendszerű képzés a minimálbér két és félszereséig
- Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba utalt munkáltatói hozzájárulás a minimálbér 50 százalékáig
- Önkéntes kölcsönös egészség vagy önsegélyező pénztárakba utalt munkáltatói hozzájárulás a minimálbér 30 százalékáig
- A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe utalt hozzájárulás a minimálbér 50 százalékáig


Ugyancsak változott a reprezentáció és az üzleti ajándék fogalma. A reprezentáció esetében is fontos, hogy az esemény ne csak látszólagosan feleljen meg a fogalomnak. Ennek megfelelően a karácsonyi parti, a nőnap, az állami ünnepek alkalmából tartott rendezvények beletartoznak a reprezentálás körébe. Szigorúbban szabályozzák a jövőben az üzleti ajándékozást is: csak az a juttatás adható ilyen címszó alatt, amelynek az egyedi értéke nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát. Egy aranyóra tehát a jövőben nem számít üzleti ajándéknak, nem lehet majd költségként elszámolni, jogviszony szerinti jövedelem lesz -mutatott rá Dr. Andrási Jánosné.

Hozzátette: csekély értékű ajándékot évente három alkalommal lehet adni, és az értéke alkalmanként nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát. Újdonság az is, hogy a jövőben az a magánszemély is részesülhet ebben a juttatásban, aki az adott kifizetőtől az adóévben más jövedelmet nem szerzett.


Igazolni kell az internet használatot



Az üdülésre vonatkozó szabályok nem változnak jövőre, vagyis a kedvezményesen megszerzett üdülési csekk együttes értéke több juttató esetén sem haladhatja meg a minimálbér összegét. Marad az a szabály is, hogy a munkáltató vagy csak üdülési csekket vagy csak természetbeni juttatást adhat a munkavállalónak, a kettőt együtt nem. Továbbá jövőre is érvényes lesz, hogy a dolgozó a bejegyzett élettársa után is kaphat üdülési csekket.

Máthé Réka, a Nemzeti Üdülési Szolgálat értékesítési vezetője közölte: tervezik, hogy jövőre elektronikus úton is lehet majd üdülési csekkel fizetni, továbbá csökkenteni szeretnék a kezelési költséget, és a címletezésben is változásokra lehet számítani.

Változatlanok maradnak a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű képzés, és a sportbérlet szabályai. Ugyanakkor jelentős előrelépés, hogy nem lesz különbség az adózás szempontjából a hideg és a meleg étkezési utalványok között, a munkáltató 18 ezer forint értékig kedvezményes adózással nyújthatja havonta, fontos, hogy utólag is lehet adni, de csak azokra a hónapokra, amikor az erre jogosító jogviszony legalább egy napig fennállt.

A törvény megszüntette az internet szolgáltatás adómentességét, 5000 forintig kedvezményesen lehet igénybe venni és ezentúl nemcsak saját, hanem a munkavállalóval közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak is nyújtható. (Közeli hozzátartozónak számít a házastársm, testvér, mostoha-, nevelő- és örökbefogadó szülő, mostoha és örökbefogadott gyermek, nagyszülő, unoka, bejegyzett élettárs - azonos neműek). A törvény ugyanakkor azt is kimondja, hogy csak abban az esetben kaphat a dolgozó internet utalványt, ha három hónapon belül számlával igazolni tudja, hogy valóban internetezésre használta - emelte ki a szakember.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy az önkéntes pénztárakhoz, illetve foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményhez csak a munkáltató adhat juttatást, a társas vállalkozás a személyes közreműködő tagjának ezen a címen nem juttathat jövedelmet.

A cafeteria-rendszerben egy új elem is megjelent: az úgynevezett Széchenyi Pihenő Kártyát külön kormányrendelet szabályozza majd. Ez az eddigi információk bankkártyaként működik majd, amit a munkáltató évente 300 ezer forintig feltölthet, és kedvezményesen adózik utána.


Milyen elemeket érdemes bevezetni jövőre?



Pallaghy Anna, az Edenred Kft. marketing menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy bár közeledik az év vége, még érdemes kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek adómentesen adhatók. Ilyen például az internetutalvány vagy az üzleti ajándék, amely a társasági adóalap alanyai számára leírható az adóalapból, míg a meleg étkezési utalványt visszamenőlegesen is lehet adni.

Az Év cafeteria rendszere díjazottak:
Kis-és középvállalatok:1. SEWS-CE B.V. Magyarországi Fióktelepe
2. Taugép Kft.
3. HUNÉP Universal Zrt.

Nagyvállalatok:
1. Egis Nyrt.
2. GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt.
3. Kraft Foods Hungária Kft.


A szakember szerint a jövőben a munkáltatóknak érdemes a meleg étkezési utalványt bevezetniük, mivel széles körben elfogadják, kártyaformában is elérhető és ezáltal támogatják, hogy a dolgozók meleg ételt egyenek. Az internet utalványok előnye, hogy minden internet szolgáltató elfogadja, és háztartáson belül átruházható, a wellness és egészség és sport utalványok pedig a munkavállalók egészségét illetve a csapatépítést szolgálják. Pallaghy Anna szerint érdemes megfontolni egy cafeteria szoftver bevezetését is, mivel az adminisztráció nem lett kevesebb és a rendszer minden évben egyre bonyolultabb.


Kié lett az Év cafeteria rendszere?



Az adóváltozások nem mentik fel a cégeket az alól, hogy továbbra is elkészítsék cafeteria szabályzataikat. Idén először arra is lehetőség nyílt, hogy a vállalatok bemutassák, hogyan működtetik rendszerüket. Az Év cafeteria rendszere díjra 107 pályázat érkezett - tájékoztatott Fata László, a Cafeteria Net vezető tanácsadója. Öt terület mentén értékelték a pályázatokat: vizsgálták, mennyire felel meg a törvényi előírásoknak, mennyire érvényesülnek benne a munkáltatói és munkavállalói érdekek, hogyan működik a szolgáltatókkal a kapcsolat és mennyire optimális az adminisztráció. Mint Fata László elmondta, a leggyakrabban előforduló hiba, hogy a munkáltatók nem kérnek önkéntes pénztári nyilatkozatokat a dolgozóktól, pedig ennek hiányában nem tudják érvényesíteni a kedvezményes adózást.

A kis- és középvállalatok kategóriában az Év cafeteria rendszere díjat a SEWS-CE B.V. Magyarországi Fióktelepe nyerte, míg a nagyvállalatok között az Egis Nyrt. érdemelte ki az elismerést.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk