Megjelent: 12 hónapja

Csak erősíti a felek közti megállapodást a munkaidőkeret

A rendezett, a munkaadó és munkavállaló között létrejött viszonyrendszert is erősítheti a munkaidőkeretre vonatkozó módosító javaslat - mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke.

Az érdekképviselet vezetője szerint ha a túlórát kollektív szerződéshez kötik, akkor több munkaadó is elgondolkozhat ezen a megoldáson, mert az kiterjedhet szinte mindenre a jogszabály adta keretek közt. Palkovics Imre itt első sorban a béreket és munkakörülményeket érti -írja a lap.

Hozzátette, hogy egyébként örül annak, hogy a törvény-javaslat beterjesztőjével, Kósa Lajossal történt egyeztetésen sikerült megállapodni, de a hétfőn folytatódó egyeztetéseken még több nyitott kérdést is rendezni kell.

A többi szakszervezettel való egyeztetés pedig lehetővé tette szerinte, hogy egységesen tudjanak a munkavállalók érdekében fellépni. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke emlékeztetett, míg a túlmunkára vonatkozó eredeti javaslat lehetővé tette volna a dolgozók elfogadhatatlan mértékű, akár heti egy nappal több kötelező túlmunkáját, addig a közösen megfogalmazott módosítás már a munkavállalók védelmét is garantálja.

Javaslatuk egyébként az, hogy a 250 óra feletti túlóráztatás lehetőségét kollektív szerződéshez kötnék, A kollektív szerződésben minden, jogszabályba nem ütköző feltételt rögzíteni lehet, akár a keresetekre, akár a munkarendre, a munkafeltételekre vonatkozó irányokat, mindezt a munkaadók és a szakszervezetek egyezsége alapján. Ettől Palkovics Imre szerint erősödik az ágazati és helyi megállapodások szerepe.

Az egyeztetés egyébként szerinte lehetővé tette azt is, hogy más kérdésekben is párbeszéd kezdődjön, ilyenek a korengedményes nyugdíj helyébe lépő intézkedéscsomag vagy a nemek közti bérkülönbségek csökkentését célzó javaslatok.A héten zajló egyeztetések egyértelműen erősítették a szakszervezetek alkupozícióit -tette hozzá a Munkástanácsok elnöke.

Magyar Idők
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter