kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Diákmunka: "befektetés" a társadalomba

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet karitatív pályázatát az Emberség Erejével Alapítvány nyerte. Magyarország második legnagyobb iskolaszövetkezete ezer munkaórát adományozott olyan társadalmi célra, amely közvetlenül kihat a fiatalok elhelyezkedési esélyeinek növelésére, áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

images

2008 őszén a Fürge Diák Iskolaszövetkezet CSR-pályázatot írt ki, amivel a hagyományos értelemben vett adományozást egy új formában végzi: a NIOK-kal partnerségben 1000 diákmunkaórát ajánlott fel társadalmi célokra. A nyertes szervezet az Emberség Erejével Alapítvány. Az iskolaszövetkezet által kiírt pályázat során olyan szervezetnek ajánlott fel az ezer munkaórát, amelyek közvetetten vagy közvetlenül a fiatalok elhelyezkedési esélyeinek növelésén munkálkodnak. A nyertes alapítvány célkitűzése a társadalmi elfogadás, befogadás erősítése a fiatalok körében. Munkájuk során egy közös morális alap, az emberi jogok terjesztése a cél.

Nyirati András, az alapítvány vezetője elmondta, hogy tevékenységük részeként a legfontosabb, hogy véleményüket, nézeteiket semmilyen esetben sem erőltetik rá a fiatalokra.
- Itt nincs erőszak. Ha valakit érdekel és nyitott a munkákra, ránk, azt nagyon szívesen beavatjuk, illetve mi mindent megteszünk, hogy érdekessé tegyük magunkat. Ezért települünk ki a fiatalok által kedvelt fesztiválokra Menedék programunkkal. A Fürge Diák támogatásával idén két nyári eseményen, a Rockmaratonon és az EFOTT-on, is részt vehettünk. Saját erőforrásból ezt nem tudtuk volna megoldani. Az együttműködéssel kapcsolatban csak pozitívumokról tudok beszámolni, a Fürge Diák részéről valódi társadalmi felelősségvállalást tapasztaltunk - közölte az alapítvány vezetője.

Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs vezetője elmondta, hogy a pályázattal a céljuk az volt, hogy egy olyan tevékenységet támogassanak, amely segíti a diákokat beilleszkedni a társadalomba. - Az Emberség Erejével Alapítvány egy olyan alapvető eszmét kíván népszerűsíteni a fiatalok körében, mint az emberi jogok, és ezt kevéssé oktatják az iskolában. Mindezt olyan hatékony szemlélettel teszik, ami sikeressé teszi ezeknek a gondolatoknak a befogadását. Örülök, hogy őket támogathattuk - mondta a Fürge Diák munkatársa.

A pályázatot munkaerő-piaci szakemberek és a diákok bírálták el, egyik legfontosabb szempontnak azt tekintették, hogy a nyertes a leghatékonyabb és legtöbb fiatal számára elérhető tevékenységet folytasson. Az Emberség Erejével azzal, hogy fesztiválokon képviselteti magát, nagyon sok olyan fiatalhoz jut el, akikhez esetleg nehezen jutnak el ezek a gondolatok.

Az egyik diák-munkavállaló, Krómer Dóra szerint fantasztikus élmény, amikor egy punk csapat olyan legó parkot épít hosszú órákon keresztül, amivel a toleranciát mutathatja be.

- Nekünk is szembesülni kellett magunkkal. Őszintén megvallva, nem gondoltam volna, hogy ilyen sikert érünk el ezeknek a fiataloknak a körében is. Jó volt ezt látni, és nekünk is, a Menedék üzemeltetőinek, is le kellett számolnunk az előítéleteinkkel - mondja el a diáklány.

A Fürge Diák álláspontja szerint a diákmunka "befektetés a társadalomba": az általa kínált munkalehetőségekkel élve tudatos, öngondoskodásra képes, tapasztalattal rendelkező fiatalok kerülnek a munkaerő-piacra. Mivel ez a tevékenység önmagában nem elég ahhoz, hogy minden diák tanulmányait befejezve megfelelő ismeretekkel felvértezve induljon munkát keresni, ezért a tapasztalatszerzés és az elhelyezkedési esélyek növelésének más formáit is - lehetőségeihez mérten - továbbra is támogatni kívánja a szövetkezet.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet

Az 1994-ben alapított, második legnagyobb, országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezet több mint 30.000 tagot számlál és évente 20.000 diák munkavállaló számára szervez munkalehetőségeket. Tizennyolc irodából álló országos hálózatában évente több mint 1.000.000.000 forint diákmunkabért fizet ki.


További információ: www.furgediak.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk