Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Diákmunka - törvény és adózás

images

images

Ahogyan erről korábban mi is írtunk a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezte a törvénymódosítást, amely garanciákat tartalmaz a diákmunkáért fizetendő minimum összegre.

Mert, mint Czomba Sándor, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár fogalmazott, jelenleg az iskolaszövetkezetek túlságosan alacsony, nyomott árakkal dolgoznak sok esetben, és "nem is teljesen csak a legális szektorban".

Rengeteg diák vállal munkát a nyáron, akik a közteherviselés szempontjából már bőven felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében - figyelmeztet a NAV.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben, szülői engedéllyel a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. Munkakezdés előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján, a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 15T34-es nyomtatványon. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, aminek alapján a diák jövő májusban elkészíti személyijövedelemadó-bevallását.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező.

Privátbankár/Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár