Megjelent: 6 éve

Dolgoznál szolgáltató központban?

images

images

A multinacionális cégek magyarországi szolgáltató központjai (ssc) komoly szerepet játszanak a hazai munkaerőpiac megtámogatásában. A szolgáltató központoknál a magyar átlagbérhez képest sok esetben jelentősen többet lehet keresni, folyamatosak a céges tréningek, nyelvtanfolyamok, vállalati befizetés az önkéntes nyugdíjpénztárba, odafigyelnek a dolgozók egészségére.

Különösen nyelveket beszélő fiatalok számára jó start lehet egy ilyen munkahely, a munkaerőpiacon. Azonban arra számítani lehet, hogy a munka nem egy esetben monoton, magasak az elvárások a teljesítményt illetően. A leggyakrabban a cégek egyes területeit szervezik ki ilyen ssc-központokba, így pl. HR, IT, pénzügy, ügyfélszolgálat, bizonyos elemzések készítése, jogi osztály.

Magyarországon jelenleg körülbelül 70-80 cégnél, különböző becslések szerint mintegy 25-30 ezren dolgoznak ssc-kben, ami eltörpül a 4 millió foglalkoztatott mellett.

A szolgáltatóközpontokért ugyanakkor egyre erősebb a konkurenciaharc Európán belül is, Lengyelországgal, Romániával, Ukrajnával, Ázsiában pedig Indiával, utóbbival például árban szinte lehetetlen versenyezni, így a másik csábító erő a hozzáadott érték lehet. A tapasztalat szerint a feladatok 20-30 százaléka marad hosszabb távon Közép és Kelet-Európában, a manuálisabb folyamatok települnek még tovább keletre, így például Indiába.

Az scc-ben végzett munkának a fiatalok számra annyiban jelenthet hátrányt, hogy szakmai tapasztalataik beszűkülnek, mert egy-egy munkafolyamatra specializálódnak, így a továbblépés nehezebb lehet.

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) tavaly szeptemberben közzétett felmérése szerint a magyarországi szolgáltató központok alkalmazottainak 83 százaléka a fővárosban dolgozik, emellett Debrecen és Székesfehérvár a két legjelentősebb vidéki helyszín.

hvg.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter