kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

EFO: Egyszerűsített foglalkoztatás 2022

Az egyszerűsített foglalkoztatást (rövidebb néven EFO) az alkalmi munkavállalásnál alkalmazzák, amely közkedvelt a munkáltatók körében akkor, ha időszakosan, rövid időre van szükségük munkaerőre.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, mint atipikus munkaviszonynak speciális szabályai vannak, melyet a 2010 évi LXXV. törvény (továbbiakban Efo tv) határoz meg.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, mint ahogy a nevében van, a munkáltató számára jóval kevesebb adminisztrációs terhet jelent és sokkal gazdaságosabb is.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazott munkavállaló legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, illetve egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 napig vállalhat határozott időre munkát.

Az egyszerűsített munkavállalással foglalkoztatott személy munkabérének meghatározásakor figyelembe kell venni a mindenkori minimálbér és garantált bérminimum összegét, mert ennek megfelelően kell meghatározni a napi- és hetibért.

Alkalmi munkavállalásnál a garantált bérminimumot olyan munkakörök betöltésénél kell megfizetni, ahol a munka középfokú végzettséget igényel.

Az alkalmi munkavállalóknak a Munka Törvénykönyvében meghatározott bérpótlékok ugyanúgy járnak.
Az egyszerűsített munkavállalással foglalkoztatott személyek foglalkoztatását a munkáltató telefonon és online is bejelentheti.

Egyszerűsített foglalkoztatás óra- és napi bére 2022-ben

szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka vagy idénymunka esetén a minimálbér 85%-a jár.

2022-ben a minimális bruttó órabér egyszerűsített foglalkoztatásban: 978 Ft/óra

szakképzettséget igénylő egyszerűsített foglalkoztatás keretében pedig a garantált bérminimum 87%-a jár.

Ez egy órára bruttó 1.301 forintot jelent.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban kifizethető napi bér maximuma meg van határozva, ez a minimálbér vagy a garantált bérminimum napi összegének legfeljebb duplája lehet.

Szja-t akkor nem kell fizetni az egyszerűsített foglalkoztatás során kapott bérből, ha az összeg a napi minimálbér vagy garantált bérminimum 130%-át nem haladja meg. Ez az összeg a mentesített keretösszeg, amely 2022-ben szakképzettséget nem igénylő munka esetén napi 11.960 forint, szakképzettséget igénylő munkában pedig 15.548 forint. 

Megemelt közterhek 2022. július 1-től

Az extraprofit adóról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet az egyszerűsített foglalkoztatás után befizetendő közterheket is megemelte. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén ez a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, vagyis július 1-től napi 1000 forint. Alkalmi munka esetén napi 2000 forint, míg a filmipari statiszta alkalmi munkára a minimálbér 3 százaléka vagyis 6000 forint/fő/ nap érvényes. 

 

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megjelentek a KSH legfrissebb adatai: Így állt a foglalkoztatottak száma szeptemberben

A 15-64 évesek körében a foglalkoztatás szintje a fővárosban volt a legmagasabb. Teljes cikk

Felmérés: ezt tartják a legfontosabbnak a 45 év feletti kékgalléros dolgozók a munkaerőpaicon

A 45 év feletti kékgalléros munkavállalók lojálisabbak, 50%-uk 10 éve vagy még annál is régebben van jelenlegi munkahelyén. Ha viszont mégis... Teljes cikk

Óriási problémákat hoz az egészségügyi dolgozók számának csökkenése

Magyarországon ezer főre 330 praktizáló orvos jut, Ausztriában 540. Teljes cikk