kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

EFT - a felesleges és káros stressz ellenszere

Az EFT (Emotional Freedom Technique) az érzelmi és az energetikai egyensúly helyreállítását szolgáló módszer angol rövidítése. Napjainkban alighanem a legtöbbször emlegetett mozaikszavak között tartják számon világszerte. Önsegítő módszer, Gary Craig amerikai mérnökember találmánya. Lényegében tűmentes akupunktúrának is nevezhetjük, amelyet bárki bármikor bárhol néhány röpke perc alatt alkalmazhat önmagán.

A tudományos felismerés egyszerű, nem is igazán új... Szervezetünk energiaállapota, érzelmeink és az egészségünk szoros kapcsolatban állnak egymással. Az EFT újdonsága az, hogy egyszerre hat az energiaáramlásra és az érzelmeinkre, eredményessége tehát e szinergiának köszönhető. Nagyon leegyszerűsítve ez történik: az energiavezetékek (meridiánok) végeit kopogtatjuk és egyidejűleg meghatározott problémáinkhoz kötődő érzelmeinkkel foglalkozunk.

AZ EFT-nek rengeteg híve van. Több tízezer egészségügyi szakember és laikus vele old meg olyan problémákat, amelyek más módszereknek makacsul ellenálltak. (Craig honlapján ezeket olvassuk: étkezési rendellenességek: elhízás, bulémia, anorexia; gyermekkori problémák: ADDH, allergia, asztma, diszlexia; teljesítményproblémák a sportban és a munkahelyen; félelmek és fóbiák: póktól, repüléstől, klausztrofóbia és egyéb pánikbetegségek; fájdalomcsillapítás: kézalagút szindróma /a hírhedt számítógépes betegség!/ fejfájás, neuropátiák; súlyos betegségek: rák stb.).

Honlapunkon azért ismertetjük a módszert, mert az elmúlt években sokat olvasunk arról, hogy az emberi kapcsolatok is nagyságrenddel javíthatóak az EFT segítségével. Aki rendszeresen "kopogtat" (ez az EFT igéje), könnyebben kijön a munkatársaival, a vezetőivel és megjavulnak a magánkapcsolatai. A módszer segítségével csökkenthető a munkahelyi stressz. Korábban félrehúzódó emberek, akik híján voltak mind az önbizalomnak, mind az önbecslésnek, rövid idő alatt könnyedén kommunikálnak és hatékonyan dolgoznak.

Úgy tűnik, nem az alternatív orvoslás újabb divathullámáról van szó. A módszer bizonyított és már messze túlhaladt a pusztán egészségügyi megközelítésen. Vezetői felkészítések, életviteli vezetés, sikertréning, gazdagságtan... ma már mindenre megvan az EFT speciális programja. A technikának saját glosszáriuma, könyvtárnyi szakirodalma van.

Az EFT különös sajátossága, hogy állítólag nem kell hinnünk benne ahhoz, hogy működjön. Negatív érzelmeink, illetve az energiablokkok feloldására alkalmazott megerősítéseket elmondhatjuk meggyőződés nélkül is, miközben a megfelelő sorrendben kopogtatjuk az ábrán is látható fő pontokat.

Tehát az alternatív, természetes gyógymódok hívei ugyanúgy használhatják, mint a realitások talaján álló szkeptikusok. Craig megérti, tiszteli a kételkedőket. Logikusan magyaráz, meggyőzően érvel, ugyanakkor szimpatikusan ránk hagyja, hogy EFT-vel akarjuk-e megoldani személyes bajainkat.

Az elmélet fontos, de minden módszer a gyakorlatban mérettetik meg igazán. Aki még nem próbálta az EFT-t, tehet egy próbát, hiszen semmilyen kockázattal nem jár. Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy rendszeresen alkalmazva (napi egy, legfeljebb kétszer alig negyedórát kell rászánnunk) mint minden energetikai kezelés, előbb-utóbb mindenkinek meghozza az egyéni csodáját.

Ahogy bármely más módszernél, a kitartás, a rendszeresség itt is meghatározó. Vannak ügyek, amelyeket szinte percek alatt megoldhatunk EFT-vel, s vannak - többségükben - olyanok, amelyek hosszabb időt (heteket, hónapokat) igényelnek. Az is előfordul, hogy egyetlen érzelmi blokk feloldása több fizikai gondot gyógyít egyszerre. Ha többféle problémán akarunk dolgozni (munkahelyi stressz, emberi kapcsolatok, teljesítménygondok stb.), előbb készítsünk egy listát, amelyen fontossági sorrendben írjuk le őket. Kezdők egyszerre csak egy problémával foglalkozzanak.

Az "Alaprecept" megismerhető a fent említett magyar tájékoztatóból, de aki élőben szeretné látni, annak angolul az ismertető videót, magyar feliratozással ugyanezt a www.youtube.com oldalon javasoljuk, ahol további magyar nyelvű videók is láthatók.

Az EFT módszer fontos előnye, hogy magához a kivitelezéshez nem kell külső segítség. Bárhol és bármikor végezhetjük. Hangsúlyozzuk azonban, hogy az önkezelés nem helyettesíti sem a szakszerű orvosi diagnózist, sem a kezelést; utóbbinak azonban hasznos kiegészítője lehet. Annyi bizonyos, hogy az EFT-be fektetett idő bőségesen megtérül: önmagunk (és problémáink) mélyebb megismerése, negatív érzelmeink elengedése tudvalevőleg csökkenti a káros stresszt, javítja közérzetünket.

Szabóné Szebeni Georgina, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk