Szerző: Szabóné Szebeni Georgina Megjelent: 10 éve

EFT - a felesleges és káros stressz ellenszere

Az EFT (Emotional Freedom Technique) az érzelmi és az energetikai egyensúly helyreállítását szolgáló módszer angol rövidítése. Napjainkban alighanem a legtöbbször emlegetett mozaikszavak között tartják számon világszerte. Önsegítő módszer, Gary Craig amerikai mérnökember találmánya. Lényegében tűmentes akupunktúrának is nevezhetjük, amelyet bárki bármikor bárhol néhány röpke perc alatt alkalmazhat önmagán.

A tudományos felismerés egyszerű, nem is igazán új... Szervezetünk energiaállapota, érzelmeink és az egészségünk szoros kapcsolatban állnak egymással. Az EFT újdonsága az, hogy egyszerre hat az energiaáramlásra és az érzelmeinkre, eredményessége tehát e szinergiának köszönhető. Nagyon leegyszerűsítve ez történik: az energiavezetékek (meridiánok) végeit kopogtatjuk és egyidejűleg meghatározott problémáinkhoz kötődő érzelmeinkkel foglalkozunk.

AZ EFT-nek rengeteg híve van. Több tízezer egészségügyi szakember és laikus vele old meg olyan problémákat, amelyek más módszereknek makacsul ellenálltak. (Craig honlapján ezeket olvassuk: étkezési rendellenességek: elhízás, bulémia, anorexia; gyermekkori problémák: ADDH, allergia, asztma, diszlexia; teljesítményproblémák a sportban és a munkahelyen; félelmek és fóbiák: póktól, repüléstől, klausztrofóbia és egyéb pánikbetegségek; fájdalomcsillapítás: kézalagút szindróma /a hírhedt számítógépes betegség!/ fejfájás, neuropátiák; súlyos betegségek: rák stb.).

Honlapunkon azért ismertetjük a módszert, mert az elmúlt években sokat olvasunk arról, hogy az emberi kapcsolatok is nagyságrenddel javíthatóak az EFT segítségével. Aki rendszeresen "kopogtat" (ez az EFT igéje), könnyebben kijön a munkatársaival, a vezetőivel és megjavulnak a magánkapcsolatai. A módszer segítségével csökkenthető a munkahelyi stressz. Korábban félrehúzódó emberek, akik híján voltak mind az önbizalomnak, mind az önbecslésnek, rövid idő alatt könnyedén kommunikálnak és hatékonyan dolgoznak.

Úgy tűnik, nem az alternatív orvoslás újabb divathullámáról van szó. A módszer bizonyított és már messze túlhaladt a pusztán egészségügyi megközelítésen. Vezetői felkészítések, életviteli vezetés, sikertréning, gazdagságtan... ma már mindenre megvan az EFT speciális programja. A technikának saját glosszáriuma, könyvtárnyi szakirodalma van.

Az EFT különös sajátossága, hogy állítólag nem kell hinnünk benne ahhoz, hogy működjön. Negatív érzelmeink, illetve az energiablokkok feloldására alkalmazott megerősítéseket elmondhatjuk meggyőződés nélkül is, miközben a megfelelő sorrendben kopogtatjuk az ábrán is látható fő pontokat.

Tehát az alternatív, természetes gyógymódok hívei ugyanúgy használhatják, mint a realitások talaján álló szkeptikusok. Craig megérti, tiszteli a kételkedőket. Logikusan magyaráz, meggyőzően érvel, ugyanakkor szimpatikusan ránk hagyja, hogy EFT-vel akarjuk-e megoldani személyes bajainkat.

Az elmélet fontos, de minden módszer a gyakorlatban mérettetik meg igazán. Aki még nem próbálta az EFT-t, tehet egy próbát, hiszen semmilyen kockázattal nem jár. Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy rendszeresen alkalmazva (napi egy, legfeljebb kétszer alig negyedórát kell rászánnunk) mint minden energetikai kezelés, előbb-utóbb mindenkinek meghozza az egyéni csodáját.

Ahogy bármely más módszernél, a kitartás, a rendszeresség itt is meghatározó. Vannak ügyek, amelyeket szinte percek alatt megoldhatunk EFT-vel, s vannak - többségükben - olyanok, amelyek hosszabb időt (heteket, hónapokat) igényelnek. Az is előfordul, hogy egyetlen érzelmi blokk feloldása több fizikai gondot gyógyít egyszerre. Ha többféle problémán akarunk dolgozni (munkahelyi stressz, emberi kapcsolatok, teljesítménygondok stb.), előbb készítsünk egy listát, amelyen fontossági sorrendben írjuk le őket. Kezdők egyszerre csak egy problémával foglalkozzanak.

Az "Alaprecept" megismerhető a fent említett magyar tájékoztatóból, de aki élőben szeretné látni, annak angolul az ismertető videót, magyar feliratozással ugyanezt a www.youtube.com oldalon javasoljuk, ahol további magyar nyelvű videók is láthatók.

Az EFT módszer fontos előnye, hogy magához a kivitelezéshez nem kell külső segítség. Bárhol és bármikor végezhetjük. Hangsúlyozzuk azonban, hogy az önkezelés nem helyettesíti sem a szakszerű orvosi diagnózist, sem a kezelést; utóbbinak azonban hasznos kiegészítője lehet. Annyi bizonyos, hogy az EFT-be fektetett idő bőségesen megtérül: önmagunk (és problémáink) mélyebb megismerése, negatív érzelmeink elengedése tudvalevőleg csökkenti a káros stresszt, javítja közérzetünket.

Szabóné Szebeni Georgina, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elkészült az EU-n kívülről származó képzett munkavállalók németországi bevándorlását szabályozó törvény tervezete

Németországban első alkalommal vezetnek be törvényt az úgynevezett harmadik országokból - az EU-n kívülről - származó munkavállalók... Teljes cikk

Ennyit keres egy sytlist és egy sminkes a köztévében

A 24.hu tudta meg, hogy a köztévének dolgozó vezető stylist havonta bruttó 4,3 millió forintot keres, a sminkes óránként 3365 forintot, míg egy... Teljes cikk

Emelkedik a minimálbér Csehországban

Januártól 1150 koronával 13 350 koronára (168 210 forint) emelkedik a minimálbér Csehországban. A minimálbér emelés mértéke januártól 9,4... Teljes cikk

5 év börtönt kapott a jogász, aki megkárosított egy mobilcéget

Öt év börtönbüntetésre ítélt a Siófoki Járásbíróság első fokon, nem jogerősen egy jogászt, aki az egyik mobilszolgáltató megtévesztésével... Teljes cikk

A képviselők tárgyaltak a munkaügyi bíróságok megszűnéséről és a bérekről is

A kata eredményeiről, az északkelet-magyarországi munkabérekről, a munkaügyi bíróságokról, és a családi pótlékról is faggatták a képviselők... Teljes cikk