Megjelent: 7 éve

Egyre fontosabb munkafolyamatokat hoznak hazánkba a cégek

Bár sok szolgáltató központ elindításának a terve nem valósul meg, így is bővül a szektor. A nyelvtudás mindig piacképes lesz és ha egy cég hosszú távra berendezkedett egy országban, nem valószínűsíthető, hogy továbbáll - véli Pethő Anikó, az Aarenson munkaerőközvetítő vezető tanácsadója, aki az SCC-kel kapcsolatos tapasztalatairól beszélt a Világgazdaságnak.

images

NEXON OUTSOURCE szolgáltatás

Garantált minőség, teljes körű felelősség.
Bízza ránk bérszámfejtését és HR-adminisztrációját! Legyen a feladat és a felelősség is a miénk! Szakértő munka-társaink 60 ezer munkavállaló bérszám-fejtését végzik. Kiegészítésként ajánljuk:

- korszerű munkaidő- és HR-szoftver felhőszolgáltatásban


- elektronikus bérjegyzék

- teljes körű cafeteria adminisztráció


További információ:

Magyarországon mintegy 70 szolgáltatóközpont (SSC) több mint 30 ezer embert foglalkoztat. Az SSC-k kétezres években kezdődött felfutása még mindig érezhető.

- Bár sok SSC elindításának a terve nem valósul meg, így is bővül a szektor. Az utóbbi években pedig már nem csak a létszámban látni a fejlődést: egyre fontosabb és szakmaibb munkafázisokat csoportosítanak hozzánk a világcégek - mondta a Világgazdaságnak Pethő Anikó, az Aarenson munkaerőközvetítő vezető tanácsadója. Hozzátette: míg az SSC-k hazai megjelenésekor általában a nemzetközi ügyfélszolgálatot központosították, ma már könyvelést, banki és informatikai szolgáltatást is Magyarországról fednek le, vagyis a hangsúly tolódik a magasabban képzett munkaerővel elvégezhető feladatokat végző központok felé.

Pethő Anikó tájékoztatása szerint a legfontosabb kritérium a munkaerővel szemben az idegen nyelvek ismerete. A szakember úgy látja, a magyar munkaerőpiac ma még kiszolgálja az igényeket, de ha minőségi bővülés jön, munkavállalói oldalról erősebb képzésre vagy munkaadói oldalról kompromisszumokra is szükség van.

A többi régiós országhoz képest versenyelőnynek számít, hogy Magyarországon ideális a munkabér és a nyelvtudással rendelkező frissdiplomások aránya. - Sok az olyan frissen végzett, aktív nyelvtudású diplomás pályakezdő, aki nem dúskál a szakiránya szerinti állásajánlatokban. Nekik jó kezdés egy SSC - vélekedett az Aarenson tanácsadója.

A szakmai tapasztalatot nem igénylő SSC-k sok diplomást szívnak fel és magas fluktuációval dolgoznak. Pethő Anikó szerint ez csak rövid távon lehet hasznos, mivel kiszámítható pályakezdést ad egy-egy fiatalnak. De azoknak a központoknak, ahol nem jól kidolgozott a szakmai előrehaladás rendszere, nem lehet idővel átkerülni operatív területekre, figyelniük kell a továbbképzésekre és a szakmai előmenetelre.

A szakember úgy látja, a magasabb szintű szolgáltatásokat nem lenne szerencsés egy európai központú cégnek kivinni az unión kívülre. A nyelvtudás mindig piacképes lesz és ha egy cég hosszú távra berendezkedett, nem valószínűsíthető, hogy továbbáll.

Világgazdaság
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter