Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Egyre kevesebb a szakember az építőiparban

Ha beindulnak az Európai Unió támogatásával finanszírozott projektek, a mostaninál is nehezebb helyzetbe kerülhet a munkaerőhiánnyal küszködő építőipar. Az ágazat vállalatai már ma is nehezen találnak jól képzett szakembereket - írja a Magyar Hírlap.

Az egész országban nehéz kőművest, burkolót, bádogost vagy éppen szerelőt találni -mondta Nagy János, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének igazgatója. Szerinte ha nem sikerül megoldást találni, akkor a jelenleginél is nagyobb nehézségekkel kell szembenéznie az ágazatnak. A következő években indulnak az európai uniós támogatásokból finanszírozott projektek, amelyek jelentős megrendelésekkel látják el az építőipari vállalkozásokat. Nagy János szerint kevés jól képzett fiatal szakmunkás kerül ki az iskolapadból, így lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy az inaktív középkorúak továbbképzés után újra munkához jussanak.

Hasonlóan látja a helyzetet Árvai István, a KÉSZ Közép-európai Építő és Szerelő Kft. PR-igazgatója. Kecskeméti gyáruk két szakiskolával áll szerződésben. A tanulók többsége azonban a képzés után nem marad a cégnél. Sokan más, könnyebb munka után néznek, míg egyesek elmennek feketén dolgozni.

Szakértők szerint a munkaerőpiac igényeihez kellene igazítani a képzést, és nagyobb szerepet kellene kapniuk a vállalatoknak, szakmai szervezeteknek - olvasható a Magyar Hírlapban.
Follow hrportal_hu on Twitter