Megjelent: 3 éve

Egyre több az ukrán vendégmunkás, 450 millió ment a toborzásukra

Egyre több EU-tagállam alkalmaz az unión kívülről érkezett munkásokat. Az erre vonatkozó statisztikát nemrég közölte az Eurostat. Ebből kiderül, hogy Magyarországra is egyre nagyobb számban érkeznek az ukrán vendégmunkások -írja a Privátbankár.

A privatbankar.hu cikke szerint a hivatalos kommunikáció magyar részről az, hogy neincs szükség külföldi munkavállalókra, a munkaerőpiacon ugyanis számos, elsősorban a szakmunka területén óriási hiány tapasztalható. Nemrég megjelent egy álláshirdetés is, amiben a magyar Hankook gyárba keresnek ukránul tudó magyart, miután a társaság alkalmazásában olyan sok már az ukrán vendégmunkás.

A lap idézi a korábbi számokat is, amelyek szerint a toborzó programban szerint 2016-ban 262 millió forintot költöttek el a programmal összefüggésben (ebből 82 millió fedezte az ukrán médiakampányt, 180 milliót pedig a program keretéből költöttek el különféle célokra), majd a 2017-es költségvetés zárszámadási törvényjavaslata szerint egy évvel később további 270 milliót költöttek az ukrán munkások idecsábítására. Vagyis a rendelkezésre álló 450 milliós keretet az utolsó fillérig felhasználták az ukránok foglalkoztatására.

A lap idézi a törvényjavaslatot is, amely szerint 5000 ukrán kapott munkavállalási engedélyt, 4600-an közülük már legalább egy havi munkaviszonyban állnak Magyarországon. Tavaly egyébként 7000-nél több munkavállalási engedélyt adtak ki az onnan érkezők számára.

A program keretében 5000 fő ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4600 fő már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik - olvasható a törvényjavaslatban. Tavaly egyébként 32 229 EU-n kívüli legális tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi érkezett tavaly Magyarországra. Jó részük viszont nem dolgozni, hanem tanulni, esetleg családi okokból jön. Így nagyjából harmaduk dolgozik hazai cégeknél. Viszont ez nem sok, tekintve, hogy a KSH adatai szerint 83 611 állás volt betöltetlen az idei második negyedév végén.

privatbankar.hu; fotó: pixabay
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter