Megjelent: 8 hónapja

El kell fogadni a lemorzsolódást is - cégfúzió HR vezetői szemmel

„Stratégiai HR-t építünk, ehhez most HR business partnereket keresek” - mondja Heiszmann Henrietta, akit júliusban neveztek ki az egyesülő két meghatározó e-kereskedelmi cég - az Extreme Digital és az eMAG - közös HR vezetőjének. Hogyan néz ki egy fúzió HR-es szemmel? Melyek voltak eddig a legfontosabb mérföldkövek és milyen feladatok jönnek?

Másfél évvel ezelőtt jelentette be az Extreme Digital és az eMAG egyesülési szándékát a Gazdasági Versenyhivatalnak, mely fél évvel később adott zöld jelzést a tranzakciónak. Heiszmann Henrietta HR vezetőként élte át és most is tevékeny részese a folyamatnak.

A HR szakember 2017 tavaszán került a hazai e-kereskedelemben meghatározó, magyar alapítású Extreme Digitalhoz. Korábban hét évet dolgozott a Lufthansa Systemsnél, ahol HR-rel, változásmenedzsmenttel és coachinggal összefüggő munkaköröket töltött be. Amikor az IBM felvásárolta a cég egyik üzletágát, annak változásmenedzsmentjét vezette Budapestről és Frankfurtból. Így nem idegen tőle az, amikor két szervezet humánerőforrását kell összehangolni. 

Mi történt az Extreme Digital - eMAG házasság első évében?
 

“Gyors győzelmek” 


Amikor a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a fúziót - ez tavaly ősszel történt -, első körben az üzleti vezetők néhány úgynevezett “quick win”-t határoztak meg, amivel a két vállalat szinergiáit azonnal ki tudták használni. Ilyen volt például a közös központi irodába költözés vagy az eMAG üzlethálózat elindítása Magyarországon az Extreme Digital retail csapatának szakmai vezetésével. Ez kommunikációs szempontból is hasznos volt a csapatok számára, erősítette azt az érzést, hogy sikereket hoz a fúzió, amiből csak több lesz. 

Közös felsővezetői csapat


A két vállalat irányítóiból közös felsővezetői csapatot alakítottak ki. Az új vállalat vezérigazgatója (CEO) Várkonyi Balázs lett, az operatív vezető (COO) Kelemen Gyula (korábban mindketten Extreme Digital), míg az eMAG korábbi magyarországi vezetője, Catalin Dit kereskedelmi vezetőként folytatta a munkát (CCO). Kialakítottak egy közös igazgatói csapatot is, amely a fúzió megtervezésére és végrehajtására koncentrál, ennek tagja lett Heiszmann Henrietta. 

Találkozó, bemutatkozás


A vezető beosztásban dolgozók és a kulcsszakértők összesen 50-en egy közös eseményen mutatkoztak be egymásnak tavaly év végén. A cégvezetés felvázolta a célokat, a több éves terveket, milyen támogatásra számíthatnak a munkatársak és volt kérdés-válasz szekció.

Hírlevél elindítása és jött a covid...


A cég elindította belső hírlevelét, amelyben a fúzió mérföldköveiről újdonságairól tájékoztatta mindkét márkán dolgozó kollégákat. 
Heiszmann Henrietta elmondta, hogy a márciusban Magyarországon is megjelent koronavírus-járvány kicsit megakasztotta a folyamatot. A covidhelyzet kezelése azonban már egységes volt. A korábban home office-t nem ismerő cégeknél két nap alatt átálltak az irodától távoli üzemmódra. A tavaszi első hullám hozadékaként a HR vezető azt emelte ki, hogy mindenki jól vette az akadályokat, az értékesítésről a raktárakba és a call centerbe átirányított munkatársak kiválóan teljesítettek, a cégen belül pedig kidolgozták az új munkavállalók online betanításának rendszerét.

Közös irodába költözés


Már a fúzió jegyében történt júliusban az irodába való visszatérés. Az ügyfélszolgálat és az informatikai fejlesztés egységesen az Extreme Digital Reményi Ede utcai irodájában kapott helyett, míg a többi irodai munkavállaló az eMAG főhadiszállására költözött, az R70 irodaházba. Az első munkanapon minden munkavállaló welcome-csomagot kapott, és elkezdték megismerni egymást.

Az új HR osztály felépítése


Július elején nevezték ki Heiszmann Henriettát a közös cég HR vezetőjének. Most Henrietta HR-es csapata hét főből áll, ami a két korábbi HR osztály “összeültetésével” jött létre. “Az eMAG-nál a HR az operatív, a munkaügyi folyamatokra, bérszámfejtésre, toborzásra koncentrált, az Extreme Digitalban a vállalati változás támogatására és a toborzásra. „Nekünk most stratégiai HR-re van szükségük nagyobb létszámmal és senior kollégákkal” - vázolja a helyzetet. Henrietta most olyan HR Business Partnereket keres, akik a három nagyobb szervezeti egységet támogatják a fúzióból hátralevő folyamatok és szabályzatok összehangolásában, implementálásában, a vezetők felkészítésében. 

Közös munkakör- és bérstruktúra kialakítása


Ez most a HR legégetőbb feladata, aminek 2021 elejére össze kell állnia, ugyanis áprilisban indul az új pénzügyi év. “Értékeljük a munkaköröket, megnézzük a fizetési benchmarkokat, és ebből állítjuk össze a közös munkaköri és bérstruktúrát. Majd erre képzést és kommunikációt dolgozunk ki.”

Az új vállalati kultúra kialakítása

 
Ezen folyamatosan gondolkodnak, beszélnek, dolgoznak. “Mindkét vállalati kultúrának megvannak az értékei. Meg kell találni ezekben az egymást erősítő közös pontokat. Az oda vezető úton sokkal erősebb people management képességekre lesz szükségünk, amire vezetőinket fel kell készíteni.”

A változás elfogadása


Elkerülhetetlen a lemorzsolódás? - kérdezzük. Heiszmann Henrietta szerint igen és ezt el kell fogadni. “A munkavállalók egy másik vállalathoz csatlakoztak évekkel ezelőtt, a fúzióval létrejövő új környezet viszont nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő. Igyekszünk mindenkit megtartani, de csak akkor van értelme, ha vállalatnak és munkavállalónak egyaránt gyümölcsöző a kapcsolat. Az is siker, ha valaki máshol tudja a benne rejlő potenciált kihasználni. Lesznek olyanok is, akik az új cégkultúra, célok és feltételek miatt pályáznak hozzánk és találják meg számításukat.”

Mi kell ahhoz, hogy egy HR-es egy ilyen változási folyamatot menedzselni tudjon? Heiszmann Henrietta szerint minden kérdést objektíven, előítéletektől mentesen közelítsünk meg, számokkal, logikus érveléssel. Legyen bennünk azonban empátia is: azaz értsük meg a kontextust, ki, miért képviseli azt a véleményt és legyünk konstruktívak. 

A nyitóképen Heiszmann Henrietta
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hatalmas kihívás az agilis átalakulás, de működik

Az agilis átállás hatalmas kihívást jelentett, de az eredmények már kézzelfoghatóak, sőt a COVID helyzetre adott gyors választ is nagyban segítette... Teljes cikk

Május a vállalati Sokszínűség Hónapja

Egyedülálló szülők, nők, romák, kisgyermekesek, ötven felettiek, megváltozott munkaképességűek - mindenkinek kihívást jelentett az elmúlt év. ... Teljes cikk