kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 5 éve

Első nap a munkahelyen - onboarding rémálmok Hollywoodban

Soroltuk már az elviselhetetlen főnököket, a lusta, halogató dolgozókat, most a nagybetűs ELSŐ munkanapokat (időszakokat) nézzük meg az új munkahelyen a filmkészítők szemüvegén keresztül.

Egyre több cég tudja, hogy mennyire fontosak egy új belépőnél az első időszak tapasztalatai egy új munkahelyen. Hogy nem szabad magára hagyni, lógni a levegőben, hanem „meg kell fogni a kezét” és bevezetni a céggel és a munkájával kapcsolatos információkba, bemutatni a kollégáknak, lehetőleg informális lehetőséget is teremtve az ismerkedésre, hogy a dolgozó szociális beilleszkedése is elkezdődhessen. Különösen fontossá vált a beillesztés sikerességének kérdése annak nyomán, hogy a jelentős munkaerőhiány miatt az emberek könnyebben váltanak. Így, ha az egyik helyen nem tetszik, nem azt kapják, amit ígértek nekik, tovább állnak. A csalódás nagyon komoly faktor, főleg az első időszakban, ami miatt sokan már a próbaidő alatt felmondanak.

Persze egy hollywoodi filmnél fontos, hogy a munkakezdés is kellően eseménydús legyen, így a dolog ritkán zajlik konfliktusok, zűrök nélkül. Sőt a lényegük épp, hogy az onboarding ballépések megnevettessenek vagy elszörnyülködésre késztessék a nézőket.

Adódik az első „jelölt”: a Kiképzés, melynek angol címe sokkal árulkodóbb a mi szempontunkból, ugyanis az eredeti címe a filmnek „Training day”, amikor is Ethan Hawk (Jake), kezdő rendőrtisztként beavatásban részesül Denzel Washington (Alonzo Harris) veterán nyomozó által, méghozzá nem is akármilyenben. Igazán nem mondható hagyományos első napnak, még zsarufilmes szemszögből sem. Talán az onboarding egy kicsit túl stresszesre és mélyre sikeredett, nem is lett felhőtlen a kapcsolat vezető és beosztott között. Bár kétségtelen, hogy a krízishelyzetek össze tudják hozni a csapatokat, ehhez azonban előbb csapattá kell válni. A főnök pedig nem sokat tesz ezért.



A Wall Street farkasában sem mindennapi Leonardo Di Caprio (Jordan Belfort) első napja, hiszen a fiatal, nagy reményű brókert is rögtön az élet sűrűjébe avatja be főnöke az első „ismerekedő” ebéden, ami nem feltétlenül a tőzsdei szabályokról vagy éppen a kollegiális kapcsolatokról szól. Viszont a főnök (Matthew McConaughey) egy valóban ütős melldöngetős performance-t ad elő az étterem közepén, megmutatva, hogy ha pénz van, akkor szégyenkezni semmi miatt nem kell többé. A fiatal beosztott először kínosan feszeng, de a fejtágítás után ő is bekapcsolódik a rituáléba.



Vagy éppen ott A cég című film. Ahol Tom Cruise-t az új kollégák bemutatkozásként - szó szerint nevük elhangzása után azonnal, teszik le az aktakupacokat az asztalára - elárasztják anyagokkal, amik mögül lassan ki sem látszik, és mindenki hozzáteszi, hogy ennél a cégnél senki nem bukta még el az ügyvédi vizsgát. Csak, hogy ne legyen nagy a nyomás… De aztán őt is meghívja a főnöke, mentora munkaebédre.



Az ördög ügyvédjében, a fiatal ügyvéd, Keanu Reeves (Kevin Lomax) már az első napon találkozik a cég legfelső vezetőjével Al Pacinoval, aki az evilágin túli hatást gyakorol környezetére.



Maga az, hogy a legfeleső vezető is időt szakít az új belépőre, bár nyilván nem mindenütt megoldható, akár remek elkötelező erő lehet, hiszen első kézből értesülhet a dolgozó a cég víziójáról, és jó esetben találkozhat egy szenvedélyes vezetővel. Más kérdés, hogy a filmben mi ennek az ismerkedésnek a szerepe.

És, ha már a valóság keretein túl nyúltunk, jöjjenek a földönkívüliek. Nem mindennapi első napja kerekedik Will Smithnek, mikor a Man in Blackben belép a titkos kormányügynökséghez, amely a Földön már jelen lévő, de jól álcázott földönkívülieket kezeli, és igyekszik elsimítani az esetleges konfliktusokat.



„Maga választott engem, úgyhogy ismeri a képességeimet. Nem akarom, hogy bárki fiamnak, kölyöknek, havernak hívjon.”

Jelezzük, hogy a kiválasztást, az állásinterjús részt is érdemes megnézni.



Problémamegoldókészség, rugalmasság, out of the box gondolkodás - az biztos, hogy ebben az állásban a jelöltnek minderre szüksége lesz.

És végül vissza a való világba. HR témájú listáinkban népszerű film Az ördög Pradát visel, hiszen szinte a munkavállalás minden szférájára találunk benne példát. Valljuk be, Anne Hathawaynek (Andynek) nincs könnyű dolga sem a főnökével Meryl Streeppel (Miranda), sem „jóindulatú” kolléganőjével Emily Blunttal (Emily). Eleinte nem is igazán kap segítséget abban, hogy beilleszkedjen új munkahelyére, mert nem illeszkedik első pillantásra a divatvilágba.



Anne Hathaway A kezdő című filmben az asztal másik oldalán ül, vagyis ő a főnök, amikor a sokszínűség jegyében idősebb gyakornokot vesznek fel a céghez, akinek szintén nem zökkenőmentes a beilleszkedése a pörgős online divatcéghez, ahol a főnök is 120%-on teker. Ugyanakkor kiderül, hogy az egymástól tanulás jegyében, mennyi mindent lehet tanulni egy új belépőtől is, pláne, ha kellő élettapasztalata van.



Az ötletek egy részének forrása.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiemelkedő karrier 7 titka

Vannak olyan konkrét és jól azonosítható tényezők, amelyek másoknál nagyobb mértékben képesek befolyásolni szakmai sikereinket. Így látja a... Teljes cikk

Hogyan tehető emberségessé az üzlet?

Mi történik egy céggel, ha vezetőinek nem a profit maximalizálása az elsődleges célja? A Princeton és a Corvinus professzorainak szerkesztésében és... Teljes cikk

Végzettség vs. tapasztalat: az örökzöld HR-dilemma

Ha valaki háeres nem csak nézi, hanem HR-es szemüvegen keresztül is látja a(z animációs) tv-, mozi- vagy streaming-filmeket, ezen cikk szempontjából... Teljes cikk