Megjelent: 7 éve

Ennyivel hízhat jövőre a nettó fizetése

Megvan, mennyi lesz a minimálbér, a bérminimum, a bérajánlás, vagyis hogy mennyivel nőhet a bérünk bruttóban. De nézzük, mennyi pluszt jelent ez nettóban, minimálbérnél, bérminimumnál és átlagbérnél, figyelembe véve a kiterjesztett családi adókedvezményt is.

Eldőlt, jövőre a bruttó minimálbér 101 500 forint, a bérminimum pedig 118 ezer forint lesz, a többi bérkategóriában pedig átlagban 3,5 százalékos béremelés lehetséges.

Az érdekképviseletek ugyanis megállapodtak a 2014-re ajánlott béremelés mértékében is. Igaz, míg a szakszervezetek legalább 3,5 százalékos, a munkáltatók átlagosan 3,5 százalékos bérnövelést javasolnak. A minimálbér egyébként 3,57, a bérminimum pedig 3,5 százalékkal emelkedik az ideihez képest.

Nem csak a béremelés miatt nőhet a fizetésünk jövőre

De mennyit jelent ez majd nettóban, vagyis mennyivel több kerülhet a dolgozók számlájára? Három bérkategóriában néztük meg ezt, minimálbérnél, bérminimumnál és átlagbérnél.

S persze figyelembe vettük azt is, hogy a dolgozónak van-e gyereke. Hiszen jövőre már nem csak az szja-ból, hanem a nyugdíj- és az egészség-biztosítási járulékból is érvényesíteni lehet majd a családi adókedvezményt. Ez pedig jócskán megdobhatja a családosok fizetését.

Minimálbér – bruttó 98 ezer forint helyett 101 500 forint

Nettóban most nem sokkal több, mint 64 ezer forintot vihet haza az, aki minimálbért keres. Jövőre az ő nettójuk 2293 forinttal nőhet, így alulról közelíteni fogja a 66,5 ezer forintot.

Ha a dolgozónak egy gyermeke van, akkor ez most és jövőre is tíz ezer forint pluszt jelenthet neki, vagyis majdnem 76,5 ezer forintot utalhatnak neki februártól. Viszont két kedvezményre jogosító gyermek mellett a 3500 forintos béremelésből már több mint 6 ezer forintnyi nettóbér-növekedés lesz (itt már bejátszik a családi adókedvezmény kiterjesztése is).

Három gyermeknél pedig még inkább érvényesül az adókedvezmény szélesítése, hiszen a nettó bérnövekmény több mint 20 ezer forint lehet. A háromgyerekes szülő egyébként akár 33 ezer forinttal is többet kereshet, mint gyermektelen kollégája.

Bérminimum – bruttó 114 ezer forint helyett 118 ezer forint

A bérminimumot kereső családi kedvezményben nem részesülő dolgozó bére 2620 forinttal nőhet nettóban, s ugyanerre számíthatnak az egy gyermekre kedvezményt kapó munkavállalók is. Így a gyermektelenek 77 290, az egy gyermekesek pedig tízezerrel több, vagyis 87 290 ezer forintos nettóra számíthatnak.

Két gyermeknél ennél nagyobb, 4380 forintnyi lehet a nettó bérnövekedés (itt már szintén besegít az adókedvezmény kiterjesztése), a kereset pedig éppen tízezer forinttal lehet több, mint egy gyermeknél.

Három kedvezményre jogosító lurkónál viszont ennél sokkal érezhetőbb a nettó fizetés emelkedése: 23 320 forintnyi. Ez azt jelenti, hogy a gyermekteleneknél akár 38 940 forinttal is többet kaphat, akinek legalább három adókedvezményre jogosító gyermeke van (és az összes kedvezményt tudja érvényesíteni). Így a bruttó 118 ezer forintból 116 230 forintot kaphat meg nettóban.

Átlagbér – számoljunk 236 ezer forinttal

Az átlagbér idén január és szeptember között bruttó 227,5 ezer forint volt, így kerekítve 228 ezer forinttal számoltunk. Erre jöhet a kompromisszumos 3,5 százalékos emelés, aminél szintén kerekítettünk, 236 ezer forintra. Így nettóban 5240 forintnyi lehet a bérnövekedés, ami érvényes a gyermektelenekre, és az egy- és kétgyermekesekre is. Ezeknél a kategóriáknál ugyanis még nem érvényesül a családi adókedvezmény kiszélesítésének hatása, mert eddig is ki tudták használni a teljes támogatást.

A nettó béreknél tehát maradhat a gyermekszámtól függő 10-20 ezer forintos különbség. Akinek nincs figyelembe vehető gyermeke, az 154 580 forintot kaphat.

Három kedvezményre jogosító gyermeknél azonban igen látványos lehet a bérnövekedés: a bruttó 8 ezer forintból ugyanis nettó 46 640 forintot jelenthet, ha a mindhárom gyermekre járó adókedvezményt teljes egészében érvényesítheti a munkavállaló.

Aki átlagbér körül keres, és három gyermek után érvényesíti a teljes kedvezmény, az így majdnem 78 ezer forinttal kaphat több bért, mint akinek nincs a családi adókedvezménynél figyelembe vehető gyermeke. Vagyis a bruttó 2360 ezer forintból több mint 232 ezret megkaphat nettóban.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Félmilliós jutalom a pedagógusoknak: decemberben érkezik az első részlet

Decemberben és jövő februárban érkezhet meg az érintettekhez a Kásler Miklós által nyáron bejelentett 500 ezer forintos támogatás. Teljes cikk

Elfogadták az új kata szabályozást, jön a büntetőadó 3 millió felett

Bár mindössze a katázók 8 százaléka lehet trükköző, minden kisadózót sújt az a büntetőadó, amelynek bevezetését az őszi adócsomaggal együtt... Teljes cikk

Az építőipari cégek többsége nem tervez béremelést 2021-ben

A vállalkozások nagy többsége 2021-ben nem vagy csak az inflációt követő bérfejlesztést tervez. A koronavírus-járvány időszakában továbbra is a... Teljes cikk