Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Esélyt kaphatnak a kismamák

A Kopernikusz Innovációs Egyesület, az Euro-Oktaéder Szakközépiskola, a Békés megyei Nők Egyesülete valamint a Békés megyei Munkaügyi Központ kidolgozott egy innovatív képzési programot, amely a kisgyermekes anyák ismételt munkába állását segítheti. Az esély bölcsődéje elnevezésű programhoz az EQUAL pályázaton nyertek támogatást, vagyis a magyar kormány és az Európai Szociális Alap nyújt hozzá anyagi dotációt. A program célja, hogy elősegítse az esélyegyenlőséget a gyermeket vállalt nők munkavállalási lehetőségeit illetően.

A képzés tavaly márciusban indult négy csoportban 15 fővel Békéscsabán. A résztvevők között vannak érettségivel rendelkező, illetve 8 általános iskolai osztályt végzett kismamák. A program során az anyukák alapvető gazdasági, informatikai ismereteket szerezhetnek, betekinthetnek a kommunikáció elméletébe és gyakorlatába, a tanfolyam teljes időtartama alatt pedig angol nyelvi képzésben részesülnek. Ez a tudásanyag versenyképesebbé teszi a kismamákat a munkaerőpiacon, illetve hozzásegíti őket saját vállalkozás elindításához. A résztvevők képzési támogatásban is részesülnek. A tanulmányok mellett a kismamák visszailleszkedését különböző szolgáltatásokkal, mentálhigiéniai, vállalkozói és jogi tanácsadással segítik. A tanfolyam idejére biztosított játszóházat minden csoportban az anyukák mintegy fele veszi igénybe.

A program kitalálói fontosnak tartják, hogy a családok biztonsággal tudjanak gyermekeket vállalni. A biztonságot egyebek mellett az jelenti, ha a dolgozni kívánó anya szülés után a hasonló korú férfitársaival egyenlő eséllyel pályázhat egy-egy állásra. Felmérések szerint azonban minden második nő állás nélkül marad, ha szülni megy. Gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy gyermekük megszületése után nem sikerül visszailleszkedniük a munka világába. Általában hátrányos megkülönböztetés éri őket és ez különösen igaz a hátrányos helyzetű régiókban, ahol a bejelentett munkanélküliek aránya rendkívül magas az országos és az európai átlaghoz mérten is. A kisgyermekes anyák így sok esetben el sem kezdenek munkát keresni vagy egy bizonyos idő után feladják.

Az Esély bölcsődéje program terjesztése azért is fontos, mert az anyukák a GYES időszakának lejártával egy év után kiesnek a támogatott munkanélküliek köréből és tartós munkanélküliként sokkal nehezebb őket visszajuttatni a munka világába.


Szilágyi Katalin
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter