kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Nagyobb védelmet kapnak a nyugdíjas szövetkezeti dolgozók

Az iskolaszövetkezetekhez hasonlóan a nyugdíjas- és a kismamaszövetkezetek esetében is bekerül a szabályozásba, hogy felszámolás vagy csődeljárás esetén a vállalkozási szerződés alapján teljesített munka nem a szállítói tartozással lesz egyenértékű, hanem előre sorolódik a kielégítési sorban.

images

images

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetei tagjainak védelméről szóló előterjesztés tárgyalásáról is folyt a vita a Parlament június 29-i ülésén.

A nyugdíjas- és a kismamaszövetkezet tagjai is biztosabban juthatnak jövedelmükhöz felszámolás esetén az őket érintő törvény módosítása által - mondta a törvény ismertetésekor Kósa Lajos (Fidesz), a javaslat előterjesztője. Az iskolaszövetkezetekhez hasonlóan ezen szövetkezeti formák esetében is bekerül ugyanis a szabályozásba, hogy felszámolás vagy csődeljárás esetén a vállalkozási szerződés alapján teljesített munka nem a szállítói tartozással lesz egyenértékű, hanem előre sorolódik a kielégítési sorban. 

A változtatást az érintettek támogatták. 

Az iskolaszövetkezeteket mintául véve tette lehetővé az Országgyűlés korábban, hogy szövetkezeteket alakíthassanak olyan társadalmi csoportok, amelyek rendelkeznek társadalombiztosítással. Így jöttek létre a nyugdíjasszövetkezetek és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetei. A szövetkezet a piaci szereplők számára rugalmas szolgáltatást képes nyújtani úgy, hogy a foglalkoztatással járó adminisztratív feladatokat is ellátja. 
Szeberényi Gyula (Fidesz) a javaslat legfőbb céljának a szövetkezeti tagok védelmét  nevezte. Elmondta: a két szövetkezeti típusban a jövedelem a bérjellegű juttatásokkal kerül egy megítélés alá, vagyis a tagok számíthatnak arra, hogy az adós fizetésképtelensége esetén is hozzájutnak járandóságukhoz. Szerinte aki látott már felszámolást, tudja, milyen kicsi esélyük van a kielégítésre azoknak, akik a rangsorban hátrébb vannak. 

Kordás László (DK) szerint a kormány célja a nyugdíjasszövetkezetekkel, hogy ne kelljen nyugdíjat fizetni. Úgy ítélte meg, hogy amit a kormány tett a nyugdíjasokért az elmúlt 10-12 évben, annak a nagy része átverés volt.

A szövetkezet a munkáltató és a munkavállaló közé ékelődik - mutatott rá -, amelynek működési költségei is vannak. Szerinte az idősek foglalkoztatási feltételeit más módon is meg lehetne teremteni, a szövetkezeti forma nem szükséges a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásához. Azt mondta: át kellene tekinteni a tizenhárom éve változatlan összegű minimálnyugdíjat. 

Kijelentette azt is: a kismamaszövetkezeteket sem látja "sikersztorinak", esetükben a családi pótlékot kellene emelni.

Komjáthy Imre (MSZP) azt kifogásolta, hogy a nyugdíjas szervezetekről szóló törvényt szinte évente módosítják, de még mindig tizenöt százalékot kaphat a bevételből az, aki nem vesz részt a munkában.

 

 

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek