Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Februárban is csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

Februárban tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint: a februári zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 443 600 álláskereső szerepelt, így az előző év azonos hónapjához képest 34,4 százalékkal, 233 ezerrel csökkent az állás nélkül lévők száma.

Az NGM hangsúlyozta: utoljára 2005-ben és 2006-ban volt ilyen kevés álláskereső az évnek ebben az időszakában. Az álláskeresők száma harmadával, mintegy 233 ezerrel alacsonyabb, mint egy éve. Ez a csökkenés lényegesen nagyobb, mint ami a téli közfoglalkoztatásból következne - hívta fel a figyelmet a tárca.

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10,1 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,4 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékeket Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest megyében, valamint Budapesten mérték.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013. november-2014. januári időszakban 392 500-at tett ki, amely 8,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakánál 2,3 százalékponttal volt alacsonyabb.

2014. februárban a nyilvántartásban 55 500 pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,5 százalékot jelentett. A pályakezdők létszáma az előző év azonos hónapjához képest 28,3 százalékkal mérséklődött.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év februárjához képest is. A 126 700 tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 28,6 százalékos aránnyal szerepelt 2014. februárban. Februárban a 25 éven aluli korosztályba 70 600 álláskereső tartozott, az 50 éven felüli állástalanok száma több mint 110 ezer volt. Az előbbiek 15,9 százalékot, az utóbbiak pedig 24,8 százalékot képviseltek az álláskeresők között.

A regisztrált álláskeresők 49,3 százaléka szakképzetlen volt. Februárban 20,2 százalékkal kevesebben, összesen 61 500-an kerültek álláskeresői nyilvántartásba, mint egy évvel korábban. 2014 februárjában a foglalkoztatók összesen 31 800 üres álláshelyet jelentettek be, amely
egy év alatt szignifikáns emelkedést mutatott. Az újonnan bejelentett állások csupán 47,9 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A nem támogatott álláshelyek száma jelentősen nőtt mind az előző év azonos időszakához, mind az előző hónaphoz képest. A legtöbb új – 3 ezer feletti – munkaerőigény a fővárosból és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, e két területi egység esetében megjelenő álláslehetőségek a teljes kínálat 27 százalékát tették ki.

Összesen 2014. februárban 96 000 munkahely állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 58 700 állás maradt üres, betöltetlen - írja az NMH.
Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma februárban 15 200 volt, az előző év azonos hónapjához képest 36,1 százalékkal emelkedett. Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 16 600 darabot tett ki, amely egy hónap alatt jelentősen, 71,5 százalékkal nőtt, és egy év alatt is dinamikusan, több mint 44 százalékkal emelkedett.

Az NGM pénteki közleményében kiemelte: figyelemre méltó, hogy a nem támogatott - azaz a versenyszférában bejelentett - álláshelyek száma az évnek ebben a szakában is ekkora bővülést mutat; ilyen mértékű növekedés az év elején 2008 óta nem volt tapasztalható. Az adatok azt igazolják, hogy a munkaerőpiac az egészséges növekedés jeleit mutatja - olvasható a közleményben.
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A járvány és a háború sem fogott a magyar munkaerőpiacon

Kétszáz emberből nyolcvan dolgozik, több mint hetvenhatan teljes munkaidőben. Teljes cikk

A magyar dolgozók több mint harmada fél, hogy egy éven belül elveszti az állását

A válaszadók majdnem fele szerint a háztartása legfeljebb három hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén - derül ki egy friss kutatásból. Teljes cikk

Lassulás látszik a bérezésben és a toborzásban

Egyre kevésbé mernek hosszú távra elköteleződni a munkáltatók. Teljes cikk

Facebook