Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 napja

Ha utód nélkül halok meg, ki kapja meg a befizetett járulékaim?

Kérem szíveskedjék nekem válaszolni egy engem már régóta foglalkoztató kérdésre, amely bántja az igazságérzetemet. Egyedülálló 52 éves férfi vagyok, és most már nagy bizonyossággal kezelem úgy az életemet, hogy nem fogok megnősülni, következésképp leszármazottam sem lesz. És pontosan itt van egy komoly bökkenő. Mi van akkor, ha a rám vonatkozó 65 éves nyugdíjkorhatár előtt halok meg? Mi lesz a több évtizednyi állami nyugdíjbefizetésemmel, amit én járulékként és nem adóként fizettem? Esetemben az évtizedek folyamán több tízmilliós összegről van szó, és nehezen viselem, hogy ilyen fejlemény esetén ezt az összeget egyszerűen csak úgy lenyúlja az állam. Miért nem rendelkezhet a járulékfizető ilyen esetben legalább részlegesen rokoni kedvezményezettről? Egyáltalán, mi a teendő, lehet-e valamit tenni, hogy ez a pénz ne tűnjön el a feneketlen állami bendőben? Van valamilyen lehetőségem? Hiszen én a magánvagyonomból fizetek évtizedek óta járulékot, és cserébe, idő előtti halálom esetén, nem kapok semmiféle ellentételezést. Ezt én egyszerű kirablásnak tartom. Felfogásom szerint a társadalmi szolidaritásnak ott van a határa, ahol az érintett kirablása kezdődik. Kíváncsian várom szakértő úr véleményét és esetleges javaslatát.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

1) Ön még csak 52 éves, vagyis nagyon fiatal ember, nem zárhatja ki, hogy lesz utóda.
2) A társadalombiztosítás az elhalálozás kockázatát az egész társadalomra porlasztja el, így a fiatalon elhunytak miatti “plusz" bevételt a hosszabban élők között osztja el. Vagyis nem az állam “nyúlja le” a plusz befizetések pozitív hatását, hanem az összes többi nyugdíjjogosult élvezi ennek hatásait, aki még életben van. (Mit mondjon az, akinek nincs gyermeke, de nagyon hosszú ideig él? Ő a többiek gyermekei által befizetett járulékokból teremtett nyugdíjat élvezi majd...)
3) Az Ön logikája akkor lenne (akkor is csak látszólag) érvényes, ha nyugdíjbiztosítási szerződést kötne (amire ezúton is biztatom, ugyanis gyermekek hiányában Ön különösen veszélyeztetett az időskori ellétása tekintetében). Ekkor viszont az Ön által felhalmozott tőke nem a társadalom összes biztosított tagja között oszlana meg, hanem az Ön által megjelölt haláleseti kedvezményezettet illetné.
4) A 62 éves életkorát megélt férfi Magyarországon 2017-ben átlagosan további 16,6 év élettartamra számíthat. Remélem, ezt is figyelembe veszi a jövőjét illető kalkulációi során.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News (www.nyugdijguru.hu) alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Kéri Ádám, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogi üzletágvezetője és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mégis vizsgálat indul Havas Henrik zaklatási ügyében

Az ATV rendkívüli közleményt adott ki, melyből az derül ki, hogy belső vizsgálatot indítanak a csatorna műsorvezetőjének ügyében. A vizsgálat... Teljes cikk

A külföldi EU-munkavállalók jogbiztonságát meg kell teremteni a Brexit után

A brit üzleti szektor vezető érdekképviseleti szervezetei szerint a Brexit-tárgyalások első szakaszát várhatóan lezáró előzetes megállapodás... Teljes cikk

Mit tegyek, hogy megkapjam a tavalyi nyugdíjemelésem?

Én, mint egyéni vállalkozó, rendes öregségi nyugdíj mellett dolgoztam és jelenleg is dolgozom. Eddig megkaptam a 0,5%-os nyugdíjemelést, kivéve a... Teljes cikk

Rokkantsági ellátáshoz mennyi biztosításban töltött nap kell?

Azt szeretném megkérdezni, hogy az a jogi meghatározás, hogy a rokkantsági ellátáshoz szükséges a megelőző öt évben az 1095 nap, az már lezárt... Teljes cikk

Nők 40-nel mentem nyugdíjba, miért nem kapok emelést?

2017 augusztusától vagyok nyugdíjas. Nők 40 éves nyugdíjjal, 47 év után mentem nyugállományba. Miért nem kapok emelést és nyugdíjprémiumot... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár