Megjelent: 2 éve

Hátrányokkal is járhat, ha nyugdíj mellett dolgozik valaki

Jelentős változások lesznek jövőre a nyugdíjasok foglalkoztatására vonatkozó szabályokban. Nem lesz biztosított a Munka Törvénykönyve szerint munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas

A kormányzati változtatásokkal a munkaerőhiányt akarják csökkenteni, így a nyugdíjasok foglalkoztatását is megkönnyítik januártól. Azonban megszűnik a munkaviszonyból származó 0,5 százalékos automatikus nyugdíjemelés. Cserébe 14 százalékkal is nőhet az a fizetés, amit egy nyugdíjas hazavisz.

A változások érintik a nyugdíjas szövetkezetek életképességét is, hisz a munkaadóknak - az alacsonyabb munkaerőköltségek okán - várhatóan jobban megéri majd a nyugdíjasok közvetlen, munkaviszony keretei közötti foglalkoztatása.

Egy tavalyi felmérés szerint a 65 éveseknek alig 5 százalékkal csökken a „teljesítőképességük” mint amilyen például 45 éves korukban volt.
A jelenlegi tb-szabályok szerint a keresőtevékenységet folytató személy biztosítottnak minősül, így keresetéből, jövedelméből nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot fizet. Aki nyugdíjasként dolgozott, eddig sem volt köteles egészségügyi és munkaerőpiaci járulékot fizetni.A nyugdíj folyósítása mellett munkát végzők esetében már eddig sem kellett pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és munkaerőpiaci járulékot fizetni, de ők is biztosítottnak minősültek. Fonto, hogy jövőre ez változik meg: ezen adók és járulékok at nem fogják fizetni, így 14 %-kal kevesebb kerül levonásra a bruttó bérből, tehát a nyugdíjas munkavállaló nettó jövedelme magasabb lesz.

Hátrányos lesz azonban számukra, hogy nem kapnak munkabérük után 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelést, és baleseti ellátásokra, így baleseti táppénzre sem szereznek a jövőben jogosultságot.

Ha viszont a nyugdíjas más foglalkoztatási formában, pl: megbízási szerződés keretében dolgozik, akkor továbbra is fennáll a biztosítási-, így a járulékfizetési kötelezettség, és az ellátásokra való jogosultság, valamint jár utána a 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelés is.

Az is előnyös változásként tekinthető, hogy a jövő évtől, már nem kell megszüntetni a munkaviszonyt a nyugdíj megállapításhoz, ami eddig is bonyolult volt. Ez persze a közszférára nem lesz igaz. A változások következtében sok teendő hárul a foglalkoztatóra is, mert például le kell zárni a biztosítási jogviszonyt, és a nyugdíjas munkavállalónak ki kell adni a „TB-kiskönyvet”, mivel január 1-jétől nyugdíjasnak minősülő személy nem lesz biztosított.
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! - Ingyenes A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter