Megjelent: 11 hónapja

Hátrányokkal is járhat, ha nyugdíj mellett dolgozik valaki

Jelentős változások lesznek jövőre a nyugdíjasok foglalkoztatására vonatkozó szabályokban. Nem lesz biztosított a Munka Törvénykönyve szerint munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas

A kormányzati változtatásokkal a munkaerőhiányt akarják csökkenteni, így a nyugdíjasok foglalkoztatását is megkönnyítik januártól. Azonban megszűnik a munkaviszonyból származó 0,5 százalékos automatikus nyugdíjemelés. Cserébe 14 százalékkal is nőhet az a fizetés, amit egy nyugdíjas hazavisz.

A változások érintik a nyugdíjas szövetkezetek életképességét is, hisz a munkaadóknak - az alacsonyabb munkaerőköltségek okán - várhatóan jobban megéri majd a nyugdíjasok közvetlen, munkaviszony keretei közötti foglalkoztatása.

Egy tavalyi felmérés szerint a 65 éveseknek alig 5 százalékkal csökken a „teljesítőképességük” mint amilyen például 45 éves korukban volt.
A jelenlegi tb-szabályok szerint a keresőtevékenységet folytató személy biztosítottnak minősül, így keresetéből, jövedelméből nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot fizet. Aki nyugdíjasként dolgozott, eddig sem volt köteles egészségügyi és munkaerőpiaci járulékot fizetni.A nyugdíj folyósítása mellett munkát végzők esetében már eddig sem kellett pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és munkaerőpiaci járulékot fizetni, de ők is biztosítottnak minősültek. Fonto, hogy jövőre ez változik meg: ezen adók és járulékok at nem fogják fizetni, így 14 %-kal kevesebb kerül levonásra a bruttó bérből, tehát a nyugdíjas munkavállaló nettó jövedelme magasabb lesz.

Hátrányos lesz azonban számukra, hogy nem kapnak munkabérük után 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelést, és baleseti ellátásokra, így baleseti táppénzre sem szereznek a jövőben jogosultságot.

Ha viszont a nyugdíjas más foglalkoztatási formában, pl: megbízási szerződés keretében dolgozik, akkor továbbra is fennáll a biztosítási-, így a járulékfizetési kötelezettség, és az ellátásokra való jogosultság, valamint jár utána a 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelés is.

Az is előnyös változásként tekinthető, hogy a jövő évtől, már nem kell megszüntetni a munkaviszonyt a nyugdíj megállapításhoz, ami eddig is bonyolult volt. Ez persze a közszférára nem lesz igaz. A változások következtében sok teendő hárul a foglalkoztatóra is, mert például le kell zárni a biztosítási jogviszonyt, és a nyugdíjas munkavállalónak ki kell adni a „TB-kiskönyvet”, mivel január 1-jétől nyugdíjasnak minősülő személy nem lesz biztosított.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter