Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Hazánkban keresnek a legkevesebbet a vállalatvezetők

A Lengyelországban működő nemzetközi cégeknél majdnem kétszer magasabb az átlagos bérszínvonal, mint a magyarországiaknál - derül ki a Kienbaum Consultants International összehasonlításából.

A német személyzeti tanácsadó cég a német-engyel ipari és kereskedelmi kamarával együttműködésben 42 lengyel-, magyar-, cseh- és németországi vállalat összesen 1400 munkatársának béradatait vetette össze. Ezek alapján kiderült: Lengyelországban egy vállalatvezető évente átlagosan 122 ezer eurónyi juttatásban részesül, míg Magyarországon ez a szám csupán 69 ezer euró. A cseh csúcsvezetők sem járnak sokkal jobban, ott 82 ezer euró az átlag. Németországban még mindig sokkal magasabbak a menedzserbérek: ott jelenleg 258 ezer euró az éves átlag.

A fizetések nagyságánál az ország mellett a cég mérete játssza a döntő szerepet. A nagyvállalatok nemcsak vezetőiket, hanem különböző szintű szakembereiket, munkatársaikat is sokkal jobban fizetik, mint a kis cégek. A 100-nál több főt, illetve az 50-nél kevesebbet foglalkoztató vállalatok között a csúcsvezetők szintjén nagyjából negyvenszázalékos eltérés tapasztalható a vizsgált országokban. Közép- és alsó szinten ennél valamivel kisebb az eltérés, de a tendencia ott is egyértelműen kirajzolódik -olvasható a Világgazdaságban.
Follow hrportal_hu on Twitter