Megjelent: 4 éve

Hiányzó munkavédelmi képviselők a katasztrófavédelemnél

Nem tettek eleget határidőre a munkavédelmi törvény előírásának egyes megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok - állítja Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke tudomása szerint vannak megyei igazgatóságok, ahol lenne önként jelentkező a munkavédelmi képviselői feladatra. A HTFSZ elnöke a Lánglovagok tűzoltóportálnak értetlenségét fejezte ki, hogy a katasztrófavédelem vezetése miért nem fordult a szakszervezethez segítségért a megfelelő emberek megtalálásához, ajánlásához, és miért nem volt elegendő fél év a törvényi kötelezettség teljesítésére.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2016. július 8-án hatályba lépett módosítása szerint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő munkavállalói jogok és érdekek képviseletére munkavédelmi képviselőt kell választani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő. A jogszabály fél év határidőt adott, a mai napig azonban a katasztrófavédelemnél nem történtek meg a választások - hívta fel a figyelmet Salamon Lajos.


Majd az egészségvédelmi megbízottakMukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a Lánglovagok.hu érdeklődésére közölte: a katasztrófavédelemnél évek óta dolgoznak egészségvédelmi megbízottak, munkakörükben rögzített feladataik gyakorlatilag megegyeznek a törvényben nevesített munkavédelmi képviselőkével. Az ő megválasztásukkal kapcsolatos előírásnak a szervezet országos és területi szinten egyaránt eleget fog tenni.

A 70/2011. (XII. 30.) BM rendelet szerint az egészségvédelmi megbízottak feladata a rendvédelmi szerv szervezeti egységei, valamint a területi munkavédelmi felügyelők és a munkaegészségügyi szaktevékenységet ellátó személyek közötti információáramlás, adatcsere elősegítése, a szakképesítéshez nem kötött egészségvédelmi tevékenységek ellátása. A jogszabály a rendvédelmi szervek helyi szerveinél részmunkaidőben, napi két órában írja elő a foglalkoztatásukat - írta a szakportál.

Lánglovagok
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter