Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Hitegetik a pályakezdőket a cégek

Az iskola elvégzése után munkába indulókat eleinte keserű csalódások érhetik. A gyakorlaton, illetve próbaidőn lévő, ingyen vagy minimálbérért dolgozó pályakezdőknek ugyanis jól fizető pozíciót ígérnek a későbbiekre, de a cégek végül mégsem alkalmazzák őket.

Az ügyvédi irodáknál bevett szokás, hogy a negyedéves joghallgatókat gyakornokként alkalmazzák félállásban. Az elvégzett, többnyire érdemi munkáért általában egy fillért sem - jobb esetben is csak havi tíz-húszezer forintot - fizetnek, cserébe viszont a hallgatónak a diplomázást követően ügyvédjelölti pozíciót ajánlanak. A végzés előtt aztán kiderül, hogy bár elégedettek a teljesítménnyel, a beígért álláshelyet "sajnos" mégsem tudják biztosítani; persze néhány hónap elteltével már a következő negyedévesek végzik a munkát - számolt be tapasztalatairól egy frissen végzett jogász.

A hitegetős módszert nemcsak az ügyvédi irodák alkalmazzák, az informatika szakos egyetemi hallgatókat is gyakran felveszik minimálbérért rendszergazdának, de a végzés után már nem foglalkoztatják őket, mivel a bérigényük megnő. Számos könyvvizsgáló vesz fel három hónapos próbaidőre kezdő közgazdászokat a legmunkásabb időszakra, a beígért véglegesítés és pénzemelés helyett azután rövid úton elbúcsúznak tőlük.

Azok a cégek, amelyek szeretnek az alacsonyabb képzettséget igénylő pozíciókra is kvalifikáltabb munkaerőt alkalmazni, a következő trükköt vetik be: meghirdetnek egy diplomás, jól fizető álláshelyet, majd a jelentkezőkkel közlik, hogy az csak 2-3 hónap múlva üresedik meg, vagy a részleget, amelynél szükség lesz rá, csak később hozzák létre, de addig is fel tudnak ajánlani neki egy másik pozíciót, persze jóval alacsonyabb fizetésért. Az előrelépés reményében a pályakezdő sokszor elvállalja azt, és csak hosszú hónapok múltán jön rá, hogy hitegetik.

Napi Gazdaság

Follow hrportal_hu on Twitter