Megjelent: 7 éve

Hogyan alakítható ki a reális bérigény pályakezdőként?

images

A fizetési igényekkel kapcsolatos bizonytalanság a legtöbb frissdiplomás szakembert érinti. A probléma forrása természetesen összetett, hiszen egyrészt nincs olyan hivatalos információbázis, ahonnan a fiatalok biztos adatokhoz, támpontokhoz juthatnának, másrészt sok esetben az sem teljesen egyértelmű számukra, hogy a fizetési igény megjelölése körültekintő munkaerő-piaci feltérképezést igényel, mivel nagyon sok tényezőtől függ, és nem csupán az egyéni igényeken alapszik. Mégis mit lehet tenni annak érdekében, hogy a fiatalok ne kerüljenek hátrányba az irreális munkabér megjelölések miatt?

Információk saját magunkról - ez a kiindulópont

Szűcs István, az Ygen Humánerőforrás Központ, Ökumenikus Segélyszervezet vezetője elmondta, hogy a fizetési igény kialakításának első lépéseként az álláskereső vegye számításba, hogy saját igényeit tekintve milyen havi bevételre van szüksége. Ezután következhet egy ún. szakmai önvizsgálat, amely például az alábbi kérdésekből állhat: Mennyi időt, energiát és pénzt költöttem a végzettsége(i)m megszerzésére? Milyen és mennyi szakmai tapasztalatokat gyűjtöttem (főállásban, gyakornokként, más alternatív módon)? Milyen speciális tudásaim, személyes kompetenciáim vannak? A szakember szerint ezután érdemes feltérképezni azt, hogy azonos iparágban, üzleti területen egy hasonló cégnél és pozícióban milyen fizetéssel rendelkeznek más szakemberek.

„A harmadik fő pillér a célállásokhoz kapcsolódó kereslet - kínálat felmérése. A munkaerőpiac működési elve sok hasonlóságot mutat az árupiacokéhoz: minél nagyobb a kereslet a munkáltatói oldalról egy végzettség vagy kompetencia iránt, annál jobb pozícióban van az álláskereső. Ahhoz, hogy feltérképezze saját területén a munkaerőpiacot, segítséget nyújthatnak a HR-es témákkal foglalkozó hírportálok, cikkek is, emellett nagyon hasznosak a speciális szakmai fórumok, konferenciák vagy akár az egyetem/főiskola alumni körének egy-egy találkozója.” - fogalmazta meg Szűcs István.

A munkaerőpiac megismerésének rendkívül hatékony módja lehet egy állásbörzén való részvétel is, ahol az álláskeresők személyesen ismerkedhetnek meg a cégeket képviselő munkatársakkal. Érdemes olyan karriervásárt választani, ahol nem csupán vállalatokkal lehet találkozni, hanem például tanácsadásokon, programokon keresztül is lehetőség nyílik fontos munkaerő-piaci és karrierépítést támogató ismeretekre szert tenni.

Mennyit keresnének a pályakezdők - és melyik vállalatnál?

A 2013 őszi HVG Állásbörze látogatói körében végzett felmérés kitért a pályakezdők fizetési igényeire is, valamint arra, hogy melyik, a karriervásáron is kiállító vállalatnál dolgoznának legszívesebben. A fiatal álláskeresők bérigényén is tetten érhetők a különböző szakterületeken végzettek iránti munkaerő-piaci kereslet, melyet az alábbi ábra hitelesen szemléltet.A legmagasabb fizetési igénnyel a műszaki szakemberek és az informatikusok rendelkeznek, ami összecseng a munkaerő-piaci kereslettel: ezeken a területeken a legnagyobb a munkaerőhiány, így a magasan képzett szakemberek által elérhető bérek lényegesen magasabbak az átlagnál. Ezeket a szektorokat követi a gazdasági szakemberek és az elsősorban SSC (shared service center) területen érvényesülni akaró álláskeresők csoportja. Az SSC iparág az alapvetően nyelvismeretükkel elhelyezkedni vágyók egyik legfontosabb felvevő ágazata napjainkban. Az ide tartozó vállalatok száma egyre növekszik Magyarországon. Ezek a munkahelyek reális és sokszínű karrier perspektívát nyújthatnak azoknak a fiataloknak, akik jól beszélnek az angolon kívül még egy vagy több idegen nyelvet. Az elsősorban bölcsész/társadalomtudományi képzettséggel rendelkezők relatív alacsony bérigénye összefüggést mutat azzal, hogy az előbbi kategóriákhoz képest számukra kevesebb cég kínál végzettségüknek megfelelő álláslehetőséget - e területen a végzettek aránya is jóval magasabb.

Arról is fontos szót ejteni, hogy a HVG Állásbörze felmérésében választ adók a fizetési igényeik mellett mely vállalatokat jelölték meg, mint legkedveltebb (jövőbeli) munkáltatókat, vagyis melyek azok a cégek, akiktől a fent említett fizetéseket várnák az álláskeresők. A kérdőíves kutatás során a kitöltőknek a rendezvény 100 fölötti vállalata közül kellett kiválasztaniuk azt a három munkáltatót, akiknél a legszívesebben dolgoznának. Íme, a HVG Állásbörze látogatói által választott legkedveltebb vállalatok:

1. AUDI Hungária
2. Bosch csoport
3. Lidl Magyarország
4. Nestlé Hungária Kft.
5. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
6. Danone Kft.
7. ALDI, Vodafone
8. ExxonMobil, IBM DSS, Procter & Gamble
9. Morgan Stanley, Tata Consultancy Services
10. Continental

A reális bérigény alapja a tájékozottság - az álláskeresőnek saját magával, a cégekkel és alapvetően a munkaerőpiaccal kapcsolatban. Elengedhetetlen tehát a munkaerőpiac és a vállalatok minél mélyebb megismerése, amely személyesen érhető el a leghatékonyabban. Ebben sokat segíthet a részvétel különböző céges nyílt napokon, rendezvényeken vagy egy állásbörzén, ahol kötetlen formában szerezhetőek be a különféle, máshol talán el sem hangzó információk, amelyek elősegítik a reális kereseti igény felmérését, jelentősen növelve a szakemberek versenyképességét - kiemelten a pályakezdőkét.

A felmérésről:
Szeptember végén került megrendezésre a 13. HVG Állásbörze, amelynek keretein belül a szervezők kérdőíves kutatást végeztek a résztvevők körében többek között a fizetési igénnyel, és azzal kapcsolatban, hogy mely vállalatnál dolgoznának a potenciális munkavállalók legszívesebben. A felmérésben közreműködött az Ygen Humánerőforrás Központ is, amely az elmúlt években több mint 500 fiatal számára nyújtott segítséget az álláskeresésben.


Friss bérkalkulátor a HR Portálon, valamint Bérkalkulátor az elmúlt 3 év bruttó-nettó adataival és családi bérkalkulátor.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így kezeljük a munkaidőkeretet - 1. rész

A munkaidőkeret olyan mint egy kondér. Bedobáljuk a munkaidőt, majd kiszedegetünk belőle. Ha kiürül és ennénk, túlóra keletkezik. Ha mi miattunk... Teljes cikk

Munkáltatói járulék 2020

Július 1-től a munkáltatót terhelő járulékok két százalékponttal, 17 százalékra csökkentek. Teljes cikk

Rekordévet zártak a dalszerzők tavaly, az idei nehezebb lesz

Rekordszámú, 23 475 könnyű- és komolyzenei rendezvényt tartottak országszerte az Artisjus statisztikái szerint tavaly. A 2019-es koncertekért 762... Teljes cikk