Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Hogyan kell adózni a diákmunka után?

A NAV kiadott egy tájékoztatót arról, hogyan foglalkoztatható szabályosan a diákmunkás, valamint kell-e adózni a nyáron elvégzett munka után - írja az Index.

images

images

A NAV honlapján elérhető a 72. számú információs füzet néven, "A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai" -ról szóló tájékoztató.

Ki vállalhat munkát?

Fő szabály szerint munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte. Az Mt. azonban - az iskolai szünet időtartama alatt - annak a 15. életévét betöltött tanulónak is engedélyezi a foglalkoztatását, aki nappali rendszerű képzés keretében (általános iskolában, szakiskolában, középiskolában) folytatja tanulmányait. Amennyiben a tanuló 18. év alatti, akkor csak törvényes képviselője hozzájárulásával létesíthet munkaviszonyt.

A munkavégzés bármely formájához szükséges, hogy a tanuló rendelkezzen adóazonosító jellel. Amennyiben a diák még nem rendelkezik adóazonosító jellel, az adókártya igényléséhez a 17T34-es nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni az állami adó- és vámhatósághoz.

A lap kiemeli, hogy ha valaki nyáron befejezi a tanulmányait akár az egyetemen is, akkor október 31-ig még a kedvezőbb diákmunkás adózási szabályok vonatkoznak rá.

Kell-e adózni?

A tanulók, hallgatók legnagyobb része iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, ilyenkor járulékfizetési kötelezettsége sem keletkezik. Ugyanakkor az iskolaszövetkezet tagja részére kifizetett összeg nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, amely után a tanulónak a 15 százalék személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége fennáll, melyet az iskolaszövetkezet köteles levonni, bevallani, és megfizetni az állami adó- és vámhatóság felé. A diáknak pedig az így megszerzett jövedelmét fel kell tüntetnie az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített személyi jövedelemadó bevallásában.

Ha a tanuló munkaszerződés alapján munkaviszony keretében végez munkát akkor adóznia kell. A személyi jövedelemadóról szóló törvény nem különbözteti meg a diákok munkavállalását, ezért adózási szempontból a diákok munkaviszonyból származó jövedelme ugyanúgy bérjövedelemnek tekintendő, mint bármely más munkavállaló esetében.

A megbízási szerződés alapján kapott díjazás önálló tevékenységből származó jövedelemként lesz adóköteles.

Nem kell adózni

Ha valaki bébiszitterként, takarítóként vagy korrepetálóként dolgozik nyáron valamely közeli hozzátartozójának, akkor szerencsére nem kell adóznia vagy járulékokat számolgatnia az így megszerzett pénz után. Ugyanakkor kötelezheti közeli hozzátartozó munkáltatóját, hogy a munkabérről igazolást bocsásson ki neki, hogy a későbbiekben a NAV-nak alkalomadtán igazolni tudja, hogy honnan van pénze.

Fotó Pixabay
Index
Follow hrportal_hu on Twitter