kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Idén is lesz állami diákmunka program

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) július 1-jétől az idén is meghirdeti a nyári diákmunka programot, amelynek keretében 16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget - jelentette be Czomba Sándor csütörtökön.

A szaktárca munkaerő-piaci és képzési államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly 16 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a kéthónapos program keretében, miközben az iskolaszövetkezeteknél sem csökkent a létszám.

Az idén a múlt évhez hasonlóan 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program kezdő időpontjában (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek. A diákok mától már regisztrálhatják magukat az illetékes munkahelyi kirendeltségeken.

A szaktárca az idén is elsősorban a helyi önkormányzatokra és azok háttérintézményeire számít a foglalkoztatásban. Az önkormányzatok a hatáskörükbe tartozó munkákat kínálnak, a tavalyi tapasztalatok alapján például irattározást, konyhai kisegítő munkát vagy parkgondozást, s a járási munkaügyi kirendeltségekhez kell benyújtani munkaerőigényüket.

A program keretében a béreket támogatják, a százszázalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 88 500 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 76 125 forint lehet személyenként és havonta a támogatás.
A rendelkezésre álló összegből mintegy 8500 diák foglalkoztatása valósulhatna meg, ha mindenki 2 hónapos szerződést kötne, de a korábbi tapasztalatok szerint általában egy-egy hónapot töltenek a fiatalok a programban, így a foglalkoztatottak száma akár ennek a duplája is lehet - mondta Czomba Sándor.

A nyári diákmunka program az ország minden részén hozzáférhető, de a tavalyi tapasztalatok alapján a hátrányosabb helyzetű megyékbe nagyobb összeget határoztak meg, és nagyobb lészámot terveznek (például Borsod-Abaúj-Zemplén 1400 személy, Szabolcs-Szatmár-Bereg több mint 700, Budapest 260, Komárom-Esztergom 452).

Az államtitkár felhívta a foglalkoztatók figyelmét arra, ügyeljenek fokozottan az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód követelményének helyi szintű érvényesítésére, alkalmazzák a kiválasztás során, s tartsák be az összeférhetetlenségi szabályokat.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 25 év alattiakra vonatkozik a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezménye, így nem kell járulékot fizetni a nyári diákmunka programban foglalkoztatottak után.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk

Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk