Megjelent: 12 éve

Így adózzunk a cégautó után 2009-ben

A nem elektromos motorral hajtott cégautók után akkor kell cégautóadót fizetni, ha azokra költséget számoltak el, mivel az eva jövő évtől nem tartalmazza a cégautó adóját, az e körbe tartozó vállalkozások sem mentesülnek a fizetése alól. Nem kell cégautóadót fizetni a megkülönböztető jelzéssel felszerelt kocsik és a halottszállító autók után sem - mondta Zara László adótanácsadó.

A múlt héten elfogadott adótörvény módosítások vagyoni típusú adóvá tették a cégautóadót, mégpedig úgy, hogy nem a kocsi értéke, hanem a motor hengerűrtartalma az adó alapja. Így 1.600 köbcentiméter hengerűrtartalomig havi 7 ezer forint, míg afelett havi 15 ezer forint a cégautóadó, amit negyedévente, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell bevallani és megfizetni.

A módosított törvény felsorolja azt, hogy milyen költségek elszámolása alapozza meg a cégautó utáni adófizetést. Ezek a következők: a számviteli törvény alapján elszámolható költségek és ráfordítások, az szja törvény szerinti tételes költségelszámolás, illetve az amortizáció. Nem kell ilyen adót fizetni a magánszemély tulajdonában álló olyan kocsi után, amelyre költségtérítést kap a tulajdonos.

Ki mentesül?Az eva-törvény felsorolja azt, hogy milyen adókat vált ki az egyszerűsített vállalkozói adó. Ebbe a körbe tartozik még idén az cégautó adó is, viszont a mostani módosítás - jövő év február 1-től - kiveszi ezt a felsorolásból. Így akkortól az evá-s vállalkozóknak is kell cégautó adót fizetniük. Az eva-törvény módosítása eldugva található meg a törvényben, a végén a módosító rendelkezések között.

A Pénzügyminisztériumban az MTI kérdésére elmondták, hogy az eva hatálya alá tartozó adóalanyok közül a társas vállalkozásoknak kell majd cégautóadót fizetniük jövőre, míg az egyéni vállalkozóknak nem. A lízingelt cégautó adóját a lízingbe vevő fizeti.

Külön paragrafus sorolja fel az adó alól mentesítettek körét. Nem kell cégautóadót fizetni a megkülönböztető jelzéssel felszerelt kocsik után, valamint azokra sem, amelyeket egyház, vagy egyházi karitatív szervezet üzemeltet, illetve a halottszállító autó is a kivételek közé tartozik. Az autókereskedők is mentességet kaptak az adófizetés alól, és nem kell cégautóadót fizetniük azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek, amelyek súlyosan fogyatékos személyeket szállítanak. Végül a tb által finanszírozott háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátást szolgáló autók után sem kell adózni.

A cégautó adója a központi költségvetést illeti.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter