Megjelent: 11 éve

Így alakulnak idén a nagyvállalati fizetések

A mérnökök jól jártak, a brand managerek fizetése viszont csökkent - derült ki a Hays Hungary 2013-as bérfelméréséből. A cég közleményéből megtudtuk, hogyan változtak az elmúlt egy évben a különböző szektorokban dolgozók fizetései és hogy milyen készségeket várnak el a munkaadók a szakemberektől.

Tammy Nagy-Stellini ügyvezető igazgató szektoronként foglalta össze a Hays Hungary munkaerő-toborzó cég frissen megjelent bérfelmérésében található informácókat, munkaerő-piaci trendeket.

Pénzügy és számvitel

A tehetséges pénzügyi szakemberek iránti munkaerő-piaci kereslet továbbra is erőteljes, különösen a gyártás, az üzleti szolgáltatások és a gyógyszeripar esetében, bár tapasztalataik azt mutatják, hogy a szakemberek nem szívesen költöznek egy-egy új állásért.

Budapest, illetve a közép-magyarországi és a nyugati régiók továbbra is vonzzák a befektetéseket a gyártás területén, aminek eredményeként megnövekedett a kereslet a vezető pénzügyi szakértők iránt. A gyógyszeripari vagy FMCG háttérrel rendelkező pénzügyi szakemberek különösen keresettek. Mivel az üzleti szolgáltató központok (SSC-k) a pénzügyi jellegű folyamatokra koncentrálnak, ez a terület különösen vonzó a releváns végzettségű fiatal álláskeresők számára. A privát banki ágazat más területein egyelőre továbbra is alacsonyabb a munkaerő-toborzási hajlandóság.

Üzleti kiszolgáló központok

Mára a legnagyobb piaci szegmenssé nőtte ki magát az üzleti szolgáltatásokkal foglalkozó szektor az idegen nyelveket beszélő friss diplomások és fiatal szakemberek körében Magyarországon, különösen a pénzügy és számvitel, az ügyfélszolgálat, az informatika (helpdesk és fejlesztés) és valamivel kisebb mértékben az értékesítés, a beszerzés és a HR funkciók területén.

A megfelelő képesítéssel rendelkező és a keresett nyelveket beszélő álláskeresők erős pozícióban vannak, mivel a szektor munkaadói igyekeznek a legtehetségesebbeket megnyerni, ami emeli a fizetéseket. A vezető szakemberektől egyre inkább elvárják, hogy regionális feladatokat vállaljanak, és tapasztalattal rendelkezzenek az üzletfejlesztés terén.

Mérnöki és gyártási területek

E szakterület legfontosabb szegmensei az autóipar, az elektronikai beszállítók, a fogyasztói elektronika és a fémgyártás. Az autóipari vállalatok továbbra is nagy számban alkalmaznak és keresnek mérnököket, például villamosmérnököket és termelési szakembereket nyugat- és közép-magyarországi gyáraikba. Nagy a kereslet 1-3 éves tapasztalattal rendelkező szakemberek iránt, akik jól beszélnek angolul – tapasztalataink alapján ezek a munkavállalók átlagosan 20-30 százalékos fizetésemelkedésre számíthatnak a tavalyi évhez képest.

A kedvező javadalmazás a relokáció iránti gyakori igényt is tükrözi. Bár az elektronikai szektorban a fizetések némileg alacsonyabbak az autóiparban tapasztaltaknál, ez a terület továbbra is jól teljesít. A fémgyártás is megfelelő növekedést ígér 2013-ra: a vállalatok friss diplomásokat és tapasztalt szakembereket egyaránt keresnek.

Life Sciences

A klinikai kutatás területén korábban tapasztalt drámai fizetésnövekedés 2012-ben lelassult a munkaerő bőséges kínálata miatt. Azonban a javadalmazás még mindig versenyképes a régióban. Az orvosi eszközök piacán a fizetések idén várhatóan a 2012-es szinten maradnak. A magas értéket képviselő termékek, például a képalkotó diagnosztika esetében a diplomás szakemberek magasabb jövedelemcsomagokra számíthatnak, mint a fogyasztási cikkek és egyszer használatos cikkek területén.

A mozgó bér és a nem pénzbeli juttatások kérdése egyre fontosabb a szakemberek megnyeréséhez, különösen az orvosszakmai piacon és a törzskönyvezés esetén. Azok, akik irodához kötött munkát végeznek, nagyra értékelik a rugalmas munkaidőt és az otthoni munkavégzés lehetőségét, amelyek egyre lényegesebb tényezők a tehetségek megnyeréséhez.

Értékesítés, Marketing és Logisztika

Bár a brand menedzserek fizetése a tavalyi év során jórészt csökkent a legnagyobb FMCG vállalatoknál, az értékesítési és a trade marketing háttérrel rendelkező szakemberek iránti munkáltatói kereslet nőtt. Menedzseri szinten növekvő igényt tapasztaltunk a kategóriamenedzserek és a trade marketing menedzserek iránt. Az értékesítési pozícióknál a bérezés nagyban függ az iparágtól és a szakember technikai felkészültségétől.

A magasabb pozíciók magasabb alapfizetést jelentenek, a mozgó, nem pénzbeli komponens aránya pedig kisebb – itt a vállalati autó általánosnak számít a vezető értékesítők esetében. A logisztikai szektorban a mozgó bér kevésbé jellemző, és az angolul vagy németül folyékonyan beszélő szakemberek jobb karrierlehetőségekre és magasabb fizetésre számíthatnak, akárcsak a sales pozíciók esetén.

Kiskereskedelem

A toborzási hajlandóság továbbra is magas a szakterület egészét tekintve, az értékesítési asszisztensektől kezdve egészen az ügyvezető igazgatókig. Bár a komolyabb kiskereskedelmi fejlesztések szünetelnek, és néhány kisebb ruházati márka bezárta üzletei egy részét és csak a legnagyobb belvárosi boltjaira koncentrál, vagy esetleg ki is vonult Magyarországról, a fast fashion piac domináns szereplői továbbra is növekednek és bővülnek.

Miközben a tapasztalt és jól felkészült kiskereskedelmi szakemberek iránt folyamatos a kereslet, pont az igazán kiemelkedő szakemberekből van hiány e szegmensben. A munkáltatók általában egységesen diplomát és folyékony angol nyelvtudást várnak el a középvezetői kiskereskedelmi pozíciók esetében.

Informatika

A vállalatok részéről komoly igény mutatkozik a speciális szaktudással rendelkező informatikus szakemberek iránt, és ez várhatóan így marad 2013-ban is. Még az egy évnél kevesebb munkatapasztalattal rendelkező, fiatal diplomások is átlagosan 8-10 százalékkal magasabb fizetésekre számíthatnak idén a tavalyi bérsávokhoz képest. A munkaadók elismerik az informatikai hiánykészségek fontosságát a hosszú távú növekedéshez, ami tükröződik a megajánlott fizetésekben is.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk