kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Így változott az online számlázás július 1-től kezdve

Ez év második negyedévének végéig a magyar vállalkozásoknak csak azokra a számlákra vonatkozóan volt adatszolgáltatási kötelezettsége, amelyeknek az áfa tartalma meghaladta a 100 ezer forintot.

Júliustól azonban érdemes minden vállalkozónak nagyobb figyelmet fordítani a kötelező adatszolgáltatásra, mert a „játékszabályok” több ponton is megváltoztak. Fontos változás lépett életbe július elseje óta az online számlázást illetően.

Nem csak az értékhatár tekintetében léptek életbe új jogszabályi módosítások, de az adatszolgáltatásra kötelezett adóalanyok köre is kibővült így nőtt az érintett vállalkozók, vállalkozások köre.

Az új módosítással bővült az adatszolgáltatásra kötelezett adóalanyok köre

Az online adatszolgáltatásra kötelezettek körébe tartoznak július 1-től a KATA-s és egyéb adómentes belföldi adóalanyok, egyéni vállalkozások is.

Július 1-től már nekik is szükséges megküldeni a NAV felé minden termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított valamint előlegről befogadott számlát, esetenként még azokat a módosító számlákat is, ami alapján az adóalany adólevonási jogot gyakorol, függetlenül annak áthárított áfa-tartalmától.

A papíralapú számlák kora érezhetően lejárt

Azoknak, akik eddig előszeretettel csak kézi számlatömbbel dolgoztak (és netán ezután is meg kívánják tartani papír alapú számlatömbjüket), a számlatömbben kiállított minden bizonylatot rögzíteniük szükséges a NAV Online Számla rendszerébe, ami számláról-számlára elvégezve igen időigényes adminisztrációs eljárás.

Amennyiben azonban számlázási folyamataidat leegyszerűsítve és meggyorsítva számláidat eleve egy NAV kompatibilis online számlázó programmal állítod ki (pl. Billingóval), azokat az online számlázó rendszer automatikusan, megküldi az adóhatóságnak így külön a kötelező adatszolgáltatásra már nem kell időt fordítanod.

Új kötelezések is születtek az online adatszolgáltatás keretén belül megadandó adatokkal kapcsolatban

Ilyen további módosítás például, hogy a NAV-os adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlákon, jól láthatóan fel kell tüntetni a vevő adószámát is, amennyiben a vevő belföldi adóalany, vagyis gazdasági tevékenységet folytató, adószámmal rendelkező áfaalany (cég, adószámmal rendelkező alapítvány, egyesület, egyéni vállalkozó vagy adószámmal rendelkező magánszemély).

2010 január 1-től a NAV újabb változtatásokat helyezett kilátásba, ami minden kiállított számlabizonylatot érintetté tesz, attól függetlenül, hogy az belföldi, vagy külföldi magánszemély vagy vállalkozás számára került kiállításra.

Szeptember 30-ig tart az online számlázási adatszolgáltatást érintő változások türelmi ideje

Szeptember 30-ig bezárólag, bizonyos feltételek mellett egyelőre konkrét szankciókat még nem helyezett kilátásba a NAV az új feltételek szerinti adatszolgáltatási kötelezettséget elmulasztókkal szemben.

Azok tehát nyugodtan hátradőlhetnek, akik már a 100 ezres értékhatár óta rendelkeznek online regisztrációval, vagy akik még az első számlájuk kiállítása előtt regisztrálnak valamelyik NAV kompatibilis, Online Számlarendszerbe.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk