Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Innováció az oktatásban: igazodni kell a munkaerőpiachoz

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a gazdaság üzenetét igyekszik továbbítani a kormánynak, miszerint innovatív beruházások hiúsulhatnak meg Magyarországon, ha az oktatás nem igazodik a piaci elvárásokhoz és nincs elég műszaki és természettudományos végzettségű szakember - mondta el Szabó Gábor, a MISZ elnöke a Világgazdaságnak.

Az új elnök szerint a szülőknek, a pedagógusoknak, pályaválasztóknak, szaktárcának és a politikusoknak egyaránt fel kell ismerniük a tényt, hogy a munkaerőpiac a vevő, a tanuló pedig a termék.

Szabó Gábor úgy véli, hogy már a közoktatásban fel kell kelteni a pályaválasztók érdeklődését a műszaki területek iránt, kevés az oktatási tárcának az az intézkedése, hogy az államilag finanszírozott keretszámokat átalakítja. A Magyar Innovációs Szövetség komoly erőfeszítésekkel próbálja elérni, hogy a politika felismerje ezt a problémát és a közoktatásban reformok szülessenek.

Sürgető a tantermek reformja, a gyakorlatorientáltság növelése, a pályázati lehetőségek a szertárak bővítésére. Szabó Gábor értesülései szerint a külföldi cégvezetők hoztak már kedvezőtlen döntéseket Magyarországgal kapcsolatban a hiányos műszaki utánpótlás miatt.

A szövetség elnöke elmondta, hogy a kormány innovációs tervezetében az oktatás is szerepel ugyan, de ő eredményeket szeretne látni. Véleménye szerint nem elég a kutatás-fejlesztés egy-egy szakaszát támogatni csupán, az innovációs stratégia egy hosszú távú folyamat, ahol beláthatóvá kell tenni előre egyes szakaszok támogatottságát, ami nem feltétlenül jelent állami pénzeket, de azt látni kell, mekkora részt vállal az állam a támogatásban. Ehhez azonban összehangolt támogatási rendszer és végiggondolt pályázati struktúra szükséges - mondta Szabó Gábor.


edupress.hu

Follow hrportal_hu on Twitter