Megjelent: 3 hete

Interjúsorozat 360°-ban a Fülöp-szigetekiek munkavállalásáról

A mai munkaerő-piaci helyzetben nagyon nagy szerepe van a külföldi munkavállalóknak, hiszen a legfontosabb tőke a hatékony és megbízható munkaerő, amelyet Magyarországon a népesség csökkenése miatt folyamatosan pótolni szükséges.

Annak ellenére, hogy a külföldiek foglalkoztatása már igen sok szektorban elkezdődött, sőt már évek óta tart, korántsem mondhatjuk, hogy mindenki ismeri a folyamat valamennyi aspektusát, kiváltképpen a Fülöp-szigeteki munkavállalók esetében. Ezért is döntöttünk amellett, hogy a toborzás-kiválasztástól kezdődően, egészen a foglalkoztatásukig bezárólag több nézőpontból is be szeretnénk mutatni a munkába állásuk folyamatát.

Interjúsorozatunk első részében a kölcsönző cég oldaláról, azaz a Pannonjob szemszögéből vizsgáljuk meg, hogy hol tart most a Fülöp-szigeteki munkavállalók foglalkoztatása. Ahogy a fentiekben említettük, itt nem állunk meg, hiszen ez csak az egyik aspektus, így később bemutatjuk a munkavállalók nézőpontját is, akik sokszor több ezer kilométerről érkeznek ide azért, hogy dolgozhassanak. Ezt követően megosztjuk az egyik neves autóipari vállalat HR vezetőjével készített interjúnkat, aki arról fog mesélni, hogy milyen tapasztalatai vannak a náluk foglalkoztatott Fülöp-szigeteki munkavállalókkal. Ezenfelül interjút készítünk a Pannnonjob-al együttműködő, a szigetországban tevékenykedő alvállalkozó cég képviselőjével is. Interjúsorozatunk tehát a kölcsönző cég, a munkavállaló, a fogadó szervezet és az alvállalkozó nézőpontján keresztül kívánja bemutatni a Fülöp-szigetekiek magyarországi munkavállalását.

Interjúsorozat 360°-ban a Fülöp-szigetekiek munkavállalásáról

Beszélgetés Molnár Attilával, a több mint 1000 külföldi munkavállalót foglalkoztató Pannonjob ügyvezetőjével:

Pár hónapja érkeztek meg a Pannonjob első Fülöp-szigeteki munkavállalói. Jelenleg milyen létszámban foglalkoztatják őket partnereiknél?

Eddig két csapat érkezett, összesen 62 főt sikerült beléptetnünk. Nagyon érdekes, hogy az első tapasztalatok alapján a jelentkezők 90%-a megfelelt az interjún és a részletes kiválasztási eljáráson, ezenfelül a kiválasztott jelöltek közül kettő kivétellel mindenki meg is érkezett. Ez is azt mutatja, hogy a jelentkezők milyen elkötelezettek a munka iránt, és mennyire jó lehetőségnek tartják, hogy nálunk vállalhatnak munkát.

Mi volt a legnagyobb kihívás a most érkezett munkavállalók ideutazásának és munkavállalásának leszervezésében?

A legnagyobb kihívás a nagy távolság miatt a megfelelő kiválasztás lebonyolítása volt, hiszen a viszonylag jelentős beutaztatási költség mellett nagyon fontos, hogy csak az alkalmas jelelöltek utazzanak Magyarországra, és vegyék fel a munkát. Ezért az előzetes előszűrésnek nagyon nagy volt a szerepe. Szerencsére sikerült egy olyan Fülöp-szigeteki partnert választanunk, akinek munkaerő-közvetítői tevékenysége mellett van egy elektronikai termékeket gyártó, több ezer embert foglalkoztató üzeme is, így könnyen megértette a kiválasztási szempontokat, és az előszűrést nagyon alaposan el tudta végezni. Ezután a magyar partnercéggel közösen egy interjú során megszülettet a végső döntés, és azt mondhatom, hogy eddig a rendszer kiválóan vizsgázott, mert semmilyen kvalitásbeli probléma sem volt. A kiválasztott jelelöltek nagyon jó teljesítményt nyújtanak, az angol nyelvtudásuk megfelelő.

Nemrégiben érkezett egy Fülöp-szigeteki delegáció a Pannonjob-hoz. Kik voltak a csoport tagjai, és milyen céllal érkeztek?

A második csoport érkezésekor a Fülöp-szigeteki partnerünk képviselői is elkísérték a csoportot. Velük és a Fülöp-szigeteki nagykövettel közösen látogattunk el egy autóipari partnerünkhöz, ahol megtekintettük az új munkavállalók betanítását szolgáló 21. századi követelményeknek megfelelő tréning centert. Illetve találkoztunk az első Fülöp-szigeteki csoporttal, akik meséltek eddigi tapasztalataikról. Azt lehet mondani, hogy elmondásuk szerint eddig megtalálták a számításukat Magyarországon, sokan több évre előre is szívesen terveznek hazánkban.

Folyamatosan növekszik a Fülöp-szigeteki munkavállalók száma hazánkban. Milyen tapasztalatai vannak az autóipari vállalatnak, amelyhez a mostani csoport is érkezett?

Természetesen még csak az elején vagyunk a projektnek, de annyit elmondhatok, hogy a tapasztalatok még az alapvetően nagyon pozitív előzetes várakozásaimat is felülmúlják. Egyrészt a beállók közül eddig nincs egyetlen leszámoló sem, ami összehasonlítva az utóbbi évek magas fluktuációs számaival mindenki számára nagyon pozitív. Másrészt a partnercégünk visszajelzései alapján a Fülöp-szigeteki munkavállalók nagyon szabálykövetőek. Végrehajtják a kért utasításokat, legyen szó akár a munkavégzésre vagy a közösségi terek használatára vonatkozó szabályokról. Ezen felül mivel a jelöltek nagy része rendelkezik gyártási tapasztalattal, nagyon gyorsan sajátítják el a folyamatokat, és rendkívül hamar elérik a kívánt normát.

Következő interjúnkban egy jelenleg is hazánkban dolgozó Fülöp-szigeteki munkavállalót kérdezünk motivációjáról, eddigi tapasztalatairól és jövőbeli terveiről.

Interjúsorozatunk következő részeit keresse a Pannonjob szakmai tartalmai között, vagy kérje egyenesen e-mailfiókjába, hírlevelünkre feliratkozva az alábbi linken:

https://www.pannonjob.hu/news  

  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
Eltűnt a telefonod? Így találhatod meg!

Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy eltűnik a telefonunk. A rejtélyes eltűnések hátterében számos ok állhat – elkevertük valahová,... Teljes cikk

Olyan hatalmas segítséget kapnak a HR-esek, hogy az egész munkaerőpiac megérzi majd

Egy magyar HR-Tech cég úgy döntött, komolyan felforgatja a vállalatok életét. Teljes cikk

Interjúsorozat a Fülöp-szigetekiek munkavállalásáról

A mai munkaerő-piaci helyzetben nagyon nagy szerepe van a külföldi munkavállalóknak, hiszen a legfontosabb tőke a hatékony és megbízható munkaerő,... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek