kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Irodabérlés vagy -vásárlás? Melyik éri meg jobban és mire figyeljünk, ha szerződünk?

Az iroda szerepe bár nagymértékben megváltozott az elmúlt pár évben, jelentőségét mind a mai napig nem vesztette el. Még akkor is központi funkciót tölt be egy cég működésében, ha nem ez jelenti a napi munkavégzés elsődleges helyszínét. Hiszen minden esetben kell egy hely az ügyfelek fogadásához, az értekezletek, a dolgozói képzések lebonyolításához vagy az irodai munkavégzés lehetőségének biztosításához. Ha éppen költözés előtt állunk, mert kinőttük az irodánkat, esetleg hamarosan lejár a bérleti szerződésünk és új lehetőség után néznénk, vagy egy frissen alapított vállalkozásnak keresünk székhelyet, egy új irodára mindenképp szükségünk lesz.

Irodabérlés vagy -vásárlás? Melyik éri meg jobban és mire figyeljünk, ha szerződünk?

A piacon számos lehetőség elérhető: az irodaházak mellett válogathatunk akár a lakásirodák között is, ugyanakkor sokszor azt kell elsőként tisztázni, hogy bérelni vagy vásárolni szeretnénk egyáltalán. Nézzük is meg egyik és másik opció előnyeit, hátrányait, valamint lehetséges buktatóit és mindazt, amire a bérlés és a vásárlás esetén érdemes odafigyelni!

Irodabérlés vagy irodavásárlás – melyik éri meg?

Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai: egy rosszul kiválasztott konstrukció viszont könnyen akadályát jelentheti a cég tovább fejlődésének, előrelépésének. Nézzük is, mit érdemes mérlegelni a választás előtt!

Irodabérlés

Az irodabérlés legnagyobb előnye a rugalmasság és az alacsony induló költségek. A bérleti szerződés rövidebb távú elköteleződést jelent, mint a vásárlás, ha pedig a cég új helyre költözne, nem kell az ingatlan értékesítése miatt aggódni. Rövid távon kifejezetten költséghatékony megoldás, hiszen nemcsak a bérleti díj alacsonyabb, mint a jelzálog törlesztőrészlete, hanem az ingatlan karbantartási költségei is a bérbeadót terhelik.

A bérelt irodahelyiségek viszont nem kerülnek a bérlő rendelkezése alá, aki a bérbeadó engedélye nélkül nem tud semmilyen jelentősebb változtatást végrehajtani az ingatlanon. A havi bérleti díjak pedig végső soron valaki más jelzáloghitelét törlesztik. Ennek mértéke ráadásul a szerződés leteltével emelkedhet, rosszabb esetben a bérbeadó elállhat a további együttműködéstől, a cég pedig szembenézhet a költözéssel együtt járó gondokkal és költségekkel.

Irodavásárlás

Az irodavásárlás egyben befektetés is, hiszen ha az iroda értéke idővel emelkedik, az profitot termelhet a vállalkozás számára. Egy saját ingatlan ráadásul a növekedést is segítheti azáltal, hogy a későbbiekben akár hitelfedezetként is használható. A vásárlással a cég teljes ellenőrzést szerez az irodahelyiség felett: bármilyen változtatást végrehajthat a tulajdonában álló helyiségeken, kihasználatlan tereit pedig bérbe is adhatja, ezzel is profitot termelve a vállalat számára.

Az irodavásárlás ugyanakkor hosszú távú elkötelezettség. Ha az igények idővel megváltoznak, korlátozottak lehetnek a bővítési lehetőségek, esetleg az ingatlan gyors és kedvező áron történő értékesítése is okozhat nehézségeket. A vásárlás azt is jelenti, hogy az ingatlan karbantartásának és fenntartásának költségei a céget terhelik, akárcsak a korszerűsítésé.

Mikor melyik éri meg?

A bérlés által biztosított rugalmasság és költséghatékonyság elsősorban a kisebb vagy az induló vállalkozások számára előnyös. A vásárlást pedig akkor lehet érdemes megfontolni, ha a cég már stabil ügyfélkörrel rendelkezik, esetleg különösen fontos, hogy a székhely kötődjön egy adott településhez vagy városrészhez.

Mind a bérlés, mind a vásárlás komoly döntés, amely kellő körültekintést igényel ahhoz, hogy hosszú távon kedvező feltételek mellett köteleződjünk el. Ezért nem árt hozzáértő segítséget kérni, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő konstrukció találjuk meg, akár bérleti, akár adásvételi szerződés formájában. Egy ingatlanos szakember segíthet felkutatni a legjobb lehetőségeket, például a kívánt infrastruktúrával felszerelt vagy a preferált környéken elhelyezkedő irodákat.

Egy ingatlan ügyvéd pedig a megállapodás jogi, technikai részleteinek kidolgozásában lehet hasznos segítség. Vásárlás esetén nemcsak az adásvételi szerződést készíti el, hanem az olyan fontos dokumentumokat is, mint a vételi szándéknyilatkozat, amellyel lefoglalhatjuk az igényeinknek megfelelő irodát, ha egy kedvező ajánlatba futunk bele. Bérlés esetén pedig a megállapodás részleteit segíthet igényeinkre szabni, például pontosan meghatározva a karbantartásokkal és a felújításokkal, esetleg a takarítással kapcsolatos bérbeadói kötelezettségeket.

Mire kell figyelni mindkét esetben?

Abban a kérdésben nehéz általánosságban állást foglalni, hogy a bérlés vagy a vásárlás éri meg egy cég számára, hiszen ez nagyban függ az adott vállalkozás igényeitől és anyagi lehetőségeitől. Ami viszont fontos, hogy higgadt és megfontolt döntést hozzunk, hiszen az iroda kiemelt jelentőséggel bír egy vállalat mindennapjaiban. A kényelmes napi működés szempontjából pedig nem lényegtelen, hogy mennyire testreszabott a konstrukció akár jogi, akár infrastrukturális szempontból .

Ezért minden esetben érdemes szakszerű segítséget kérni, hogy az ideális munkakörnyezetet a lehető legjobb feltételek mellett vehessük birtokba. A vételi szándéknyilatkozat fontos dokumentum, hiszen ezzel nemcsak lefoglaljuk a kívánt ingatlant, hanem kötelezettséget is vállalunk annak megvásárlására, amely alapját jelenti a későbbi adásvételi szerződésnek is. A bérleti szerződés pedig egy hosszú távú együttműködés alapjait fekteti le a felek között, ahol fontos, hogy ennek kereteit már az elején pontosan tisztázzák egymás között. Ezért fontos, hogy ne csak az irodakeresés, hanem a szerződéskötés vagy bármilyen jellegű kötelezettségvállalás esetén hagyatkozzunk a szakszerű segítségre!

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk