Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 14 éve

IT alapú HR-outsourcing - Nagy halak, nagy üzletek

Az elmúlt néhány hónapban több neves cég kötött nagyszabású HR kihelyezési szerződéseket. Példának okáért lássunk egyet-kettőt:

A PepsiCo a Hewitt Associates-szel írt alá egy tíz évre szóló, többek között a munkaerő és juttatások kezelését, bérszámfejtést érintő HR kihelyezési megállapodást. Az áprilisban bejelentett komplex szerződés ezen felül tartalmazta, hogy a Hewitt átveszi az élelmiszer- és italforgalmazó óriáscég 64.000 Egyesült Államok-beli, és további 38.000 nemzetközi
alkalmazottja számára végzendő HR-es alkalmazások fejlesztését valamint különböző szolgáltatásaikat is.

A British Telecom és az Accenture aláírt egy 575 millió dollár értékű, tíz évre szóló, 2005 augusztusában hatályba lépett szerződést, amely a két cég közti jelenlegi, öt éves HR kihelyezési szerződésen alapszik és felöleli a BT felvételi, nyugdíjkezelési, bérszámfejtési, juttatási valamint a teljesítménymenedzsmenttel kapcsolatos ügyintézését, továbbá a HR tanácsadói és információs szolgáltatásokat egyaránt.

A Delta Air Services az Affiliated Computer Services (ACS) céggel kötött hét éves, 120 millió dolláros kihelyezési szerződést, amely kiterjed a kompenzációk és juttatások intézésére, az áthelyezési szolgáltatásokra, munkaerő-felvételre, oktatásra, bérszámfejtésre, a HR-es információs szolgáltatásokra és az alkalmazottak call centeres szolgáltatásaira.

Ezeket a szerződéseket az különbözteti meg a hagyományos HR kihelyezéses megállapodásoktól, hogy több emberi erőforrással kapcsolatos funkció menedzselését foglalják egyetlen szerződésbe. Az ügyfelek nem csak azt várják el a szolgáltatóktól, hogy átvegyék a HR-hez kötődő felelősségi köröket, hanem hogy modernizálják, ésszerűsítsék és integrálják a legfontosabb üzleti folyamatokat.

"Miután a HR részlegeknek néhány évig kis költségvetésből kellett gazdálkodniuk, most sokuknak jelentős lemaradása van az új rendszer- és szolgáltatásmodellek megvalósítását illetően. Szeretnének javítani a folyamataikon, csökkenteni a költségeiket, és növelni az önkiszolgáló-kapacitásukat, de egyedül nem képesek erre. A HR kihelyezés olyan eszköz a kezükben, amellyel hatalmas befektetési előlegek kifizetése nélkül is javulhatnak" - mondta Richard Stanger, az IBM üzleti transzformációs erőforrás-kihelyezés HR-ért felelős alelnöke.

A szakértők egyértelműen állítják, hogy az IT alapú HR-outsourcing hódító útja az elkövetkezendő években tovább folytatódik teret engedve ezzel a HR-re specializált IT-cégeknek és az aboszolút mértékre költségminimalizált HR-folyamatoknak.

A HR kihelyezés fő indokai:
Az EquaTerra nevű cég szerint a költségcsökkentés és a stratégiai jelentőségű HR feladatokra való összpontosítási törekvés a fő okai annak, hogy a vállalatok egyre több HR feladatkört helyeznek ki.
- Mérhető HR-es költségcsökkenés: 54%
- Stratégiailag jelentősebb feladatokra koncentrálás: 44%
- A harmadik fél transzformációs szakértelme: 38%
- A HR költségszerkezetének hatékonyabbá tétele: 34%
- A transzformáció felgyorsítása: 28%
- A szabályszerű munkavégzés javítása: 21%
Forrás: Az Equaterra 589 HR-es és vezető managerrel készített felmérése

Vissza:
IT alapú HR-outsourcing - A nagy üzlet ebben van!
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ha kártyázom egy robottal, ki tudja mondani, hogy UNO?

A játékos robotika oktatás segíthet a pályaválasztásban. A Funside Schoolba járó gyerekek saját robotjaik után megnézték, mi történik a... Teljes cikk

Munkáltatói elégedettségmérés automatizált kérdőívkészítővel

Az innovatív technológiák a HR területen is megjelentek. Az egyre okosabb kérdőívkészítő és elemző programokkal értékes órákat lehet... Teljes cikk

Érvek a HR szoftverek használata mellett

Az informatikai megoldásoknak helye van a HR világban. Egy innovatív, személyre szabott HR szoftver nagyban megkönnyíti a HR munkavégzést, úgy, hogy... Teljes cikk