kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Januártól ismét visszatér a Ticket Restaurant Magyarországra

Megújult, digitális formában a jövő évtől újra elérhető lesz Magyarországon a közismert étkezési juttatás, a Ticket Restaurant, amely a jelenlegi szabályok szerint rendkívül kedvezően, 15 százalékkal adózik. Mivel a Covid felértékelte az egészséges étkezést, és a vendéglátó szektor sem zárkózik el semmilyen forgalomnövelő eszköztől, az Edenred Ticket Restaurant megoldása révén most akár 2 millió olyan munkavállaló is rendszeres egészséges és minőségi melegételhez juthat, aki eddig nem részesült a népszerű SZÉP kártya konstrukcióban.

Ticket Restaurant, kerekasztal-

Korszerű, kedvezően adózik, gyors és kényelmes – csak néhány az Edenred új Ticket Restaurant digitális megoldásának jellemzői közül, amelyeknek köszönhetően bármely felelős munkáltató biztosíthatja dolgozói számára a mindennapi minőségi étkezést. A közismert étkezési juttatás ugyanis megújult, digitális formában 2022-től ismét elérhető lesz Magyarországon, így nemcsak a munkatársak jólétéhez, hanem a jól-létükhöz szükséges egyik fontos alapfeltételhez is hozzájárul – derült ki az Újra Magyarországon a Ticket Restaurant: digitális megoldás a munkavállalók minőségi étkezéséért! című kerekasztal-beszélgetésen.

A kártyák jövő januárban kerülnek forgalomba, és a már jól ismert SZÉP kártya konstrukció alapján működnek majd. Technikailag három zsebük lesz, fókuszban az étkezéssel és a Mastercard által nyújtott technológiával – ami kényelmes, korszerű, ún. chip and Pin – érintéses fizetést biztosít.

„Magyarországon jelenleg 4,5 millió munkavállaló kaphatna SZÉP kártyát, azonban közülük csupán 2,2 millióan részesülnek ebben a népszerű juttatásban. A munkavállalók egészsége és az, hogy hosszútávon számítani lehessen rájuk, ma az egyik legnagyobb érték bármely munkáltató számára. Épp ezért ennek a fajta juttatásnak egy sokkal szélesebb körben használt megoldásnak kell lennie” – mondta Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója.

A rossz fizikai állapot rosszabb munkateljesítménnyel jár

Ma már tudományosan bizonyított, hogy nemcsak az elfogyasztott étel mennyisége, hanem a minősége és az összetétele is felelős azokért a civilizációs népbetegségekért, amelyek a táplálkozással állnak összefüggésben. Magyarország pedig a nemzetközi statisztikák tanúsága szerint a világ 4. legelhízottabb országa.

„Az elhízás, a magas vérnyomás és egyéb kardiológiai betegségek, valamint a cukorbetegség rendkívül kockázatosak az egyén és a társadalom számára egyaránt. Ezek a betegségek a téves, vagy hiányos táplálkozási ismeretekre, illetve az ebből fakadó egészségtelen étkezési szokásokra is visszavezethetőek” – hívta fel a figyelmet Antal Renáta okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület képviselője.

Szendrő Tamás

Szendrő Tamás

E kockázatok mérséklése, valamint az edukáció fontosságának érdekében az Edenred október 16-án, az Élelmezési Világnapon – az Egyesület szakmai támogatásával – hazánkban is elindította Food Programját. Ennek keretében az Egyesület szakemberei a vendéglátóhelyeknek, az üzemi étkezdéknek, a dolgozói étkeztetéssel foglalkozó konyháknak, a közétkeztetőknek, valamint a szociális- és egészségügyi szférában működő konyháknak tettek tudományos alapon nyugvó ajánlásokat a főzési technológiára, illetve a felhasznált alapanyagokra vonatkozóan.

A kezdeményezés célja egyrészt az, hogy felhívja az emberek figyelmét a minőségi táplálkozás fontosságára, másrészt, hogy a vendéglátásban, étkeztetésben résztvevő szolgáltatók minél szélesebb körben tegyék elérhetővé az egészségesebb választás lehetőségét vendégeik számára, így minél több munkavállaló választhasson az étkezései során minőségi és egészséges melegételt. Ez ugyanis hosszú távon népegészségügyi és nemzetgazdasági szempontból is kedvező folyamatokat indíthat el.

Bár az Edenred idén ősszel készült Food Barometer felméréséből kiderült, hogy a magyarok 87 százaléka elvárná az éttermektől, hogy egészséges ételek szerepeljenek a kínálatukban, ennek ellenére az újranyitó éttermek 42%-ának étlapja ugyanaz maradt, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt volt, és a vendéglátóhelyek csupán 29%-a kezdett egészségesebb ételeket árulni.  

Közben az Edenred kártyabirtokosok – saját bevallásuk szerint – egy 5-ös skálán mérve átlagosan 3,5-re értékelik azt, hogy mennyire étkeznek egészségesen, azaz bőven van még hová fejlődni. (Annál is inkább, hiszen az ilyen kérdőívek kitöltésekor az emberek hajlamosak kicsit pozitívabban beállítani magukat, így a valós helyzet feltételezhetően némileg rosszabb, mint ami a mostani Food Barométer felmérésből kiderült.)

A vendéglátók szerint semmi akadálya a változásnak

„A jelenlegi, koronavírus okozta járványhelyzetben nagy nehézségekkel kell, hogy szembenézzen a vendéglátóipari szektor, ezért minden forgalomnövelő eszköz – így a Ticket Restaurant is – kifejezetten hasznos lehet a teljes terület számára. Ezzel a kezdeményezéssel ugyanis az eddiginél még szélesebb réteg számára válik elérhetővé az egészséges melegétkezés. Olyanok számára is, akik eddig nem, vagy csak ritkán engedhették meg maguknak az éttermi étkezést” – hangsúlyozta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a kerekasztal-beszélgetésen. Szerinte az ágazat jelenleg elsősorban szakemberhiánnyal küzd, ám ez – főleg, ha folyamatos edukációs kampány is támogatja mind a szolgáltatói, mind a vásárlói oldalon – nem lehet akadálya az egészségesebb ételek terjedésének.

Kovács László, Fata László

Kovács László (balra) és Fata László

„Az elmúlt években több kutatás bizonyította, hogy a munkavállalók számára értékesek a megélhetési juttatások is, a munkáltatók juttatási stratégiájában pedig fontos, hogy kedvező adózással biztosítsák a megfelelő elemeket” – hangsúlyozta Fata László juttatási szakértő, a Cafeteria TREND magazin alapítója.

A szakember szerint a magyarok egyébként is széles körben edukáltak az étkezéssel kapcsolatos cafetéria-elemek használatát illetően, a dolgozók nagy többsége érti, és szívesen is fogadja az ilyen jellegű munkahelyi béren kívüli juttatásokat.

„Persze a munkáltatók a divatos, trendi juttatások keresése közben néha megfeledkezhetnek arról, hogy mennyire fontos a munkavállalók fiziológia szükségleteinek biztosítása. A jó juttatások úgy támogatják a munkáltatói célokat, hogy közben értékesek a munkavállalók számára. Mivel az étkezésre mindenki költ, ezért ennek támogatása széles körben sikeres juttatás lehet. Amennyiben SZÉP kártyán biztosítja ezt a támogatást a munkáltató, úgy 2021-ben mindössze 15% adót kell fizetnie a juttatás után a béren kívüli juttatások keretösszegéig” – tette hozzá a szakértő.

 

 

  • 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznakinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
SZÉP-kártya: így változtak a költések tavalyhoz képest

A SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025 első negyedévben, mint tavaly - ismertette a Nemzetgazdasági... Teljes cikk

Mire költenek a SZÉP-kártyások? - így vásárolunk húsvétkor

A húsvéti időszakban kiemelt szerepet kapnak a SZÉP-kártyák, melyekkel egyebek mellett vendéglátóhelyeken, hotelekben is lehet fizetni. Tavaly és... Teljes cikk

Jutalom, bónusz, prémium - összefoglaló, amit ezekről a plusz juttatásokról tudni kell

A jutalom, a bónusz és a prémium olyan, az alapbéren felüli juttatások, amit a munkáltatók adhatnak a munkavállalók motiválása, a... Teljes cikk