Megjelent: 1 hete

Januártól ismét visszatér a Ticket Restaurant Magyarországra

Megújult, digitális formában a jövő évtől újra elérhető lesz Magyarországon a közismert étkezési juttatás, a Ticket Restaurant, amely a jelenlegi szabályok szerint rendkívül kedvezően, 15 százalékkal adózik. Mivel a Covid felértékelte az egészséges étkezést, és a vendéglátó szektor sem zárkózik el semmilyen forgalomnövelő eszköztől, az Edenred Ticket Restaurant megoldása révén most akár 2 millió olyan munkavállaló is rendszeres egészséges és minőségi melegételhez juthat, aki eddig nem részesült a népszerű SZÉP kártya konstrukcióban.

images

images

Korszerű, kedvezően adózik, gyors és kényelmes – csak néhány az Edenred új Ticket Restaurant digitális megoldásának jellemzői közül, amelyeknek köszönhetően bármely felelős munkáltató biztosíthatja dolgozói számára a mindennapi minőségi étkezést. A közismert étkezési juttatás ugyanis megújult, digitális formában 2022-től ismét elérhető lesz Magyarországon, így nemcsak a munkatársak jólétéhez, hanem a jól-létükhöz szükséges egyik fontos alapfeltételhez is hozzájárul – derült ki az Újra Magyarországon a Ticket Restaurant: digitális megoldás a munkavállalók minőségi étkezéséért! című kerekasztal-beszélgetésen.

A kártyák jövő januárban kerülnek forgalomba, és a már jól ismert SZÉP kártya konstrukció alapján működnek majd. Technikailag három zsebük lesz, fókuszban az étkezéssel és a Mastercard által nyújtott technológiával – ami kényelmes, korszerű, ún. chip and Pin – érintéses fizetést biztosít.

„Magyarországon jelenleg 4,5 millió munkavállaló kaphatna SZÉP kártyát, azonban közülük csupán 2,2 millióan részesülnek ebben a népszerű juttatásban. A munkavállalók egészsége és az, hogy hosszútávon számítani lehessen rájuk, ma az egyik legnagyobb érték bármely munkáltató számára. Épp ezért ennek a fajta juttatásnak egy sokkal szélesebb körben használt megoldásnak kell lennie” – mondta Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója.

A rossz fizikai állapot rosszabb munkateljesítménnyel jár

Ma már tudományosan bizonyított, hogy nemcsak az elfogyasztott étel mennyisége, hanem a minősége és az összetétele is felelős azokért a civilizációs népbetegségekért, amelyek a táplálkozással állnak összefüggésben. Magyarország pedig a nemzetközi statisztikák tanúsága szerint a világ 4. legelhízottabb országa.

„Az elhízás, a magas vérnyomás és egyéb kardiológiai betegségek, valamint a cukorbetegség rendkívül kockázatosak az egyén és a társadalom számára egyaránt. Ezek a betegségek a téves, vagy hiányos táplálkozási ismeretekre, illetve az ebből fakadó egészségtelen étkezési szokásokra is visszavezethetőek” – hívta fel a figyelmet Antal Renáta okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület képviselője.

Szendrő Tamás

Szendrő Tamás

E kockázatok mérséklése, valamint az edukáció fontosságának érdekében az Edenred október 16-án, az Élelmezési Világnapon – az Egyesület szakmai támogatásával – hazánkban is elindította Food Programját. Ennek keretében az Egyesület szakemberei a vendéglátóhelyeknek, az üzemi étkezdéknek, a dolgozói étkeztetéssel foglalkozó konyháknak, a közétkeztetőknek, valamint a szociális- és egészségügyi szférában működő konyháknak tettek tudományos alapon nyugvó ajánlásokat a főzési technológiára, illetve a felhasznált alapanyagokra vonatkozóan.

A kezdeményezés célja egyrészt az, hogy felhívja az emberek figyelmét a minőségi táplálkozás fontosságára, másrészt, hogy a vendéglátásban, étkeztetésben résztvevő szolgáltatók minél szélesebb körben tegyék elérhetővé az egészségesebb választás lehetőségét vendégeik számára, így minél több munkavállaló választhasson az étkezései során minőségi és egészséges melegételt. Ez ugyanis hosszú távon népegészségügyi és nemzetgazdasági szempontból is kedvező folyamatokat indíthat el.

Bár az Edenred idén ősszel készült Food Barometer felméréséből kiderült, hogy a magyarok 87 százaléka elvárná az éttermektől, hogy egészséges ételek szerepeljenek a kínálatukban, ennek ellenére az újranyitó éttermek 42%-ának étlapja ugyanaz maradt, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt volt, és a vendéglátóhelyek csupán 29%-a kezdett egészségesebb ételeket árulni.  

Közben az Edenred kártyabirtokosok – saját bevallásuk szerint – egy 5-ös skálán mérve átlagosan 3,5-re értékelik azt, hogy mennyire étkeznek egészségesen, azaz bőven van még hová fejlődni. (Annál is inkább, hiszen az ilyen kérdőívek kitöltésekor az emberek hajlamosak kicsit pozitívabban beállítani magukat, így a valós helyzet feltételezhetően némileg rosszabb, mint ami a mostani Food Barométer felmérésből kiderült.)

A vendéglátók szerint semmi akadálya a változásnak

„A jelenlegi, koronavírus okozta járványhelyzetben nagy nehézségekkel kell, hogy szembenézzen a vendéglátóipari szektor, ezért minden forgalomnövelő eszköz – így a Ticket Restaurant is – kifejezetten hasznos lehet a teljes terület számára. Ezzel a kezdeményezéssel ugyanis az eddiginél még szélesebb réteg számára válik elérhetővé az egészséges melegétkezés. Olyanok számára is, akik eddig nem, vagy csak ritkán engedhették meg maguknak az éttermi étkezést” – hangsúlyozta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a kerekasztal-beszélgetésen. Szerinte az ágazat jelenleg elsősorban szakemberhiánnyal küzd, ám ez – főleg, ha folyamatos edukációs kampány is támogatja mind a szolgáltatói, mind a vásárlói oldalon – nem lehet akadálya az egészségesebb ételek terjedésének.

Kovács László, Fata László

Kovács László (balra) és Fata László

„Az elmúlt években több kutatás bizonyította, hogy a munkavállalók számára értékesek a megélhetési juttatások is, a munkáltatók juttatási stratégiájában pedig fontos, hogy kedvező adózással biztosítsák a megfelelő elemeket” – hangsúlyozta Fata László juttatási szakértő, a Cafeteria TREND magazin alapítója.

A szakember szerint a magyarok egyébként is széles körben edukáltak az étkezéssel kapcsolatos cafetéria-elemek használatát illetően, a dolgozók nagy többsége érti, és szívesen is fogadja az ilyen jellegű munkahelyi béren kívüli juttatásokat.

„Persze a munkáltatók a divatos, trendi juttatások keresése közben néha megfeledkezhetnek arról, hogy mennyire fontos a munkavállalók fiziológia szükségleteinek biztosítása. A jó juttatások úgy támogatják a munkáltatói célokat, hogy közben értékesek a munkavállalók számára. Mivel az étkezésre mindenki költ, ezért ennek támogatása széles körben sikeres juttatás lehet. Amennyiben SZÉP kártyán biztosítja ezt a támogatást a munkáltató, úgy 2021-ben mindössze 15% adót kell fizetnie a juttatás után a béren kívüli juttatások keretösszegéig” – tette hozzá a szakértő.

 

 

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszatér a Ticket Restaurant a hazai juttatási piacra

Egy, a munkáltatói márkájára ügyelő vállalat ma már nem csak a jólétet, hanem a jól-léthez szükséges alapfeltételeket is igyekszik biztosítani... Teljes cikk

3 tipp az év végi juttatásokhoz

Sok munkáltató tervezi, hogy év végén plusz juttatásokkal köszöni meg munkatársainak az egész éves együttműködést. Hogyan lehet ezeket a... Teljes cikk

A béren kívüli juttatás a kulcs a jó munkaerőhöz

A pandémia a munka világát nem csupán a munkavégzés helyének függvényében változtatta meg, hanem a munkavállalóknak nyújtott juttatások... Teljes cikk