Megjelent: 16 éve

Kapjanak-e "kajajegyet" az ekhosok?

Komoly HR-döntések idejét éljük az adóváltozások nyomán. Nem a legnagyobb, ám azért sokakat érintő dilemma például, racionális-e az ekhosoknak továbbra is adni az immár 25 százalékos adóval terhelt (korábban adómentes) juttatásokat?

Minden vállalatnál új helyzetet teremtett a korábban adómentes juttatások megadóztatása, ám az egyértelmű volt minden cégnél, hogy a kedvezményes (25 százalékos) adókulcs adózási szempontból még mindig kedvezőbb, mint vállalni a munkabér terheit.

Mi az ekho?

Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás. Az ekhót a művészettel, kultúrával foglalkozók és a tömegkommunikáció területén dolgozók választhatják évi 25 millió forintos bevételig, ám általános szabályok szerint adózó jövedelemmel is kell rendelkezniük, ami az adóévben eléri az év első napján érvényes havi minimálbér 12-szeresét.

Az ekhos kifizetésnél a helyzet első megközelítésben nem ennyire egyértelmű: a munkáltató 20 százaléknyi ekhot fizet az ekhos bér után, ezzel szemben áll a kedvezményesen adóztatott (korábban adómentes) juttatások (például a melegétkezési jegyek) terhe, ami 25 százalék.

Ha azonban úgy tesszük föl a kérdést, hogy egységnyi bérköltség árán melyik megoldással jut több „nettóhoz” a munkavállaló, akkor már a 25 százalékkal megadóztatott juttatás kerül ki nyertesen a versengésből.

Példának okáért ezer forint bérköltség árán 800 forint kedvezményesen adóztatott juttatás (például melegétkezési jegy) adható, 833,3 forint ekhos bér. Az ekhos bér nettója viszont csak 708,3 forint.

Adózási szempontból tehát még az ekhosoknak is megéri a 25 százalékkal terhelt juttatásokat adni. Igaz, a döntésnél mérlegelni kell azt is, hogy a pénznek - mint általános egyenértékesnek - mégiscsak nagyobb hasznossága, mint a korlátozottan beváltható utalványoknak. Ugyanakkor a két nettó érték közötti több mint 10 százalékos különbség valószínűleg kárpótolja az érintett munkavállalókat.
  • 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.28Vezetés- és szervezetfejlesztés szakmai konferencia Bokor Attila Aranykalitkában című kutatásának harmadik fejezetéhez érkeztünk, amely ötven vezetői életúton keresztül három évtized szervezeti és vezetői tapasztalatát mutatja be. Az OD Partner is mérföldkőhöz érkezett: 30 évesek lettünk. Kinyitjuk szakmai műhelyünket és megosztjuk, hogyan gondolkodunk vezetésről, szervezetről, és aktuálisan milyen témákban mélyedünk el.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Cafeteria kisokos 2026

A munkabér kifizetése 2026-ban is közel 70 százalékos teherrel adózik, így nem versenyezhet a kedvezményesen adózó vagy adómentes béren kívüli... Teljes cikk

Hatalmas könnyítés jön: ilyen élelmiszereket vehetünk újra SZÉP-kártyával

December 1-jétől újra hideg élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban a SZÉP-kártyával, a friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint... Teljes cikk

Hideg élelmiszer is vásárolható a SZÉP-kártyával

Négy hónapig lesz lehetőség hideg élelmiszereket vásárolni a SZÉP-kártyával. Teljes cikk