kata 
Megjelent: 4 hónapja

KATA adózása

A katás adózás népszerű kisvállalozási adóforma. Ráadásul 2019-től már 8 millió Ft-ról 12 millió Ft-ra emelték az alanyi adómentesség felső határát. A katás cégek bevételi plafonja éves szinten 12 millió forint.

A KATA tételes adó, melyet a tárgyhónapot követő hónap 12-i határidőig kell megfizetni. A NAV a KATA 10032000-01076349 számú számlájárakell befizetni, közleményben a kisadózó adószámával.

A KATA mértéke alapesetben 50 000 vagy 25 000 Ft, attól függően, hogy a kisadózó főállásúnak minősül-e vagy sem. Választahtó 75 000 forintos adófizetés is, magasabb nyugdíjalap illetve társadalombiztosítási ellátás érdekében.

Az iparűzési adót két részletben kell megfizetni. Teljes naptári év esetén 03.15-ével és 09.15-ével esedékes. Évente egyszer kamarai regisztrációs díj is kell fizetni, március 31-ig.

A KATA népszerű adózási forma lehet azon vállalakozók számára, akiknek több helyről származik a bevétele, melynek együttes összege nem haladja meg évente a 12 millió Ft-ot, illetve egy adózótól származó éves árbevétele nem több mint évi 1 millió Ft. (Ha az egy helyre kiállított számlák összege meghaladja az 1 millió forintot, akkor az adóhatóság színlelt munkaviszonyt vélelmezhet, mely esetben az adózónak kell bizonnyítania, hogy nem erről van szó.)

Ha a katás vállalkozó bevétele meghaladja az évi 12 millió forintot, akkor a fennmaradó összeg után 40%-os adófizetési kötelezettség van. Illetve ebben az esetben megszűnik az alanyi mentesség is.

KATA esetén költséget nem lehet elszámolni.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter