Mészáros Etelka
Megjelent: 5 éve

Két dudás egy csárdában - ketten a cég élén

Dara Péter változáskezelési coach, vezetőfejlesztő, a Devise Hungary ügyvezetője és Magyar Miklós, régiós HR-igazgató Wolf Gábort és Janata Krisztinát, a MarketingCommando tulajdonosait, ügyvezetőit, Fürjész Beátát és Ruff Gabriellát, Karrier Hungária ügyvezető tulajdonosait, valamint Pirity Andrea argetin tangó oktatót hívta vendégül.

Ki az erősebb?

Egy cég felépítése sok kompromisszummal, küzdelemmel jár, pláne, ha nincs elegendő tőke a kényelmes üzletkezdéshez és két olyan erős karakterről van szó, mint Janata Krisztina és Wolf Gábor, a MarketingCommado vezetői. Több olyan feladattal szembesül a kezdő vállalkozó, ami unalmas, és ez alól Gábor és Krisztina sem mentesült. Számukra ilyen az adminisztráció. Nem csak az indulás nehézségeivel, de a környezettel, a sok bizalmatlan negatív hanggal és saját magukkal is meg kellett küzdeniük. Nehezen viselték az irányítást, egymás irányítását. Wolf Gábor elmondása szerint, családi unszolásra megpróbált alkalmazotti munkát vállalni, de kiderült, hogy őt nem lehet „alkalmazni”. Kezdetektől vállalkozó akart lenni. Egy ideig egyedül építette a MarketingCommando-t, majd Janata Krisztina, a felesége eleinte kisebb szerepeket vállalt a cégben. Idővel egyre jobban beletanult, s egyre nagyobb feladatokat vállalt. A házaspár aszerint döntötte el, hogy melyik feladatban ki a főnök és ki a beosztott, hggy ki miben jobb. Az erős személyiségük és az azonos felelősségvállalás alapvető konfliktust jelentett. Gábor is ellentmondást nem tűrő vezető, de a sikeres ügymenethez több területen kompromisszumot kell kötniük.

Krisztinának a menedzsmentmunka megy jobban, szerinte az alvállalkozóik Gábort imádják, de a problémáikat neki mondják el. Már a vállalkozás kezdetén tudatosult benne, hogy nem érdemes ellenkezni a férjével, meg kellett tanulnia, hogyan tudja befolyásolni, s meggyőzni, ha eredményt akar elérni, mivel kívülről kedves mint egy rózsaszín vattacukor, de belül olyan mint a betontömb.

Bizalom a vezetésben

Könnyebb, zökkenőmentesebb a helyzet mikor két olyan vezető találkozik, akik ugyan erős egyéniségek, de kiegészítik egymás tevékenységét. Az egyik vállalja a stratéga szerepet, a másik pedig a háttérfeladatokkal foglalkozik. Ez jellemzi a Karrier Hungária vezetőit, Fürjész Beátát és Ruff Gabriellát, akik 17 évi együttdolgozás alatt alaposan kiismerték egymást. Közös célok, irányok voltak és sok tanulással arra törekedtek, hogy egyre jobb vezetők legyenek. Szakmai szempontból olyan irányvonalat határoznak meg, ami követőkre talál, és ennek köszönhetik a vállalatnál kialakult jó hangulatot is, a dolgozók lojalitását. A konferenciákon többnyire Bea jelenik meg előadóként, mert ő otthonosabban mozog a színpadon – mondja Gabriella. Egy vállalkozásnak bizalomra kell épülnie - vallja a két ügyvezető, akik 2006-ig egy multicégnél főnök beosztott viszonyban voltak, majd közös elhatározással megalapították munkaerő-közvetítő cégüket, a Karrier Hungáriát. Bea többször helyettesítette Gabriellát, így beletanult a vezetői szerepbe. Elmondásuk szerint mindenki azt csinálja, amiben az évek során jobbnak bizonyult. Gabriella viszi a stratégiai vonalat, Bea pedig a háttérmunkákat. Teljes az összhang közöttük, nincs köntörfalazás, ami a kölcsönös bizalomnak és az őszinteségnek köszönhető. Büszkék arra, hogy a kezdeti 3 fős cég mára már 40 főre duzzadt.

A tánc mint a bizalom megnyilvánulása

A társban való bizalom kézzel fogható a táncban - mondja Pirity Andrea táncművész. Ugyanolyan élethelyzetekkel találkoznak, mint más vállalkozások. Az érzéseket nem szavakkal, hanem mozdulatokkal fejezik ki. A testbeszéd, mint kommunikációs eszköz mindent el tud mondani, itt nem lehet hazudni. A párok talán még jobban egymásra vannak utalva, mint más vállalkozásnál. A falakat szavak nélkül, mozdulatokkal kell lebontani, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz.

Andrea nagyon szemléletesen a tangó tánctanításon keresztül mondja el egy vállalkozás felépítését. A tangóban a férfi szemkontaktussal választja ki a párját, aki fejbiccentéssel jelez a partner elfogadására. Nem szavakkal, hanem finom jelzésekkel irányítja az egyik fél a másikat. Fontos az összehangolódás, muszáj teljesen odaadni magát a feleknek, miközben önmaguk tudnak maradni. A tánctanítás úgynevezett tannákkal indul. Első lépés az ismerkedés, második, a partner követése a táncparketten, mikor felméri, hogy milyen szinten van a másik tudása. A harmadik és negyedik szinten megismeri a másik működését. Előfordul, hogy a partner akaratos, kemény, de ezen finomítani lehet, mivel itt követőre, nem pedig főnökre, utasítóra van szükség. Andrea az oktatás során sokszor találkozik önbizalomhiányos emberekkel, rossz partnerekkel, akik nem figyelnek, nem reagálnak a jelzésekre, nem tudják megoldani a kitűzött feladatot. Az ilyen partner általában önismeret-hiányban szenved. A kellő bizalom kialakítása finomhangolással, kontrollálással történik. Gyakran megfigyelte, hogy nem a táncban, hanem az önértékelésben van a partner hibája. Bízniuk kell a partnerükben, ez gyakori kézmozdulatokkal, irányadással kifejezhető. Előfordul, hogy valaki tehetségtelen, ilyenkor nem az a célom – mondja, hogy ezzel szembesítsem, hanem megmutassam neki, hogyan érheti el azt, amit én szeretnék. Többen párterápiára akarják használni a tangót, abban reménykednek, hogy a tánc összébb hozza őket, azonban a türelmetlenség miatt még több konfliktus adódik.

Siker, szakmai álom, őszinteség

Ruff Gabriella szerint a siker sokrétű. Sikereket érhetünk el a napi munkában, a kitűzött tervek megvalósulásában. Saját sikere mellett fontosnak tartja, hogy segítsen másoknak is, valamint ne csak az üzleti, de a privát életben is törekszik az egyensúly megteremtésére. Sosem terveznek hosszú távra, mindig a következő évre kitűzött feladatok teljesítése a cél. Ügyfeleikkel mindig partneri kapcsolatban vannak, véleményüket mindig őszintén megfogalmazzák partnereik irányába, de figyelnek arra, hogy szerepkörükben maradva tanácsadóként jelenjenek meg. Szeretik, ha visszaigazolást kapnak munkájukkal kapcsolatban, amennyiben kritika éri őket elfogadják, és igyekeznek tanulni belőle, de a jogtalan kritikát nehezebben viselik. Sikernek könyvelik el, hogy szakmai hozzáértésük oly széles körű, hogy előfordult, hogy egy konkurens cég velük kerestette meg regionális vezetőjét.

A sikeres cégmenetért mindent megtesznek, empátiával fordulnak a beosztottak felé, évente négyszer tartanak teljesítményértékelést.

Pirity Andrea a tanulóin méri a sikerességét. Inkább adni szeret, mint kapni. Amennyiben a tanulók figyelnek rá, mosolyogva távoznak, elégedettség tölti el.

Krisztinát keménykezű, kritikus hangvételű emberként ismerték meg, a kollégák mégis lojálisak hozzá és ezt sikernek könyveli el.

Voltak kételyek

Sokan a kockázatmentes életre törekednek, munkát vállalnak egy stabil cégnél és nem értik, ha valakinek van egy jól fizető állása, miért dönt mégis egy vállalkozás beindítása mellett – mondta Ruff Gabriella. Bennünk is voltak kételyek, hogy jó döntést hozunk-e. Véletlen volt az indulásunk, jóformán egy időben jött a gondolat, hogy saját cégben dolgozzunk. Nem volt könnyű a stabil, multi hálót otthagyni és akkor még nem is tudtuk, hogy egy év múlva jön a válság, amire lelkileg nem voltunk felkészülve. Sokan kételkedtek, hogyan fog két nő együtt dolgozni, azonban jó hosszú próbaidő volt mögöttünk, hiszen közös cégalapításunkat megelőzően közel 10 évig dolgoztunk együtt, így a szereposztás egyértelmű volt, pontosan tudtuk, hogy ki mit csinál és hova szeretnénk eljutni. Ma már tudjuk, hogy ez jó döntés volt.

Nagyobb létszám mellett nem csinálhat mindent a két vezető – tájékoztat Bea. Munkatársaikban maximálisan megbíznak, fontosnak tartják állandó fejlesztésüket, ez teszi számukra lehetővé, hogy saját vezetői gárdát kinevelve ma már delegálhassák feladataik jelentős részét. Büszkék arra, hogy a beosztottaik bizonyos feladatokat ma már jobban csinálnak, mint ők.

Wolf Gáboréknál a nehézséget az egy háztartásban lévő két domináns személyiség okozza és ezt elviselni a gyermekeiknek sem könnyű – mondja Krisztina. Gábor erős személyiség, de Krisztina sem hajlandó engedni a saját egyéniségéből. Nehezen állja meg, hogy a neki nem tetsző dolgokért ne szóljon. A kockázatvállalással ők is megbirkóztak, a felmerülő problémákról sokszor egyeztetnek, azonban Krisztina sem könnyen enged el olyan dolgokat, amiről azt gondolja, hogy helyes.

Zárszóként Dara Péter az empátia szerepét a vezetésben vetette fel. Egybehangzó volt a résztvevők véleménye, hogy empátia nélkül nem lehet vezetni, bele kell érezni a másik fél helyzetébe, szerepébe, figyelembe kell venni, hogy milyen személyiség ahhoz, hogy jó döntéseket hozzanak velük kapcsolatban.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
HR vezetők rendkívüli helyzetben (11.) - Martin Eszter, NN Biztosító Zrt.

A kiterjedt digitalizáció, a home office mint hatékony munkaforma és a sikeres kapcsolattartás. Ez volt az utóbbi két hónap fő hozadéka Martin Eszter... Teljes cikk

Szeptemberben startolhatnak újra a szakmai rendezvények

A felmérések szerint az emberek fele szeptemberben már részt venne valamilyen szakmai rendezvényen - mondta a Magyarországi Rendezvényszervezők és... Teljes cikk

Koronavírus: különleges munkaerő-piaci kutatás készül

Tíz magyarországi és egy határon túli egyetem kutatóinak összefogásával készül nagyszabású kutatás a koronavírus munkaerő piacra gyakorolt hatásairól. Teljes cikk