Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Kevesebb a munkanélküli az euróövezetben

images

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben a szeptemberi 10,8 százalékról 10,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. Elemzők változatlan, 10,8 százalékos adatra számítottak.

A 28 tagú Európai Unióban a munkanélküliségi ráta a szeptemberivel megegyező, 9,3 százalék maradt októberben is, ami 2009 szeptembere óta a legkedvezőbb mutató.

Októberben 22 millió 497 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 17 millió 240 ezren az euróövezetben. Az előző hónaphoz képest az unióban 36 ezerrel, az euróövezetben pedig 13 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban 1,942 millióval, az euróövezetben 1,302 millióval kevesebb ember volt állás nélkül.

Forrás: Eurostat/MTVA/MTI
Az Eurostat országonkénti bontású statisztikája augusztusig teljes, Görögország és Nagy-Britannia esetében a szeptemberi és októberi, míg Észtország és Magyarország esetében a szeptemberi mutató hiányzik.

Az egy évvel korábbihoz képest az EU 24 tagállamában csökkent, négyben emelkedett a munkanélküliségi ráta a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint.

Az év tizedik hónapjában a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 4,5 százalékot Németországban regisztrálták, majd Csehország (4,7 százalék) és Málta (5,1 százalék) következik. A legmagasabb Görögországban volt, 24,6 százalék (még augusztusi adat), illetve Spanyolországban 21,6 százalék.

A legnagyobb csökkenést Spanyolországban mérték, 23,9 százalékról 21,6 százalékra, Szlovákiában 12,7 százalékról 10,7 százalékra, valamint Írországban 10,7 százalékról 8,9 százalékra mérséklődött a mutató.

A munkanélküliségi ráta egy év alatt 9,0 százalékról 9,5 százalékra emelkedett Finnországban, 10,5 százalékról 10,8 százalékra Franciaországban, 8,6 százalékról 8,7 százalékra Belgiumban és 6,7 százalékról 6,8 százalékra Romániában.

A 25 év alatti korú munkanélküliek száma 4 millió 530 ezer volt októberben az Európai Unióban, ebből 3 millió 148 ezer az euróövezetben. Az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban 466 ezerrel, az euróövezeten 191 ezerrel csökkent a fiatal munkanélküliek száma.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon szeptemberben az augusztusival megegyező, 6,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus: júniusban rekordszámú dolgozó után vettek igénybe adókedvezményt a munkáltatók

Míg áprilisban 169 ezer, addig júniusban 191 ezer foglalkoztatott után érvényesítettek adókedvezményt a koronavírus-járvány sújtotta ágazatokban... Teljes cikk

Az R generáció felemelkedése - új munkavállalói réteg született

Miközben világszerte milliók várják az új koronavírus miatti korlátozások feloldását, egy új munkavállalói réteg jelent meg és készült fel az... Teljes cikk

Közelíti a 18 milliót a tartósan munkanélküliek száma az Egyesült Államokban

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten is, jelezve, hogy romlik a munkaerőpiaci helyzet... Teljes cikk