Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Kevesebb a munkanélküli az euróövezetben

images

images

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben a szeptemberi 10,8 százalékról 10,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. Elemzők változatlan, 10,8 százalékos adatra számítottak.

A 28 tagú Európai Unióban a munkanélküliségi ráta a szeptemberivel megegyező, 9,3 százalék maradt októberben is, ami 2009 szeptembere óta a legkedvezőbb mutató.

Októberben 22 millió 497 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 17 millió 240 ezren az euróövezetben. Az előző hónaphoz képest az unióban 36 ezerrel, az euróövezetben pedig 13 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban 1,942 millióval, az euróövezetben 1,302 millióval kevesebb ember volt állás nélkül.

Forrás: Eurostat/MTVA/MTI
Az Eurostat országonkénti bontású statisztikája augusztusig teljes, Görögország és Nagy-Britannia esetében a szeptemberi és októberi, míg Észtország és Magyarország esetében a szeptemberi mutató hiányzik.

Az egy évvel korábbihoz képest az EU 24 tagállamában csökkent, négyben emelkedett a munkanélküliségi ráta a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint.

Az év tizedik hónapjában a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 4,5 százalékot Németországban regisztrálták, majd Csehország (4,7 százalék) és Málta (5,1 százalék) következik. A legmagasabb Görögországban volt, 24,6 százalék (még augusztusi adat), illetve Spanyolországban 21,6 százalék.

A legnagyobb csökkenést Spanyolországban mérték, 23,9 százalékról 21,6 százalékra, Szlovákiában 12,7 százalékról 10,7 százalékra, valamint Írországban 10,7 százalékról 8,9 százalékra mérséklődött a mutató.

A munkanélküliségi ráta egy év alatt 9,0 százalékról 9,5 százalékra emelkedett Finnországban, 10,5 százalékról 10,8 százalékra Franciaországban, 8,6 százalékról 8,7 százalékra Belgiumban és 6,7 százalékról 6,8 százalékra Romániában.

A 25 év alatti korú munkanélküliek száma 4 millió 530 ezer volt októberben az Európai Unióban, ebből 3 millió 148 ezer az euróövezetben. Az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban 466 ezerrel, az euróövezeten 191 ezerrel csökkent a fiatal munkanélküliek száma.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon szeptemberben az augusztusival megegyező, 6,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk

Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között

A Legjobb Munkahelyek Program kutatás rávilágít, hogy mi szükséges az erős munkavállalói elkötelezettséghez. Teljes cikk

Általános heti munkaidő

A munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és... Teljes cikk