Megjelent: 1 hónapja

Kevesebb HR állás a járvány miatt, a kékgallérosok továbbra is kellenek

A cégvezetés, a vendéglátó- és építőipar, a humán erőforrás és a marketing érezte meg leginkább a koronavírus hatásait az álláslehetőségek szempontjából. Ezzel szemben a gyártás és termelés, a kereskedelem, valamint a műszaki és IT terület menti meg a munkaerőpiacot.

images

Március óta nagyot változott a világ, ennek megfelelően a munkaerőpiac is teljesen átalakult. A legtöbb iparágban visszaesés történt, de jó hír, hogy vannak olyan területek, ahol továbbra is erős a toborzás. A Cvonline.hu megnézte, hogy pontosan milyen változások történtek az elmúlt hat hónap során és hol érdemes jelenleg állást keresni.

A kutatásból kiderült, hogy március óta az állások legnagyobb része (11%) a gyártás és termelés területére szólt. A második legtöbb állás (9-9%) mérnöki, illetve informatikai lehetőség volt, 8% pedig az értékesítés és kereskedelem területén lett meghirdetve.

Köztudott, hogy a turizmus és a vendéglátás jelentősen megérezte a vírus hatásait, hiszen a nyári hónapok ellenére is az idegenforgalom és vendéglátóipar csupán az állások 2%-át fedte le a vizsgált időszakban. Hasonlóan alacsony, mindössze két százalékos toborzási arányt hozott a HR, a marketing/reklám/média/PR, az oktatás/képzés, valamint az ügyfélszolgálatok és szolgálatások területe is.

A kutatás kitért arra is, hogy hol volt a legnagyobb és legkisebb változás március óta. Érdekesség, hogy a szakmunka, a fizikai munka és a segédmunka területén nem volt jelentős differencia a koronavírus megjelenése óta: jelenleg csupán 10%-kal kevesebb az állás ezen a területen, mint márciusban.

A telekommunikáció, valamint az energetika területén is némileg alacsonyabb volt a visszaesés, hiszen „csupán” harmadával csökkent az állások száma a vizsgált időszakban, az ügyfélszolgálatok és szolgáltatások, valamint az adminisztráció és asszisztencia területén pedig 50%-os volt a csökkenés.

Beszédes azonban a tény, hogy ezekben a kategóriákban is 40-50%-kal kevesebb volt az álláslehetőség a márciustól augusztusig, mint 2019 hasonló időszakában.

A Cvonline eredményei alapján vannak olyan területek, ahol ennél is jobban érződött a koronavírus okozta visszaesés. A cégvezetés és menedzsment területén már áprilisban 70%-kal kevesebb álláslehetőség jelent meg, mint egy hónappal korábban, augusztusban pedig már 93%-os volt a zuhanás az év harmadik hónapjához képest. Hasonlóan meredek leállást hozott az építés és ingatlan területe, a HR, valamint a marketing és reklám is: mindegyik iparágban márciusról áprilisra legalább 60%-kal estek vissza a hirdetések.

Vannak azonban jó hírek is: néhány területen több állásajánlat jelent meg 2020 márciusa és augusztusa között, mint 2019 ugyanezen időszakában. A pénzügy területén 6, az értékesítés és kereskedelem területén 16, a mérnöki és műszaki állások esetében 38, a gyártás/termelésnél 40, az IT területén pedig 57 százalékos volt a növekedés tavalyhoz képest.

Nyitókép: mohamed Hassan from Pixabay
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rugalmasan végezhető munkákat kínál az új állásoldal

Új állásportál indult Mytime.jobs néven. Az oldal a rugalmas formában dolgozni akaró álláskeresőket és az ilyen lehetőségeket kínálókat hozza egy platformra. Teljes cikk

Ingyenes toborzási költségkalkulátort fejlesztett a Talentuno

A járvány következtében romló gazdasági kilátások sok céget arra kényszerítettek, hogy csökkentsék a toborzásra szánt kiadások összegét. A... Teljes cikk

Ma rendezik a Cégek Éjszakáját

Szeptember 24-én lesz Magyarországon a Cégek Éjszakája elnevezésű rendhagyó karriernap. A csütörtökön 16 órától éjfélig tartó rendezvény a... Teljes cikk