Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

Kézzel fogható távmunka-lehetőség

Új távmunka lehetőséget kínál egy cég, amely adatbázisában tartja nyilván a munkáltatókat és az otthoni munkavégzésre jelentkező munkavállalókat, akik így könnyen egymásra találhatnak. Leginkább gépelési és telefonos munkát tudnak kínálni, a dolgozók pedig minősítési vizsgán esnek át. A Skawa Informatika Kft. vezetőjét, Benedek Balázst kérdeztük szolgáltatásukról.

- Megnéztem a www.otthonrol.hu honlapjukat és látom, hogy a Skawa Informatikai cégnél dolgozók beszéd- és hangfelismeréssel foglalkoznak. Ha jól tudom a BME Neumann Intézetében, Péczeli professzor vezetése alatt is folynak ilyen kutatások, sőt a BME-n távmunka tanácsadó képzés is folyik. Kapcsolatban állnak velük? Miért határozták el, hogy a távmunkát is felveszik a szolgáltatások közé? Ez is a kutatás része?

- A hír igaz. Mi magunk nem a konkrét beszédfelismerés kutatásával foglalkozunk, hanem annak gyakorlati alkalmazásával, pont a BME-vel együttműködve. A Skawa Informatikai Kft.-t 2008-ban alapítottuk, elsődleges célunk a kommunikációhoz kapcsolódó szolgáltatások nyújtása volt, kiemelt figyelemmel a rögzített hang- és video anyagok legépelésére. Szakembereink az egyetemi kutatás területéről és a telekommunikációs és call-center iparból érkeztek. A távmunka szolgáltatást 2009-ben indítottuk el.

- A távmunkára - pláne napjainkban, amikor ilyen ínséges a munkapiaci helyzet - biztos, hogy nagy igény van. Különböző szervezetek létesülnek, pl. a Távmunka Szövetség, amelyek alaposan boncolgatják a távmunka témakörét, értekezleteket tartanak, tanulmányokat készítenek. De vajon megvalósítják-e az igazi célt, hogy sok állását vesztett ember valamilyen munkához jusson? A hatékonyságukról van-e valamilyen információja?

- Nincs konkrét információnk. Együtt szoktunk működni a hasonló szervezetekkel, amelyek helyhez kötve kínálnak hasonló szolgáltatásokat, míg mi kizárólag távmunka keretében biztosítunk munkalehetőséget.

- Az informatikusoknak több helyen biztosított, hogy távmunkában is dolgozhassanak. Magyarországon, más profilban - gépelés, telefonálás - tud-e olyan szervezetről, amely dolgozókat alkalmaz? Van-e egyáltalán olyan szervezet Magyarországon Önökön kívül, aki valóban távmunkásokat tud alkalmazni gépelés és telefonálás területen?

- Jelenleg 12514 regisztrált felhasználónk van. Ez a létszám természetesen megoszlik az egyes feladat-típusok között, de ma Magyarországon nekünk van a legnagyobb regisztrált távmunkás létszámunk.

- Hogy működik ez a szolgáltatás?

- A kezdeti, csak gépeléssel foglalkozó gepelo.hu szolgáltatásról mára továbbléptünk az általánosabb, otthonrol.hu koncepció irányába. Minden esetben közös, hogy a beérkező munkákat feldaraboljuk kisebb, párhuzamos részekre, és így egyszerre többen tudnak dolgozni rajta. A munkavállalók számára a regisztráció ingyenes. Az egyes munkák elvégzéséhez először le kell vizsgázniuk. Ha jól sikerült, az adott típusú munka érkezése esetén értesítjük őket emailen és - igény esetén - sms-ben is. Tipikusan gépelési, telefonálási, adatfeldolgozási, internetes keresési feladatokat szoktunk kínálni. A megkeresett összegeket a minimál küszöb elérése után egyedileg bérszámfejtjük és az előzetesen megadott bankszámlára utaljuk.

- Elmondaná egész pontosan, hogy miként történik a munkavégzés gépelés és telefonálás esetében? Telefonálásnál, ha valaki otthonról telefonál, ki fizeti a telefonköltséget?

- Minden esetben a munkavégzés teljes egészében és kizárólag az interneten keresztül történik, telefonkészülékre nincs is szükség, csak fejhallgatóra és mikrofonra. A hívások a számítógépen keresztül történnek, azoknak minden költsége azonnal nálunk merül fel, munkavállalóinknak csak az
internet-elérés költségét kell biztosítani. Gépelés esetében a beérkező hang- vagy video anyagokat rövidebb részekre bontjuk fel, és ezeket egyidejűleg kiosztjuk munkatársaink számára. Minden esetben így dolgozunk, természetesen garantálva azt, hogy egy részen egyszerre csak egy ember dolgozik.

Az elkészült részeket lektoráltatjuk, majd összefűzzük és így adjuk tovább a végeredményt megrendelőnknek. Amennyiben a hangminőség megfelelő és érdemes, előzetesen használjuk a beszédfelismerő algoritmust is, hogy könnyíteni tudjuk munkájukat. A rendszerünk sebességének érzékeltetésére: egy gépelő egy egy órás hanganyagot kb. 6-8 óra alatt tud legépelni. Mi minimum valós időben szoktuk vállalni az ilyen jellegű munkákat.

Fontos, hogy a telefonos munkák esetében mindig egy oktatással egybekötött vizsga előzi meg az éles munkát, és menet közben is folyamatosan monitorozzuk a beszélgetéseket, hogy visszajelzést tudjunk adni munkatársaink számára. Az otthonrol.hu rendszerébe érkező megbízásokat kvalifikált, távmunkában dolgozó munkatársak végzik el kontrollált környezetben a legkorszerűbb internetes és telekommunikációs technológiák támogatásával. A Skawa távmunka rendszere biztosítja a munkák optimális felosztását a mindenkori operátorok között. A rendszer segítségével egy-egy gépelési feladat vagy telefonos adategyeztetés, felmérés a hagyományos megbízásokhoz képest akár 5-6-szor hamarabb teljesül ráadásul a szokásos költségeknél alacsonyabb áron.

- Milyen jellegű munkákat, telefonos hívásokat végeznek és kiknek?

- Időpont- és adategyeztetés, piac- és közvélemény kutatás, elégedettség felmérés, utánkövetés, követelés-kezelés, értékesítés - ezek a tipikus telefonon keresztül jól végezhető feladatok. Megrendelőink ennek megfelelően nagy piackutató cégek, követelés-kezelők, illetve nagyobb call-centerek, amelyek kapacitásaik bővítéséhez nálunk rendkívül gyorsan tudnak időszakos jelleggel hozzáértő, ellenőrizhető munkatársakat találni.

- Ki fogják terjeszteni a profilt más tevékenységre is? Például fordításra?

- Napirenden van szkennelt dokumentumok, vagy nyereményjátékok során visszaküldött kuponok, stb. begépelése, feldolgozása is. Gondolkodunk egy gyorsfordító szolgáltatás bevezetésén is, mely árát, minőségét és sebességét tekintve is valahol az ingyenes automatikus gépi fordítás és a profi, lassú, drága, 1-2 emberes, fordítóiroda által szervezett munka között helyezkedne el.

- A munkaadókkal milyen elszámolásban vannak, lehet erről beszélni? Milyen százalékkal dolgoznak, és hogyan történik az elszámolás a cégekkel? Vállalnak- e garanciát a munkákra?

- Mindenkivel teljesítményalapú elszámolásban vagyunk, lehetőség szerint pre-paid üzleti modellben. A cégekkel teljesítménybérben állapodunk meg (pl. legépelt karakterek, sikeresen megtalált telefonszámok, telefonon elért ügyfelek, stb). Garanciát természetesen vállalunk.

- A munkavállalók minőségi munkáját hogyan ellenőrzik? Volt már rá példa, hogy valakit elutasítottak hanyag munkavégzésért? Gondolok itt a gépelésre. Van Önöknél próbaidő?

- Minden munkafajta esetében kötelező először sikeres vizsgát tenni, és csak ezt követően lehet munkába állni. Az új munkatársak esetében az elvégzett munkát régi, már ismert és megbízható munkatársainkkal ellenőriztetjük. Ezeket a mutatókat folyamatosan figyeljük, és ezek figyelembevételével előfordulhat, hogy valakinek megvonjuk az egy adott munkavégzésre vonatkozó vizsgáját.

- Milyen biztosítékot kap a munkavállaló, hogy valóban megkapja a fizetséget a munkája után? Munkaszerződést kötnek?

- Megbízási szerződést kötünk kollégáinkkal, melynek értelmében a minimál szint elérését követő hónap zárásakor kerülnek a bérszámfejtésre és utalásra a megkeresett összegek.

- Amennyiben valaki Önöknél regisztrál, kell-e fizetni érte? Ingyenesen kezdhetnek dolgozni a munkavállalók?

- Rendszerünkbe a regisztráció teljesen ingyenes. Tapasztalatunk szerint ma Magyarországon ez különbözteti meg a szélhámos és a komoly távmunkaadó cégeket.

- Manapság, amikor alapkövetelmény, hogy önállóan tudják használni az emberek a számítógépet, milyen cégek kérnek ilyen jellegű munkát?

- Általában akkor fordulnak hozzánk, amikor nagy mennyiségű, eseti jellegű munkát kell elvégezni, igen rövid határidővel. Ebben az esetben nem éri meg bővíteni a saját munkaerő-állományt, illetve a cégek nem rendelkeznek azzal az általunk kifejlesztett programmal, ami koordinálja a sok egyidejű munkatárs tevékenységét.

- A munkaadók részéről mekkora az igény erre a munkára? Hány megrendelőjük volt az utóbbi évben? - Hányan regisztráltak és hányan dolgoznak már a Skawa távmunka oldalon keresztül?

- Jelenleg 413 munkaadó van regisztrálva rendszerünkbe és 12514 regisztrált munkavállalónk van.

- Olvastam, hogy Startup második helyezést értek el. Mit jelent ez a díjazás, mondana erről pár szót?

- A Startup konferenciákon a szervezők célja, hogy olyan újszerű internetes és mobilos ötleteket mutassanak be, amelyek pár éven belül komoly üzleti sikert érhetnek el világszinten. A 2010-es Startup konferencián az Innostart és az INNOREG Közép-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség által felajánlott díj keretében 1,5 millió forint értékben hirdetési lehetőséget kaptunk a CEMP (Central European Media & Publishing) hálózatán belül.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk

Home office: működik a hibrid munkavégzés?

Magyarországon az atipikus munkavégzés aránya mindig is alacsony volt, alacsony arányszámok jellemezték a távmunkát és a home office-t. Aztán jött... Teljes cikk

Kevesebb stressz, alacsony vérnyomás, több nasi és alkohol - így áll a távmunka mérlege

Az otthoni munkavégzés lehetővé teszi, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek, kevésbé érezzék magukat stresszesnek és alacsonyabb legyen a... Teljes cikk