Megjelent: 10 éve

Ki fogja eltartani a gyermektelen generációt?

Kopp Mária, a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese kifejtette: egyrészt azt szeretnék elérni, hogy a tb támogassa a meddőség megelőzését és az ezzel kapcsolatos kutatásokat. A magyar párok 19, 6 százaléka ugyanis meddő.

A szakember arra is felhívta a figyelmet arra, a nyugdíjrendszer egyensúlya szempontjából kívánatos volna, hogy aki 65 éves kora után is munkaviszonyban szeretne maradni, az megtehesse ezt. Ezenkívül a kerekasztal szerint a magánnyugdíjpénztárak bevezetése súlyos problémákat jelent, kifejezetten a gyerekvállalás ellen ható tényező, ezért fontos volna, hogy az egységes társadalombiztosítás álljon helyre. A társaság az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak elterjedését szorgalmazza.

Mégis jön a gyermektelenségi adó?

Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) szakértője szerint a lehető legjobb beruházás a gyerek, mert kis tőkebefektetéssel igen jelentős későbbi bevételekre lehet szert tenni, illetve jelentős kiadásoktól lehet mentesülni. A NOE szerint elvárható, hogy az, aki nem nevel fel maga után egy munkaképes felnőttet, oly módon fizesse a járulékait, hogy abból meg lehessen finanszírozni annak a helyette máshol nevelődő gyereknek a költségeit, aki majd eltartja öregkorában.

A NOE szakértője szerint a nyugdíjrendszer összeomlása azért várható, mert kevesen fizetnek járulékot, és nem akkora jövedelem után, mint amennyi valójában, illetőleg kevés gyerek születik. Akkor lehet arra számítani, hogy mindenki maximális mértékben befizet a kötelező tb-be, nem hallgat el jövedelmet, ha egyértelműen hosszú távra kiszámítható, fix feltételeket garantál az állam - mondta.

A NOE szerint a magánnyugdíjpénztárak vagyonát át kellene tenni a nagy tb-be. Szerintük elvszerű az lenne, ha a tb az egész emberi élet jövedelemhiányos időszakaira, életeseményeinek kockázatára járulékfedezetet biztosítana.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter