Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 hónapja

Kijevig mennek, hogy a hazai cégek elfelejthessék a munkaerőhiányt

Egymillió magyar munkavállaló dolgozhat külföldön, derült ki az OECD nemzetközi gazdasági szervezet elemzéséből. Érzik ennek hatásait a cégek: egyre nehezebb munkaerőt találniuk. Az országok közti munkaerőáramlás azonban Magyarország irányába is megtörténhet. Ennek lehetőségét az elsők között ismerte fel a HSA Group, amely harmadik országbéli állampolgárok munkaerő-kölcsönzésével is képes zökkenőmentessé tenni a hazai cégek működését.

A nemzetközi trendeket követve 2016-ban kezdte kiépíteni a külföldi állampolgárok toborzásának rendszerét a HSA Group, amely a közel húsz éves külső HR-szolgáltatói tapasztalatával felismerte, hogy erre nagy szükség lesz a magyar munkaerőpiacon. Szoros partnerkapcsolatot alakítottak ki ukrajnai toborzó cégekkel, így helyismerettel rendelkező HR-szakemberek segítségével találják meg az alkalmas munkavállalókat Magyarországra. Három évvel az indulás után már alaposan letesztelt, hatékony és komplex csomagot nyújt a kelet-magyarországi cégcsoport a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozásoknak.

„A komplexitás azt jelenti, hogy a megrendelőinknek semmilyen plusz teendője nincsen azért, mert külföldi állampolgárok kerülnek hozzájuk. Mi intézünk minden adminisztrációt, a munkavállalók elszállásolását, a hazautaztatásukat, még az orvosi és banki ügyintézésben is segítjük őket. Pontos követelményprofil alapján történik a toborzás, megbízóink meghatározott igényei szerint keressük a munkaerőt, a jelentkezők pedig előre megtudják, hogy hova, milyen körülmények közé, milyen feladatok ellátására szerződnek, így negatív meglepetés nem érheti egyik félt sem” - árulta el Görgényi Szilvia, a HSA Group 15 irodája közül a mintegy 200 ukrán munkavállalót foglalkoztató gyöngyösi vezetője.

Már az sem igaz, hogy csak az egyszerű, betanított munkák esetében lehet számítani a külföldi munkavállalókra, ugyanis a HSA Group egy kijevi oktatási centrummal is együttműködést kezdett, amely keretében olyan szakembereket készítenek fel a magyarországi munkavállalásra, akikből idehaza nagy hiány mutatkozik a piacon. „Például hegesztő és ipari alpinista szakembereket képzünk, akik az Európai Unió által elfogadott bizonyítványt kapnak. Arra is lehetőség van, hogy a megrendelőink speciális feladataira célzottan edukáljuk őket - hangsúlyozta Görgényi Szilvia. - Rendkívül motivált munkavállalókról van szó, szívesen vállalnak túlórát, és alázatosan viselkednek a magyar társaikkal szemben.”

A cégcsoport az esetleges nyelvi akadályok leküzdésben is segíti megbízóit, ugyanis ukránul beszélő projektvezetőket is foglalkoztatnak, illetve 60 fős állománytól kezdve onsite tolmácsot biztosítanak, aki a munkavégzés helyén segíti elő a munkafolyamatok gördülékenységét. „A HSA Groupnál hiszünk a magyar munkavállalókban, ezért fektetünk nagy hangsúlyt a diákoktól a nyugdíjasokig az összes korosztály toborzására és valamennyi foglalkoztatási formára. Ugyanakkor, ha bizonyos területeken fizikailag nincsen elegendő magyar munkaerő, akkor a határainkon túli forrásokból is képesek vagyunk megoldani a létszámproblémákat, hogy a hazai cégek működése zavartalan maradjon” - jelentette ki Görgényi Szilvia. További információ: www.hsagroup.hu
Follow hrportal_hu on Twitter